Sivut

maanantai 14. huhtikuuta 2014

Sari Pöyliö: Pölynimurikauppias ja muita äitien erehdyksiä

Kuva/kansi: Atena/Elina Warsta*
Tässä kuussa ei ole päivityksillä juhlittu, sillä kiireen keskellä olen enimmäkseen vain napsinut rauhoittavia**, mutta yhden uuden kirjankin sain sentään loppuun. Tämä tupsahti Pienen esikoiskirjakerhon kautta minulle. Päätin lievästä novelliallergiastani huolimatta kokeilla Pölynimurikauppiasta, koska a) nimi on hyvä, b) äitien erehdykset ovat minulle rakas aihe ja c) takakansi lupasi mm. tarkkanäköisyyttä, riehakkuutta ja tytärnäkökulmaa.

(Arvelin myös, että ohuen novellikokoelman saattaisin saada loppuunkin tässä pähkähullussa kuussa.)

Noh, loppuun sain. Pari kertaa nauraa hykertelinkin, sillä Pöyliön tarinat ovat kieltämättä riehakkaita ja mustan huumorin kyllästämiä. Tarkkanäköisyydestä sanoisin, että näkemys on tarkka mutta onneksi tulkinta on perinpohjaisen överiä. Toivon ettei kovin monessa suomalaisperheessä painiskella ihan tällaisten äitiongelmien kanssa. Pölynimurikauppiaassa äidit aiheuttavat vaikeuksia (tyttären) syntymästä (äidin) kuolemaan ja vähän sen jälkeenkin. Yksi orgioi vanhoilla päivillään, toinen tuuppaa tyttärensä naapuriin rakkautta metsästäessään, kolmas raahautuu ruumiina pitkin metsäteitä.

Olen itse viime vuosina katsonut näitä äiti-tytär -juttuja enemmän äidin kuin tyttären vinkkelistä, joten sinänsä tästä äitiyttä problematisoivasta kokoelmasta sai mukavasti tuuletusta. Äidit ovat tyttärilleen väkisinkin hankalia, ei siitä mihinkään pääse. Oman äidin tarinasta löytyvät ne ydinmyytit joita vastaan itse kukin itseään peilaa; sitä yrittää lopun ikäänsä olla erilainen tai samanlainen tai molempia yhtä aikaa. Ja sama edellisessä sukupolvessa, ad infinitum. Aikuistuvan tyttären ja vanhenevan äidin väliin puristuva nainen on äidin tytär ja tyttären äiti, tiukasti ankkuroitu sukupolvien ketjuun mutta silti vähän hukassa. Kun pitäisi olla itsensäkin, jossain välissä.

Pidin Pöyliön novellien häpeilemättömän ronskista otteesta. Nämä olivat anteeksipyytelemättömiä tarinoita, sellaista ota tai jätä - lajia. Vain viimeisessä novellissa (Melkein ihminen), jossa kokonaisuutta kasataan yhteen, oli jokin selittelyn sivumaku. Erityisesti pidin novelleista Kellonkissaniitty, jossa kuoleman armollisuus paljastuu, ja Side, jossa tyttären on selviydyttävä kahdesta polvesta äitejä.

Kaikkiaan pidin kokoelmasta. Se ei ollut ehkä ihan niin hulvaton kuin takakannen vakuuttamana kuvittelin, mutta enpä voi väittää pettyneenikään. Nyt pari päivää tätä settiä pureksittuani tulin siihen tulokseen, että Pölyimurikauppiaalla on sanomakin. Tai ehkä kaksi. Kröhöm. Toinen voisi olla jotain tyyliin älkää nyt ottako niin kamalan vakavasti tätä elämää. Ja toinen voisi olla vaikka että saat anteeksi (lausutaan lähimmälle äidille tai tyttärelle).

Otetaanpa vielä teksinäyte, ettei tyyli unohtuisi.
Tainalle selvisi sairaalan aulassa, että isä ei aikonut antaa periksi. 
- Äiti haudataan meidän yhteiseen hautaamme, isä sanoi. - Nimetkin on jo kiveen kaiverrettu. 
Äidin kuolemasta oli puoli tuntia. Taina ei käsittänyt, miten hautapaikkakiista oli ehtinyt syntyä matkalla osastolta aulaan. (s. 41)
Sopivasti absurdia, mukavasti napakka. Yhteen pidempänä tämä olisi tuntunut venytetyltä. Eikä olisi mahtunut käsilaukkuun.

Sari Pöyliö (2014). Pölynimurikauppias ja muita äitien erehdyksiä. Atena. 978-952-300-033-9.

Arvioita:
Kirsi Kirjanurkassa piti mainiona.
Taika Kirjasfääristä kiteytti hienosti: mukava huomata, että oma tapa mokata äitiys on vain yksi monista... jep!
Zephyr Kirjanurkkauksesta tykkäsi mutta olisi kaivannut vähän laajempaa perspektiiviä


*Elina Warstan kannet - ah!
**Ei viittaa tabuihin vaan jo moneen kertaan luettuihin, rakkaisiin, ihanan helppoihin kirjoihin. Parempaa kuin Valium. Tai en tiedä. Sitä en ole kokeillut.

8 kommenttia:

  1. Kiitos esittelystä, Booksy! Koin kirjan samoin, riehakkaana ja ronskina. Se lopun yhteenkokoaminen oli kyllä hyvä idea, mutta ei ehkä ihan toiminut.
    Kellonkissaniitty on minusta paras. Se onnistuu olemaan yhtä aikaa koominen ja traaginen.
    Sari Pöyliö oli muuten jokin aika sitten Ylen Aamun Kirjassa ja löytyy varmaan vielä Areenalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjatta, kiitos vinkistä! Pitää katsoa josko illan mittaan ehtisi surffaamaankin.

      Poista
  2. Kirjaa en ole lukenut, joten sitä en osaa kommentoida, mutta kirjan molemmat sanomat vaikuttavat tarpeellisilta ja otetaan (yritetään ainakin) täten käyttöön.

    Toivottavasti saat pääsiäisenä vähän hiljentää tahtia pähkähullun menon keskellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaana, kiitos - on kyllä vakaa aikomus nautti perusteellisesti vapaasta pääsiäisestä... :-)

      Molempia "opetuksia" toistan muuten itselleni säännöllisesti; vaikutus tuntuu aina kuluvan pois, ja sitten käsittely on uusittava.

      Poista
  3. Minä jo etukäteen sureksin sitä, että äitinä tulen joskus olemaan tyttärelleni hankala tapaus. Vaikka tasan en haluaisi olla, hänhän on minulle rakkainta. Onko tästä kirjasta apua vaivaan vai lisääkö se kierroksia vain?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liina, tämä saa sinun ongelmaäitiytesi näyttämään kesyltä. Pöyliö on kärjistänyt siinä määrin passelisti. Vaikka eipä silti, jokainen äiti löytää ihka oman tapansa olla aidosti mahdoton... Se on väistämätöntä, joten kannattaa saman tien ottaa rennosti ja hyväksyä tämä osana äiti-ihmisen duunia. Mitä jos maailma ei muuten tuota tarpeeksi traumoja? :)

      Poista
  4. Kiva novellikirja, huumoria löytyy ja tragikomiikkaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mai, niinpä! Toivottavasti Pöyliö innostuu joskus kirjoittamaan romaaninkin.

      Poista

Pahoittelut sanavahvistuksesta. Roskapostitulva pakotti pystyttämään suojavallin.