Sivut

keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Mielen marraskuu?

Neiti B:n maalaus keväältä kuvastaa meikäläisen marraskuuta aika hyvin!
Tässä kuussa olen lukenut ja blogannutkin ennätyksellisen vähän. Ei siksi että olisin kyllästynyt bloggaamiseen (hah!) vaan siksi, että kuukauden täyttivät ennätykselliset työkiireet ja tappavan työläs vapaa-ajan projekti. Nyt se on selätetty; ensi kuussa päivystän taas kioskissa entiseen tapaan...

Nyt kun lasken, kirjoja tuli kuitenkin luettua marraskuussa 19. (19?!?) Olen yllättynyt. Oma fiilis on kuin en olisi lukenut mitään. Ehkä se johtuu siitä, että olen lukenut varsinkin loppukuusta vain hyvin helppoja kirjoja; mihinkään rankempaan ei ole riittänyt keskittymistä. Huomasin myös, että kun kirjoista ei kirjoita, se tosiaan tekee niistä jotenkin... haihtuvaisempia. Puff - tänään täällä, huomenna poissa.

Minulla on ollut ikävä sekä bloggaamista että kirjablogien lukemista, tässä kuussa on kumpikin jäänyt liian vähille. Harmittaa. Ei tällaista ruuhkakuuta vähään aikaan, kiitos.

Nyt ajastan tämän huomiselle, lähden vielä marraskuun viimeiselle työmatkalle... ja sitten alan ajatella joulua. Oikein iloista, valoista joulukuuta kaikille!

Luettu ja blogattu:

Arto Paasilinna: Maailman paras kylä
Arto Salminen: Lahti
Lisa Goldstein: The Uncertain Places
Alastair Reynolds: Pääteasema
P. D. James: Death Comes to Pemberley
John Ajvide Lindqvist: Kultatukka, tähtönen
Mika Waltari: Suuri illusioni
Eino Leino: Helkavirsiä

Luettu muttei blogattu:


Graig Thompson (2009, alkuperäinen 2003). Blankets. Loistava sarjakuvaromaani, bongattu Sallan blogista. Upottava tarina nuoresta rakkaudesta lumihangessa. Äh, nyt kuulostan kuin ivailisin eikä ole tarkoitus; tämä on oikeasti liikuttava rakkaustarina ja lunta sataa paljon. Se kätkee maiseman ja pehmentää ääriviivat... mutta ei liian pehmeiksi. Oikea rakkaus tekee aina kipeää. Tässä siihen kietoutuu vahvasti myös oman maailmankatsomuksen ja identiteetin etsintä. Boy meets girl - vanha juttu mutta jokaiselle kerran uusi. Sen tuoreuden kokemuksen Thompson tarjoilee ilmeikkäillä mustilla viivoillaan.

Marianne Cederwall (2011): Ajattelen sinua kuolemaasi saakka. Tämä tuli loppujen lopuksi lukulistalle Erjan blogista, vaikka kansi on jäänyt aiemminkin mieleen. Pikkuriikkisen petyin: päähenkilö Mirjam tuntui epäuskottavalta (voiko haahuilla koko ajan edestakaisin kostonhimon ja helläsydämisyyden välillä?) ja juoni jäi jotenkin... noh, puolitiehen. Kun aletaan hurvitella yliluonnollisella, samantien olisi voinut mennä askeleen pidemmällekin. Mutta kirjan kakkosnainen Hervor ja tyylitellyt pahikset pelastivat paljon. Sellaista kepeää kevytluettavaa. Pidin myös siitä, että päähenkilöstä ei tehty liian vanhusta vaikka viisikymppinen onkin.

Stephen King (2011): 11.22.63. Ihan sama mikä tilanne, uusi Stephen King luetaan täällä äkkiä. Tällä kertaa aiheena on aikamatkailu, pienellä ripauksella mystiikkaa. Englanninkielen opettaja palaa aikaan ennen Kennedyn murhaa... ja siitä jo arvaattekin mikä on matkan tarkoitus. Kiinnostava kirja, täynnä kingmäisiä hahmoja. Tykkäsin. King uppoaa edelleen. Ei olisi ehtinyt millään lukea näin paksua tiiliskiveä, mutta pakko mikä pakko. Tulevat mieleen ne tiedekuntatentit, jotka aikoinaan jäivät väliin kun piti valvoa koko yö jonkun Kingin romaanin kanssa. Nostalgiaa!

Pienenä miinuksena - tai ehkä plussana, riippuu näkökulmasta - on kirjan poikkeuksellisen vahva amerikkalaisuuden fiilis. Tässä etsitään kansakuntaa sellaisena kuin se joskus oli, hyvässä ja pahassa. Maija on kirjoittanut tästä.

Lee Child (2009): Viides matkustaja. Tämä on jäänyt joskus divarireissulla käteen ja nyt tuli luettua. Jack Rearcher -kirjat ovat mukavan luotettavaa viihdettä. Paljon toimintaa, selkeät hyvikset ja pahikset, mukaan miksataan vähän politiikkaa, ripaus etiikkaa ja paljon lakonista, terävää dialogia. Tällä kertaa Reacher huomaa metrossa potentiaalisen itsemurhapommittajan. Tilanne purkautuu odottamattomalla tavalla eikä sankarimme voikaan jättää tapausta sikseen. Juuri sitä mitä teki mielenikin.

Jukka Parkkinen (1995): Suvi Kinoksen seitsemän enoa. Tämä hulvaton nuortenkirja valikoitui lainaan odottamattoman suosituksen pohjalta. Verbaalisesti nokkela tarina on nuoren Suvi-tytön kertomus elämästään kummallisessa perheessä vanhapoikaveljessarjan kasvattina. Tykkäsin tästä kovasti! Hauskaa, viatonta luettavaa. Tosin kummastelen mielessäni vähän kirjan kohderyhmää, sillä ulkoasusta päätellen se on tarkoitettu varhaisnuorille (?), mutta epäilen, että puolet vitseistä menisi ikäryhmältä ohi. Hmm. Jos kotoa löytyy 10-13 vuotiaita, testaa ja kerro tulos. Tai lue itse - olisi hauska kuulla kolahtaako tämä huumori muihinkin kuin minuun. Ehkä henkinen ikäni onkin 12, vähän suuremmasta tietomäärästä huolimatta.

Sisko Istanmäki (2008): Yöntähti. Tämä kirja on 101 naisten kirjan listallani. Noloa, että se joutuu tyytymään pariin riviin koostepostauksessa. Punaisena ja takellellen totean, että kirja oli tavallaan hauska, mutta ei tehnyt järisyttävää vaikutusta. Pidin poikkeuksellisesta aiheesta - Yöntähden päähenkilöt ovat kasikymppisiä - ja vanhuutta kuvattiin tästä mielestäni mukavalla tavalla ymmärtäen. Vanhuksista ei tehty arkkityyppisesti tietynlaisia; jokainen on yksilö. Vanhuuden kuvauksena tämä antoi ajattelemisen aihetta. Juoni ei kuitenkaan sytyttänyt, enkä kiintynyt päähenkilöihin tai ihastunut tyyliin. Yöntähdessä myös hyödynnetään minusta useimmiten vähän rasittavaa kertomus kertomuksessa -tekniikkaa. Joskus sellaiset kertomukset ovat itsessään hyviä (tässäkin osa oli), mutta saan aina näppylöitä kun yritän miettiä mitä niiden pitäisi merkitä varsinaisen kertomuksen suhteen. Haku löytää ensimmäiseksi jutun Sallalta.

Charlaine Harris (2005): Dead as a Doornail. Sookie Stackhousen veli Jason joutuu sopeutumaan muutoksiin elämässään; Sookie jahtaa salamurhaajaa, salamurhaaja jahtaa muodonmuuttajia. Peikkoneito on kirjoittanut Doornailista täällä.

Charlaine Harris (2006): Definitely Dead. Sookie Stackhouse selvittelee serkkunsa jäämistöstä paljastuneita ongelmia New Orleansissa (ennen Katarinaa). Peikkoneito on lukennut, upotkaa hetkeen täällä!

Charlaine Harris (2007): All Together Dead. Sookie Stackhouse seuraa Lousianan kuningatarta vampyyrien huippukokoukseen. Viittaan jälleen Peikkoneitoon täällä.

(Mainitsinko jo, että teki mieleni mukavaa, helppoa luettavaa? M.O.T.)

Lisäksi bloggaamatta on luettu kaksi kirjaa, Jukka-Pekka Vuoren Kasvun paikka ja Scarlett Thomasin Our Tragic Universe. Niiden kohdalla aion poiketa tavoistani. Kun en ehtinyt kirjoittaa marraskuussa näistä, säästän tarinani joulukuun puolelle. Palaan siis kasvun juurille ja traagiseen maailmaan viimeistään viikonloppuna!

Kuukauden hakusana:

Hiukan hämmästelin tiedonhakua aiheesta piirretty kainalosauva; luulisi että ihan oikeasta olisi enemmän apua. Kumpiakaan ei löydy täältä. Ja kuka on kadottanut terävät kantapäät?

Tämän kuun harhaisin hakusana on kuitenkin muuta: kahden sanan postmoderni miniruno, itseensä kiertyvä, jännittävästi yhtä aikaa harhainen ja ehdottoman osuva

digitaalinen sähköinen

Vau. Hienompaa hakusanaa en keksisi vaikka kaksin käsin yrittäisin.

EDIT: lisätty linkit joulukuun puolella blogattuihin kirjoihin.

22 kommenttia:

  1. onpas hieno maalaus. neiti B on selvästi lahjakas.

    VastaaPoista
  2. Cederwallin kirja on ollut aika monelle pettymys. Ehkä ja toivotaan, että kirja kuitenkin kohtaa 'omat' lukijansa.

    19 kirjaa!!!

    VastaaPoista
  3. 19 kirjaa! En ihan vilpittömästi ymmärrä, miten siihen kykenet, mutta nostan jälleen virtuaalihattua korkealle:)

    Kuukauden parhaat hakusanat eivät pettäneet odotuksia taaskaan. Miksei minulle tulla vierailemaan yhtä hauskoilla hakusanoilla? Varmaan siksi, että kirjoitan aina silkkaa asiaa, muahhahhah:)

    Oikein mukavaa joulunodotuksen käynnistystä myös sinulle!

    VastaaPoista
  4. Upea maalaus! ja hieman pelottavakin.
    Minulla marraskuu on ollut samanlaista työruuhkaa ja lukutahti hidas. En vain ole jaksanut lukea paljoa enää työpäivän päätteeksi.
    Mutta joulukuulle uusin eväin (toivottavasti) :)

    VastaaPoista
  5. Mulla on ollut juuri tuollainen taulun marraskuu! (Taulusta tulee minulle mieleen Clive Barkerin Abaratin kuvitus, joskin huomattavasti laadukkaampana versiona.)

    Paljon sinä olet ehtinyt lukea tässäkin kuussa :) Oikeasti kadehdin tuota lukuvauhtia, vaikka kirjojen määrällä ei sinänsä pitäisi olla mitään väliä. Mutta kun hyviä kirjoja on niin valtavasti! En ikinä ehdi tällä omalla tavausvauhdilla kovin pitkälle :D

    VastaaPoista
  6. Siis onko tuo teidän neidin maalaus?? Jos on, niin sinua on siunattu varsin lahjakkaalla tyttärellä. <3

    Harmi, kun sinulla on ollut kiireitä, mutta onneksi olet ehtinyt lukea silti ainakin kolme kertaa enemmän kuin minä, jolla ei ollut edes sen kummempia kiireitä. :)

    VastaaPoista
  7. Wau mikä maalaus Neiti B:ltä!! Tuo voisi olla jostain näyttelyn seinältä!

    Sinä olet minun ja monen muun mittapuulla silti lukenut huisin paljon, mutta niinhän se on, että jos on tottunut lukemaan enemmän, tuo voi itsestä tuntua vähältä :)

    Minunkaan blogiin ei ikinä tulla millään edes vähän hassuilla sanoilla, pöh.

    VastaaPoista
  8. Hillitön lukutahti. Kuinka paljon silloin luet, kun se tuntuukin jossain ;)

    Täytyy varmaan alkaa tarkkailemaan noita hakusanoja, niistä voi ilmeisesti silloin tällöin saada jopa jotain hupia.

    VastaaPoista
  9. Neiti B:n maalaus on todellakin hieno.

    Suvi Kinoksen seikkailuja luin joskus pari kolme osaa koska Parkkinen on mainio kirjoittaja, mutta tuo ikäsijoittaminen on kyllä vaikeaa ja vaikeutuu entisestään myöhemmissä osissa...ehkä on tarkoitus että lukija lukee kirjat vuoden parin tauoin mielellään niin että kun tarttuu seuraavaan osaan niin sitä ennen lukee uudestaan edellisen ja saa siitä sitten enemmän irti...

    VastaaPoista
  10. Liina, Neiti B on mutantti (tai palkoihminen planeetalta z?), ei todellakaan ole periytynyt mistään moinen...

    Leena, ei se huono ollut, ei vain ihan täysosumakaan :-)

    Amma, hassuinta on, että kuvittelin oikeasti etten ollut lukenut "mitään"... ilmeisesti olen lukenut kevyt vaihde päälle :D

    Hakusanoista päätellen minun juttuni ovat todella sekavia! Huoh. Ei, vika ei voi olla jutuissa, googlessa on vihre :P

    Raija, välitän kommenttisi Neidille, hän ilahtuu :-) Hyvin marraskuinen marraskuu tämä tosiaan on ollut. Poikkeuksellisesti en ole edes äänikirjoja kyennyt autossa kuuntelemaan, mieli on askarrellut muussa. Olenkin lukenut paljon aivot narikkaan -kirjoja.

    Joulukuussa siunaantuu taas tarmoa...

    Maija, kiitos! Kerron Neidille, saa käydä kaivamassa sen kirjastosta :-)

    Btw, ei muuten ehdi tällä minunkaan vauhdilla pitkälle, hihii... lukemattomat kirjat lisääntyvät PALJON nopeammin kuin ehdin niitä lukea.

    Karoliina, kuten Liinalle sanoin, mutanttilapsi :D Tämä on kyllä minunkin mielityöni hänen tauluistaan, ei vain ennen ole tullut juttua johon se olisi sopinut. Marraskuu on ollut tuollain scream-kuukausi. Onneksi kirjat ovat kumminkin hyvä pakopaikka! Mutta mihinkään vaativaan ei ole riittänyt eväitä. (Nyt aloitin Shriverin uuden!)

    Susa, kiitos! Kerron terveiset eteenpäin, Neiti tykkää... Oli niitä enemmän kuin luulin, mutta tuntui kieltämättä vähältä. Melkein kaikki olivat kirjoja, joita voisi luonnehtia samoin kuin Linnunradan käsikirjassa erästä rakasta planeettaa: "mostly harmless". Ilmeisesti olin unohtanut ne saman tien, sillä pinoa purkaessa ällistyin itsekin määrää =)

    Jaana, hih, kirja per päivä olisi aika sopiva. Ohuita kaksi... Sääli että muu elämä estää toteuttamasta tätä kutsumustani :D

    Suosittelen kyllä kurkkimaan hakusanoja, joukossa on toisinaan oikeita helmiä - vaikka ilmeisesti ilmaisussaan sekaviin juttuihin siunaantuu hauskempia hakusanoja.

    VastaaPoista
  11. hdcanis, kiitos Neidin puolesta, kerron eteenpäin :) Hauskaa että löytyi joku muukin Suvi Kinoksen tunteva, ja hauskaa kuulla että niiitä on useampi. Ehdottomasti kysyn niitä kun seuraavan kerran kirjastoon pääsen! Mielenkiintoinen teoria tuosta ikäsijoittelusta; voisiko kirjailija tosiaan olla noin kaukaa viisas? Vau. Ehkä.

    Itse kuvittelin lukiessani, millaista olisi ollut jos Suvi Kinos olisi osunut iltasatukirjaksi silloin kun Neidit vielä suostuivat kuuntelemaan ääneen lukemista: äiti olisi kikattanut lukiessaan ja lapset ihmetelleet että mille se nauraa.. Tai sitten ei - ehkä meillä olisi ollut fantastisia keskusteluja enojen kasvatusmenetelmistä!

    VastaaPoista
  12. Ohhoh! Sori, mutta ilman näköhavaintoa en kyllä uskoisi tota sun "en lukenut mitään eli 19 kirjaa" tarinaa etenkään tuohon kaikkeen muuhun yhdistettynä :D.

    Maalaus on upea. Ja niin nuorena jo noin vahva ja rohkea tyyli? Vau! Välitä terveisiä!

    VastaaPoista
  13. Tessa, *grin* ehkä olisi pitänyt jättää se "en ole lukenut juuri mitään" pois jutusta, mutta se oli aidosti fiilikseni kun aloin koostetta väsätä... joten pidän siitä kiinni! Todistaa vaan, että kaikki kirjat eivät jätä samanlaista jälkeä. Ei sillä, että lukemani kirjat olisivat olleet kauheita tms., mutta ehkä se, etten kirjoittanut niistä mitään, vaikutti asiaan, nyt kun olen päässyt tottumaan bloggaamiseen.

    Tai sitten marraskuussa muut ajatukset ovat vain vieneet päästä niin paljon tilaa, että lukemista tuntuu olleen vähän, vaikkei sitä oikeasti ollutkaan niin vähän...

    Välitän terveiset, Neidille kelpaa kyllä kehut ;-)

    VastaaPoista
  14. Liityn kehujiin, upea kuva!

    Mieluusti olisin lukenut mietteitäsi Blanketsista enemmänkin, mutta mahtavaa että nostit sen tässä koosteessa esiin. Joskus työt haittaavat ikävästi harrastuksia. :)

    VastaaPoista
  15. Hei, olen kuullut noista Suvi Kinoksen nuortenkirjoista aikaisemminkin kehuja ja aion jossain vaiheessa niihin tutustua! Nauru voisi tehdäkin hyvää...

    Yritän nopeasti päässä laskea lukemiani kirjoja marraskuussa ja voin ylittää ehkä sinun 19 kirjaa, mutta suurinta osaa niistä ei kuitenkaan hyväksytä, kun luen kirjasta tekstipätkiä sieltä sun täältä. Booksy, herätät minussa pienen kilpailuvietin hih!

    Tänään kopioin tekstejä pölyisistä kirjallisuusluetteloista ja kyllä oli vaatteetkin sen näköiset ja sormet kutisi sen jälkeen. Voihan kökkö tätä kirjallista elämää ja minulla on taas näköjään puheripuli!

    VastaaPoista
  16. Salla, Blankets olisi ansainnut enemmän =) Hups, nyt huomaan että linkki juttuusi jäi puuttumaan, pitääpä lisätä!

    Sara, kannattaa lukea ainakin yksi Suvi Kinos -kirja! Eivät ole tyttökirjoja mutta tyttökirjoja kumminkin :)

    Ainakin näin kommenttiboksissa kirjallinen elämäsi kuulostaa mukavalta. Paperihaavat ja kirjapöly.... Mmmm... Mutta kyllä lukeminen on se mukavin juttu!

    VastaaPoista
  17. Huhhuh! :O Ihan käsittämätön suoritus!

    VastaaPoista
  18. Tässä minimalistinen kommentointipötkö:

    Uskomattoman hieno maalaus, taitava tytär sinulla!
    19 kirjaa!?! Olet sinä hurja, jopa "vähälukuisena" kuukautena!
    "Puff - tänään täällä, huomenna poissa." Hyvin sanottu, näinhän se on!
    Oih, olet lukenut Kingin uusimmankin!
    Melkoiset hakusanat, taas kerran ;D

    Ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  19. noora, taidan kuulostaa ihan rohmulta :-/ Onneksi tämä lukeminen ei kumminkaan ole määrällä arvioitavaa puuhaa :)

    Villasukka, en malta olla aina joskus lainaamatta noita kuvia, kun ovat helposti saatavilla ja lupakin on. Sitä paitsi, kun itsellä ei ole pienintäkään visuaalista lahjakkuutta, Neitien asianharrastus jaksaa ällistyttää ja ilahduttaa minua =)

    King on niin kingi, pakko on vaan aina lukea kun uusi tulee (ainoa poikkeus on Dark Tower-sarja, siihen en saanut makua).

    Oikein ihanaa viikonloppua sinullekin!

    VastaaPoista
  20. Lainasin tänään Clive Barkerin uusimman Abaratin ja piti heti tulla kertomaan, että on sun tyttäresi kyllä paljon paljon, paljon taitavampi! Ihan harmittaa, että menin vertaamaan toisiinsa alunperinkään. Hmph. :)

    VastaaPoista
  21. Minäkään en millään meinannut päästä Musta torni -sarjan imuun, mutta kun sinnikkäästi yritin niin pääsinhän minä. Mikä helmi se sarja onkaan :)

    VastaaPoista
  22. Maija, huh, tuota en kerro eteenpäin, lapsen pää paisuu ja halkeaa ;-)

    No, ehkä pitää ottaa se riski, huikea kohteliaisuus!

    Villasukka, eih... tuo kuulostaa uhkaavasti siltä, että joudun harkitsemaan sen lukemista =)

    VastaaPoista

Pahoittelut sanavahvistuksesta. Roskapostitulva pakotti pystyttämään suojavallin.