Sivut

keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Kesälukumaraton 10.7.2013


Tästä se lähtee! Osallistun tänään innosta pinkeänä blogistanian kesälukumaratoniin, joka järjestetään kahtena heinäkuun keskiviikkona: I ke 10.7. ja II ke 24.7.2013.

Säännöt (joustavat sellaiset!) ovat nämä:

1. Kaikki 24 tunnin aikana luettu kirjallisuus lasketaan mukaan maratoniin.
2. Aloittaa voi mihin kellonaikaan hyvänsä ja lukea haluamansa ajan ja määrän kuitenkin niin, että enimmäisaika on 24 tuntia. (Minun kohdallani aloitus 10.7. klo 10.00 -> lopetus 11.7. klo 10.00.) Tankkaus-, lepo- yms. taukoja saa pitää vapaasti, mutta ne lasketaan mukaan suoritusaikaan.
3. Merkitään ylös luettu sivumäärä ja ilmoitetaan se julkisesti blogissa.
4. Lukea saa mitä tahansa, missä ja miten tahansa!
5. Lukumaratonista saa mielellään kirjoittaa blogiinsa etu- ja jälkikäteen ja varsinkin maratonin kuluessa.

Laadin itselleni kaksi tarkennusta kohtaan 4: luen vain sellaisia kirjoja, joita en ole lukenut ennen, ja luen vain suomeksi.

Muita mukana olevia blogeja voi pongata vaikkapa Kirsin kirjanurkasta.

Olen yrittänyt koota luettavaksi mahdollisimman monipuolisen kattauksen, jotta homma ei alkaisi maistua puulta. Tässä lähtötilanne:



Pinon päällimmäisenä keikkuu iPad, koska osallistun myös Kitalaenpuhdistusnovellien minihaasteeseen, jossa luetaan kirjojen välillä novelleja. Natustan siis romaanien välissä novelleja Osuuskumman  antologiasta Huomenna tuulet voimistuvat, jonka sain ekirjana.

Päivittelen vuorokauden mittaan tätä juttua. Lisäksi raportoin Facebookissa ja Twitterissä maratonin sujumisesta.

Iiiks. Pitäkää peukkuja!

***
Klo 11.37. Ensimmäinen kirja luettu, Murakamin Mistä puhun kun puhun juoksemisesta. Eilisen 15 km juoksun jälkeen en aikonut pitää tästä kirjasta, mutta pidin kumminkin. Murakami ja minä kuulumme juoksijoina eri koulukuntiin - hän rakastaa juoksemisen tuskaa, minä diggailen sitä hyvältä tuntuvaa osuutta. Mutta Juoksemisesta onnistuu kuvaamaan juoksemisen henkilökohtaisuutta. Se kertoo miten se mitä teemme on yhteydessä siihen keitä olemme. Suomennos on tehty englannista... aina välillä sen huomaa.
(Kaverilta lainassa, 175 sivua.)

***
Klo 11.54. Ensimmäinen Kitalaenpuhdistusnovelli takana. Janne Harjun Niin lähti kaunis päivänsäde on aika klassista ekoscifiä. Kulutuskulttuuriin hyvin sopeutunut nuori nainen saa sielunväänteitä tutustuttuaan toisinajattelijaan. Toteutus toimiva, vain aavistuksen toisteinen, ja perusajatus on hyvä. "Eihän se ajatellut ketään muuta kun itseänsä." Jeps.
(Saara Henrikssonin ja Erkka Leppäsen toimittama antologia Huomenna tuulet voimistuvat saatu sähköisenä arvostelukappaleena, sivumäärästä ei hajuakaan. Pitää tarkistaa nämä jälkikäteen.)

***
Klo 14.12. Toinen kirja luettu, Seppo Jokisen Ajomies. Olen lukenut näitä Tampereen Susikosken tutkimuksia aikajärjestyksessä vähän kerrassaan, ja tämä oli järjestyksessä seuraava. Paitsi että ei ollutkaan, tajusin Koskisen yksityiselämän tilasta, että minun olisi kuulunut ensin lukea Räätälöity ratkaisu. No joo, ei se mitään. Ajomies oli hyvä. Koskinen ja hänen kollegansa setvivät teloitustyylistä murhaa ja palaavat samalla jo yhdeksän vuotta aiemmin tapahtuneen turman tutkimuksiin.
Sitaatti: ilma kirpeä kuin sitruunaa puraissut morsian.
(Kirjastosta, 345 sivua)

***
Klo 14.37. Toinen Kitalaenpuhdistusnovelli oli M. G. Soikkelin Urho ja kettu. Se piti lukea kahteen kertaan, mutta en ole vieläkään ihan varma mitä (kaikkea) siinä tapahtui. Urho on enemmän kuvajainen kuin kertomus, mutta kohtuullisen tehokas kuvajainen kyllä. Kuka pitää häkissä ketä, nyt tai joskus tulevaisuudessa? Ehkä Soikkelin ilmeisin piikki sojottaa turkistarhaajien suuntaan, mutta jos en ihan väärin ymmärtänyt, sen ilmeisimmän takana on kuusi muuta, suurempiin maaleihin suunnattuna.
Sitaatti: - Urhoa ymmärtää paremmin jos on tottunut isoihin eläimiin, sanoo Tanja.
(Huomenna tuulet voimistuvat -antologiasta, sivumäärä ei tiedossa.)

***
Klo 17.44. Kolmas kirja luettu: Vish Puri & kadonneen palvelijattaren tapaus. Tämä on toinen Mari A:n Intia-suosituksista. Mitä yksityisimmät etsivät Oy:n toimitusjohtaja, Intian Sherlock Holmes, Vish Puri selvittää kirjassa paitsi kadonneen palvelijan arvoituksen myös parin epäilyttävän sulhasehdokkaan taustat. Kaikkiaan kirja oli minusta mainio, viihdyttävä ja samalla varmaan hyvä briiffi Delhiin suuntaavalle. Vish Purin tutkimuksista saa vaikutelman pelottavan kaoottisesta maasta... jossa kumminkin asuu hyvin inhimillisiä ihmisiä. Vau. Ainoa vain, maratonille tämä oli sikäli huono valinta, että takaosan sanastoon piti turvautua vähän väliä. Mutta nyt ainakin tiedän mitä tilaan jos tilaan paneeria ja osaan myös varoa goondatteja.
Sitaatti: Ateria ei tuntunut koskaan yhtä nautinnolliselta, jos sen söi haarukalla ja veitsellä. Ruoan tunteminen sormien välissä teki kokemuksesta paljon intiimimmän.
(Kirjastosta, 340 sivua.)

***
Klo 18.02. Kolmas Kitalaenpuhdistus - J. S. Meresmaan Lintukoto. Oijoi, olipas hyvä ja häijy pieni novelli! Perhe muuttaa plusenergiataloon, joka tuottaa enemmän energiaa kuin kuluttaa. Halutessaan tästä voi repiä vaikka minkälaista symboliikkaa, mutta ei ole pakko; toimii mainiosti ihan vain Hitchcockin tyylisenä ihokarvat-nousevat-pystyyn -juttuna.
Sitaatti: Talossa oli hiljaista.
(Huomenna tuulet voimistuvat -antologiasta, sivumäärä ei tiedossa.)

***
Klo 18.50. Neljäs kirja. Claes Anderssonin Hulluudestamme ja hulluudestamme. En tiedä miten luonnehtisin tätä kirjaa - pitkä essee? Pamfletti? Puheenvuoro? Mielenkiintoinen teksti joka tapauksessa. Andersson luotaa käsityksiämme hulluudesta ja sen käsittelystä. Poimin tämän kirjan mukaan maratonille, koska en halunnut jättäytyä kovin vahvasti romaanien varaan, ja Claes Anderssonilta en ole aiemmin mitään lukenut. Nyt pitää varmaan laittaa lukulistalle jotain muutakin... Anderssonin romaanit eivät kuulosta aihevalintojensa puolesta minun kirjoiltani, mutta Hulluudestamme oli niin sujuvaa ja mietityttävää luettavaa, että otan kyllä selvää hänen muusta tuotannostaan. Ja Lauri Viidasta! Tässä lainattiin muutamaa runoa, jotka heti herättivät kiinostuksen. (Enkä kiinnostu runoista kovin helposti.)
Sitaatti: Hulluutta on runsaasti siellä, missä ajatellaan, että rationaalisuus ja järki hallitsevat. Siellä, missä pinta on moitteeton ja kiiltää moraalista erinomaisuuttaan, asuu hulluus ja piittaamattomuus kohtalokkaine seurauksineen.
(Kirjastosta, 120 sivua)

***
Klo 19.16. Neljäs novelli Osuuskumman antologiasta, Mixu Laurosen ja Anastasia Lapintien Vilja®. Tässä novellissa maanviljelystä on tullut säädeltyä ja geneettisesti puhdasta puuhaa, jota hallinoi monopoli M. Pienviljelijä joutuu vastapuolelle saatuaan puutarhuritädiltään erikoisen perinnön. Idea on kiinnostava mutta tunnelma jäi etäiseksi lievän ylikuvailun vuoksi.
Sitaatti: Vilja oli juossut maratoneja ja asunut ulkomailla.
(Huomenna tuulet voimistuvat -antologiasta, sivumäärä ei tiedossa.)

***
Klo 20.44. Viides kirja, Anni Swanin Tottisalmen perillinen. Oikeastaan aikomukseni oli ottaa tyttökirjaksi jokin Polvan Tiina-kirjoista, mutta ainakin kuvittelen lukeneeni osapuilleen kaikki jo kertaalleen, joten tämä Swanin klassikko vuodelta 1914 oli varmempi valinta. Tottisalmen paroni lähettää huonosti käyttäytyvän perillisensä pappilaan oppimaan kuria ja käyttäytymistä, ja huolehtii itse orvosta renkipojasta. Aikuinen nykylukija arvaa juonen pääpiirteet ensimmäisen 30 sivun aikana, mutta ei se menoa haittaa. Ajankuva on järisyttävän konservatiivinen, mutta niin sen toki kuuluukin olla. Jotain kiehtovaa on näissä vanhoissa romaaneissa, siinä, mitä ne kertovat aikansa ihanteista ja oletuksista.
Sitaatti:  Hän halveksi kaikkia, jotka eivät olleet aatelisia, ja piti itseään sangen tärkeänä henkilönä. Liiankin hyvin hän tiesi olevansa Tottisalmen tuleva isäntä ja suuren rikkauden perijä.
(Kirjastosta, 200 sivua.)

***
Klo 21.21. Välissä taas novelli, tällä kertaa Anni Nupposen Juuret. Ekosysteemi on romahtanut ja villiruoka on korvattu nälänhädän jälkeen synteettisillä ravinteilla. Nuori kapinallinen herättää vanhan virkamiehen muistot muinaisista mauista. Toimiva novelli totalitäärisestä tilanteesta... Jos vettä on saatavilla, ruoka onkin sitten seuraavaksi tehokkain kontrollin väline. Mutta Nupposen novellin pointti taitaa olla ruoantuotannosta etääntymisessä. Ehkä.
Sitaatti: Tutkintavangit saavat halvinta mahdollista liuosta, samaa, jota hallitus jakaa elatusapukansalaisille.
(Huomenna tuulet voimistuvat -antologiasta, sivumäärä ei tiedossa.)

***
Klo 00.17. Kuudennen kirjan kanssa palaan Intiaan. Delhin kauneimmat kädet on hervottoman hyvä, ja taitaa olla paljon Vish Puria parempi "matkaopas" minulle, sillä tässä romaanissa länsimaalainen kohtaa Intian. Kaikki on värikästä, käsittämätöntä, viehkoa ja kamalaa. Oi voi. No, pianhan se nähdään. Kauneimmissa käsissä viisikymppinen mies ajautuu matkaopaskaverinsa mukana Intiaan ja jää sille tielle. Hän ystävästyy paikallisen tekstiilikauppiaan kanssa, rakastuu ja sopeutuu - tavallaan. En välttämättä olisi odottanut pitäväni kirjasta, jonka kertoja on pulleahko keski-ikäinen ruotsalaismies, mutta pidin kovasti. Kiitos Mari A:lle tästäkin vinkistä!
Sitaatti: Liikkeessä olevia intialaisia ei parane pysäyttää, sillä siitä syntyy yleinen hämminki, joka sotkee järjestelmällisen kaaoksen.
(Kirjastosta, 390 sivua.)

***
Tämän kirjan myötä painun pehkuihin. Ikkunasta kantautuvat tangomarkkinoinnin soundit tuudittakoot maratoonarin toviksi uneen.

***
Klo 10.00. Maratoni suoritettu ja kivaa oli! Viimeinen eli seitsemäs kirja, Järki ja tunteet ja merihirviöt, jäi kesken sivulla 280. Ehkä olisi pitänyt vastustaa Hesarin houkutuksia aamulla...
(Itse ostettu kirja, 280/350 sivua)

Iltapäivällä luen Merihirviöt loppuun ja teen yhteenvedon maratonista. Loppusaldo lienee jotain 1800 sivun paikkeilla, plus novellit. Nyt pitää kaivaa golfbägi esiin ja siirtyä toviksi toisenlaisen urheilun pariin, tiiaika odottaa!


40 kommenttia:

  1. Pidetään peukkuja! Hieno kirjapino sinulla.

    VastaaPoista
  2. Onnea maratonille! Järki, tunteen ja merihirviöt. Ihan mahtavaa!

    VastaaPoista
  3. Vish Puri kiinnostaa, raportoi siitä ainakin myöhemmin, jollei valikoidu tälle päivälle! Itse aloitin Intia-aiheisella, joskin omaelämäkerrallisella, kirjalla. ^^

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maukka, se on kolmantena vuorossa! Intian matka lähestyy, joten nyt on kiire ja into lukea se. :-)

      Poista
  4. Huuuu, hyvää kisakuntoa! Minua polttelisi myös, mutta vasta kahden viikon päästä sitten kuitenkin... Toivottavasti tankkaus on kunnossa! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suketus, tankkaus on kunnossa! Nyt kun olen päässyt iltapäivän puolelle, taidan avata skumppapullon :D

      Poista
  5. Oon vähän kade. En aikonut olla, mutta oon kuitenkin.

    Ja IHANAA, että diggasit Murakamista! Ihanaa! Pitäisköhän mun ottaa sittenkin se puolimaratonkirjaksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liina, tämä taitaa oikeasti olla kivaa, ainakin toistaiseksi kunto kestää hyvin! En olisi halunnut tykätä Murakamista, koska olen uikuttava pelkuriraukka, jonka mielestä 10 km on Luojan ihmisolennolle tarkoittama juoksumatka... mutta oli se hyvä. Voin suositella.

      (Olet hullu kun menet puolimaratonille mutta ihailen silti, enemmän kuin osaan sanoa!)

      Poista
  6. Tsemppiä! Mutta näenkö oikein, että tuossa on Nora Roberts?!?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna! Ja kyllä, siinä on Nora Roberts. Tajusin eilen, että varustukseeni ei kuulunut yhtään romantiikkaa, joten kävin äkkiä hakemasta kirjastosta... :-) Eihän sitä tiedä minkälaista kirjaa alkaa tehdä mieli kun ähkyyn asti lukee.

      Poista
  7. Tsemppiä lukumaratonille! Reipas vauhti jo päällä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara! Tribuuttina sinulle olen ottanut mukaan Anni Swania... <3!

      Poista
    2. Mainiota Booksy, Tottisalmen perillinen! Sehän olikin alun perin poikakirjaksi tarkoitettu, mutta tytöt omivat nämä Anni Swanin kaikki kirjat.

      p.s. Mä en taida sun kanssa maratoonata, sulla on vähän liian kova vauhti päällä hih! :)

      Poista
    3. Sara, hih, uppoaisikohan poikiin? No ehkä 1910-luvulla. :D

      Poista
  8. Hyvin näyttäisi sujuvan. :)

    Juoksukirja on mahtava, ja mainiota lukea se lukumaratonilla. Minun tekisi mieli lukea se uudelleen kesälomalla, vaikkei ensimmäisestä kerrastakaan ole kuin reilu vuosi. Kirjasta on jäänyt sellainen olo, että siinä ollaan suuren elämänviisauden äärellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liisa, hyvin menee! Tämän voisi melkein ottaa tavaksi... :-)

      Murakami tosiaan oli hyvä. Ellei olisi tämä toinen maratoni kesken, olisi tehnyt mieli lähteä lenkille. Viisastumisen toivossa!

      Poista
  9. Minäkin luin Osuuskummalta tänään ja tykkäsin Leonardon rasiasta kovasti ! Hurja tahti sinulla... eihän tässä pysy perässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minna, nämä Osuuskumman jutut ovat kieltämättä aika raikkaita. Ei yhtään hullumpia välipaloja! :-)

      Poista
  10. O-hoi-joi-joi, Tottisalmen perillinen! Muistan leffaversion lapsuusvuosiltani. Nostalgiaöverit! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maukka, vau, onko tästä elokuvakin? Nimi oli mulle tuttu mutta oletin tunnistavani kirjan nimen... Pitääpä googlettaa.

      Poista
  11. Vau kerrassaan! Jo nyt ihan mahoton määrä luettuna! Ootkohan mahtanut jo herätä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erja, klo 8.39 luin jo täydellä tohinalla... :-)

      Poista
  12. Onnea hienosti onnistuneesta maratonista! :)

    VastaaPoista
  13. Kylläpä sait paljon luettua! Onnittelut :) Kivoja kirjoja oli sinulla mukana, erityisesti Delhin kauneimmat kädet kiinnostaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tohveli, se olikin maratonin paras, tykkäsin kovasti!

      Poista
  14. Huikea sivumäärä, onnittelut! :)

    VastaaPoista
  15. Uhhuh, onpa sulla tosi nopea lukuvauhti, vau!

    Kiva lukea näitä maratonpäivityksiä, vaikka itse en nyt päässyt mukaan =)
    Ja tosi upeaa, että pidit Delhi-kirjoista!

    VastaaPoista
  16. Vau, sulla on kyllä hurja lukuvauhti! Luit n. 1000 sivua enemmän kuin minä maratonillani! :-D Kiitos raportista, sitä oli kiva lukea!

    VastaaPoista
  17. Hurjan määrän ehdit lukea! Itse olen huomisessa maratonissa mukana ja oma sivumääräni jää varmasti aikas paljon pienemmäksi...

    VastaaPoista

Pahoittelut sanavahvistuksesta. Roskapostitulva pakotti pystyttämään suojavallin.