Sivut

sunnuntai 27. lokakuuta 2013

33 X Asterix

Uderzo: Riidankylväjä
Kävin äskettäin Roomassa. Piti sitten lukea muutama Rooman valtakuntaa käsittelevä kirja. Innostuin myös kaivamaan esille rakkaat vanhat Asterixini.

Tallella ovat. Myös tenho on tallella: kun lukee yhden, pitää lukea kaikki, ainakin jos aloittaa paremmasta päästä.

En edes yritä kirjoittaa koherenttia analyysia Asterixeista. Jos niistä pitää, tietää jo oleellisen. Jos ei, ei varmaan ole vielä lukenut niitä. Sitä paitsi luettuani nyt hyvin lyhyessä ajassa kaikkiaan 33 albumia ovat  ajatukseni hiukkasen sekavat...  nunc ehkä est bibendum? Mutta laitanpa silti jakoon mitä tämän kierroksen myötä opin.

1. Asterixeja voi muutaman vuoden täyspaaston jälkeen ahmia putkeen kuin hourupäinen.

2. Etulehden karttaan isketyn legioonakotkan mystinen kirjanyhdistelmä SPQR on lyhennys sanoista Senatus Populusque Romanus, Rooman senaatti ja kansa. Sama lyhenne löytyy myös monen roomalaisen rakennuksen seinästä. Tulkitsen sen tarkoittavan Valtion Rahoittamaa... Tai sitten se on ollut imagomainontaa.

3. Takakansista löytyvään luetteloon ei voi luottaa. Obelixin kantamassa hiidenkivessä albumit listataan suomennosjärjestyksessä. Siitä aiheutuu tarpeetonta anakronismia. Oikea järjestys löytyy täältä.

4. Asterixit ovat loistavaa kansainvälisyyskasvatusta ja yleissivistäviä kuin mitkä. Mitä tästä Euroopasta tulisi ilman stereotypioita? Meiltähän loppuisi keskinäinen kommunikaatio kokonaan.

5. Minä vain kuvittelin, että Asterix Gladiaattorina sijoittuu osin Colosseumille. Mutta ei. Sehän tapahtuu Circus Maximuksella. Mikä onkin hyvä, sillä Roomassa selvisi, että nykyään Colosseumina tunnettu rakennus pystytettiin vasta 130 vuotta Asterixin aikojen jälkeen.

6. YKSI PUUTTUI!!! Kirous ja kuolema, jossain vaiheessa minulta on jäänyt ostamatta Obelixin kaleeri. Eikä sitä löytynyt Antikka.netistä eikä Bookysta. Onneksi on Huuto.net.

7. Kyynikot, jotka motkottavat viimeisten albumien tasosta, ovat osittain oikeassa. Gallialainen kertomataulu, Asterixin & Obelixin syntymäpäivä ja etenkin Taivas putoaa niskaan ovat vähän, noh, noloja. Ruusu ja miekka ei sekään iskenyt... mutta siitä sentään selvisi miksi Idefix niin tykkää puista.

8. Innolla odotan mitä tuore tiimi on saanut aikaan, vaikka Hesarissa vastaanotto oli nuivahko. Upo-uusi Asterix on nimittäin ilmestynyt! Helsingin kirjamessuilta sen olisi jo voinut pongata, mutta kun messuiluni jäi tänä vuonna virtuaaliseksi, pitää käydä kaupassa ostoksilla.

9. Paras albumi on Asterix ja Riidankylväjä tai Alppikukka tai Ennustaja. Tai Asterix gladiaattoriana tai  Olympialaisissa. Tai sitten Jumaltenrannan nousu ja tuho. Tässä asiassa minulla on todella vankka mielipide.

10. Onpa upea fiilis kun huomaa, että jotkut jutut ovat keski-iässä vähintään yhtä hyviä kuin alakouluiässä. Ehkä vähän eri syistä mutta kumminkin. Nam.



21 kommenttia:

  1. Sä oot mun idoli. Itse ostin kirjamessuilta Päälliköiden ottelun, naamioidun iskujoukon vuoksi, ja hihitin itsekseni koko päivän. Onneksi messuseurakin nauroi iloisesti.

    Suurin osa historiantietämyksestäni perustuu Asterixeihin btw. Kai voisi olla huonompikin lähde. Voisihan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liina, Asterixit on LOISTAVA tietämyksenä lähde... ja vähintään ne innoittavat. Mun historiallisten romaanien ahmiminen on taatusti Asterixien perua. Ehkä äiti tiesi mitä teki kun osti sen Kleopatra-värityskirjan. :-)

      Poista
  2. Olen itsekin Asterix fani, pidän myös Asterix ja Kleopatra- ja Asterix ja Gootit. Kiva bloggaus. Olen aikuisena kiinnittänyt huomiota kylän naisten toistuviin riitoihin, pienempänä noteerasin vain nämä kalariidat ...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokke, itse en ollut ennen tätä lukukertaa oikeastaan noteerannut naiskysymystä kunnolla, vasta nyt huomasin lukevani "sillä silmällä"... Naiset kuvataan Asterixeissa hyvin vanhakantaisesti, mutta se ei näemmä rassaa pahasti kun tarina sijoittuu antiikkiin. Ruusun ja miekan muotiväijytys ehkä vähän ärsytti, mutten jaksa siitä ottaa herneitä, kun juttu muutenkin on stereotyypeillä leikittelyä. :-)

      Poista
    2. Minulla on Ruusu ja Miekka, mutta pidän oikeina Asterixeina vain niitä jossa Goscinny on mukana, vaikka jotkut jäljemmistä Uderzon tekemistä on ihan hyviä :)

      Poista
  3. @Liina: Asterixeissa taustatyö on tehty todella huolella -- tietämyksesi on siis kohtuullisen oikeaa, joskin myös kapeahkoa. 1980-luvun lopussa eräs saksalainen klassillisen arkeologian opiskelija teki sekä maisterintyönsä että väitöskirjansa Asterixiin ja antiikkiin liittyen.
    Minulle on käynyt huonosti: lapsensa pidin kovasti etenkin Kleopatrasta, mutta olen sittemmin menettänyt puhekuplalukutaitoni. Pojille uusin Asterix ostettiin kirjamessuilta, mutta minä en ole saanut muutamaan kymmeneen vuoteen yhtään sarjakuvaa luettua alusta loppuun.
    Pöllömpääkin ihmiset voisivat lukea, Asterixit ovat mahtavia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Kamalaa jos menisi puhekuplalukutaito! Olen vasta viime vuosina kunnolla innostunut sarjakuvista... Vain Asterixit, Aku Ankat, Prinssi Rohkea ja Yoko Tsuno ovat nuoruuden rakkauksia.

      Poista
  4. Jee, mahtava postaus. Nyt tuli tietysti kova hinku lukea Asterixeja. En olekaan niitä vähään aikaan lukenut, koska en ole Asterixeja omaan hyllyyn keräillyt, toisin kuin esimerkiksi Tinttejä.

    Omia suosikkejani ovat ainakin Kleopatra, Normannien maihinnousu, Legioonalaisena, Riidankylväjä, Jumaltenranta, Ennustaja ja Caesarin laakeriseppele. En tiedä, mikä niistä olisi paras. Ehkä Jumaltenranta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liisa, Tintit eivät mulle ole ikinä olleet sellainen juttu kuin monelle muulle, mutta Asterix on tullut luettua moneen, moneen kertaan.... Riidankylväjä on herkullinen. Mutta niin ovat nuo muutkin mainitut. YHTÄ parasta ei vaan voi valita. <3!

      Poista
  5. Asterixin poika on minun suosikkini. Kuten myös Obelix ja kumppanit, Jumaltenrannan nousu ja tuho, Alppikukka sekä Asterix ja kleopatra.

    Meillä luettiin Asterixeja kesällä, kun vanhin poika innostui niistä. Kirjastosta löytyi onneksi melkein kaikki ne, jotka omasta pinosta puuttui. Ainoastaan syvä kuilu on edelleen lukematta (suosikkini muuten sekin).

    Minä kuulun niihin, jotka syvästi ylenkatsovat noita uusimpia Asterixeja - lukenut olen ne kertaalleen kuitenkin. Uusimmankin varasin jo kirjastosta, saa nähdä olisiko se ostamisen arvoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maija, heh, Obelix ja kumppanit kävisi myös taloustieteen oppikirjasta... tai ehkä maailmanpolitiikan. Uudemmat eivät ihan kaikki ole huonoja, ja olihan siinä koostesynttärialbumissa muutama hauska kohta... mutta Taivas putoaa niskaan oli hirveä rimanalitus. Ugh.

      Poista
  6. Tosin Asterix voi opettaa myös kohtalaisen määrän anakronismeja (niin, ne viikingit...) mutta hyviähän ne ovat jonnekin sinne Intiaan tai Ruusuun ja miekkaan asti, niitä seuraavat voi ehkä lukea kerran jos on pakko (Kertomataulun lyhyet jutut menettelevät).

    Uusin on kuulemma kuitenkin parannusta noista viimeisimmistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hdcanis, toivon kovasti että on! (Viikinkien kanssa pitää vaan muistaa, että nehän ovat normanneja Asterixissa :D)

      Poista
  7. Asterix on mainio! Pitääkin ensi kesänä kaivella mökiltä ne siellä olevat esiin. Ja niistä jopa minä voisin suostua opettelemaan historiaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linnea, tämä on ehdottomasti historiaa parhaimmillaan! Sitä paitsi tällainen sarjakuva-albumi on sopivan kevyt kannateltava kun kesällä keinahtelee riippumatossa… lintujen laulaessa ja suvituulen pyyhkiessä paljaita varpaita…
      (Hyvää syysmyrskyä vaan sinnekin :D)

      Poista
  8. Koko sarjaa löytyy suvusta ja on luvattu testamentata minulle. Suosikkini on Asterix legioonalaisena.

    Huomasitko muuten, että Roomassa on nykyisinkin esim. viemärien kansissa tuo SPQR-lyhenne?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lukutoukka, en pahus vie huomannut, mutta kuulin siitä myöhemmin. Heh, olet hyvää sukua… :-)

      Poista
  9. Olet sinä hurja :D Olen joskus lukenut Asterixeja, mutta en varmasti kaikkia.

    Minä juuri tuskailin Viisikkojen suomennosten järjestystä, joka poikkeaa alkukielisistä. Ärsyttävää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Villasukka, tämä oli vähän kuin perunalastuja söisi. Ensin ottaa yhden, ja sitten toisen… etseteraaetseraa. :-)

      Olisi kyllä kiva tietää mikä logiikka siinä on, ettei suomenneta ilmestymisjärjestyksessä. Hmph.

      Poista
  10. Onneksi kuukausikoosteestasi muistin tulla tänne kommentoimaan... Asterixit ovat tosiaan minullekin iso juttu! Goscinnyn kultakausi käsikirjoittajana tuotti mielettömän hienoa kamaa.

    Suosikkejani ovat ainakin Asterix ja ennustaja, Obelik ja kumppanit ja Asterix ja riidankylväjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Salla, heh, vähän viiveellä muistin tulla vastaamaan :D

      Riidankylväjä on kyllä briljantti. Aina siihen palatessani mietin, että juuri tuollaisia me ihmiset olemme. Onneksi en sentään tunne niin lahjakkaita riidankylväjiä. Pari sovunsirottelijaa kyllä! :-)

      Poista

Pahoittelut sanavahvistuksesta. Roskapostitulva pakotti pystyttämään suojavallin.