Sivut

Blogilakini

BLOGGAAJA

Olen nelkytplus lukutoukka ja kirjahamsteri. Olen kasvanut ja opiskellut Helsingin seudulla, asunut vähän Lapissakin mutta kotiutunut Etelä-Pohjanmaalla. En ole opiskellut kirjallisuutta; kirjojen kanssa olen mielelläni harrastelija.

Aloitin kirjablogin pitämisen vuoden mittaisena tutkimusmatkana omaan lukemiseeni mutta jäinkin koukkuun ja jatkan yhä. Varsinainen ihmiskoe päättyi syyskuussa 2011. Ilmeisesti luen normaalioloissa noin 300 kirjaa vuodessa, plus miinus jotain. Tämä tieto riitti; sivujen tai kirjojen laskeminen ei enää kiinnosta.

BLOGILAKINI

1. Nimettömyys 

Pidän kirjablogia nimimerkillä, Jos perustelut kiinnostavat, voit lukea niistä täällä.

2. Kirjavalinnat

Booking it some more on lukupäiväkirja. Luen vain ja ainoastaan kirjoja, joita haluan lukea.

Haluan mitä milloinkin, spefistä hömppään, tietokirjoista klassikoihin ja nykyään myös sarjakuviin. Novelleja vierastan hitusen, runonlukijaksi joudun uudelleenkouluttautumaan. Helpompi on kertoa mitä en lue ollenkaan: keittokirjoja, lastenkirjoja tai sotahistoriaa (äh, tajusin juuri, että olen lukenut sitäkin. En tosin muutamaan vuoteen).

Kirjoitan jokaisesta kirjasta jotain; osa kirjoista saa oman jutun, osa päätyy kuukauden koosteeseen. Kokonaisen jutun kirjoitan kun ehdin, kun minulla on jotain sanottavaa, kun kirja tuntuu jostain syystä tärkeältä.

3. Kuvat ja tekijänoikeudet

Suurin osa kansikuvista tulee kustantamoiden sivuilta ja on julkaisuvapaata aineistoa kirjan käsittelyn yhteydessä. Ilmoitan lähteen (ja kannen tekijän jos tiedän).

Muuten kuvat ovat omiani, paitsi 
a) tunnustuspalkintojen mukana tulleet (ks. blogin alareuna)
b) jos kuvan alla toisin ilmoitetaan.

Vältän julkaisemasta juttujen yhteydessä netistä poimittuja kuvia ja yritän muutenkin kunnioittaa tekijänoikeuksia. Joidenkin runojen kohdalla olen tosin siteerannut koko runoa (epäilyttävää, sillä runokin on kokonainen teos, eikä sitä saisi siis uudelleen julkaista) jos se on minusta asian käsittelyn tai runon lyhyyden vuoksi ollut tarpeen. Pelkään myös, että lyhennellystä runosta voi joissain tapauksessa saada vääristyneen kuvan.

Blogini teksteihin ja kotitekoisiin kuviini on muuten kätketty salaperäinen virus, joka tuhoaa sisältöjä luvattomasti nyysivän henkilön tietokoneen, ihmissuhteet ja arpaonnen. Vähän niin kuin faaraon kirous mutta pahempi. Jos siteeraat, mainitse lähde. Laajempaan käyttöön pyydä lupa. Tai kärsi kauhea kohtalo.

4. Editointi

En korjaa juttujeni sisältöä jälkikäteen lisäämättä muutoksen osoittavaa merkintää (EDIT). No, kirjoitusvihreitä tms. pientä korjaan jos satun huomaamaan. Saatan lisätä jälkikäteen arvostelulinkkejä.

Juttu kertoo, mitä ajattelin silloin kun sen kirjoitin. Pidätän oikeuden muuttaa mieltäni. Joskus kirja näyttää toisenlaiselta taustapeilistä. Aika antaa perspektiiviä.

5. Kommentit

Kaikki kommentit ovat tervetulleita. Eri mieltä saa olla, on hyväkin jos ollaan. Satunnainen lukija saa silloin paremman kokonaiskuvan kirjasta. 

Poistan ja/tai jätän julkaisematta ainoastaan roskapostin ja/tai asialliseen julkiseen keskusteluun sopimattoman aineiston. Sellaista tulee vähän. Ihmisillä, jotka tykkäävät kirjoista, on todistetusti sielu.

Jos et halua laittaa asiaasi kommenttiboksiin, pane ihmeessä postia tulemaan. Minuun saa yhteyttä blogin sähköpostin (bookingitsomemore(at)gmail.com) kautta. 

5. Bloggaajan vastuu lukijan kärsimyksistä väärin kehutun kirjan jälkeen

Sitä ei ole. Yhden lukijan kokemus kirjasta voi olla täysin erilainen kuin toisen. Pahoittelut lukijalle, joka on pettynyt kehumaani kirjaan, mutta en palauta siihen käyttämääsi lukuaikaa. Sorry. Tule kertomaan eriävä mielipiteesi kommenttina ja säästä seuraava lukija pettymykseltä.

6. Kirjailijoiden rakkaiden lasten julkinen pahoinpitely

Olen tavallinen lukija, en kriitikko enkä asiantuntija. Lukupäiväkirjassa kerron, minkälaisia ajatuksia minulla kirjasta heräsi, kun sitä juuri nyt luin.

Kehun, hehkutan, huokailen onnesta; valitettavasti myös räksytän ja kitisen ja joskus ihan kihisenkin.

Vilpittömät pahoitteluni jokaiselle kirjailijalle, jolle juttuni mahdollisesti tuottavat mieliharmia.

(Kiitos että kirjoitat. Ihailen rohkeuttasi ja intohimoasi - ilman niitä et olisi kirjoittanut kirjaa. Anteeksi jos en ymmärtänyt kirjaasi niin kuin piti. Muistathan, että lukukokemukseni kertoo enemmän minusta kuin kirjastasi.)

7. Taloudellinen hyöty / kaupalliset kytkökset / muu hämärä suhmurointi

Koska kirjablogini on puhtaasti harrastelua, en saa siitä palkkaa. Linkit kustantamoiden kirjaesittelysivuille ovat jutuissani lukijoiden informointia varten, eivätkä siis tuota mitään salaperäisiä klikkauskorvauksia. Ns. taloudellinen hyötyni rajoittuu arvostelukappaleina saatuihin kirjoihin. Kun kirjoja saa ilmaiseksi kirjastostakin, jokainen voi itse päätellä moisen merkityksen.

Arvostelukappaleista kirjablogeissa on käyty kiivasta keskustelua (mm. täällätäällä, täällä ja Marjiksen blogissa). Oikein printtimediaan päästiin Antti Bergin kirjoitettua NYT-liitteessä kustantamoiden kamuilusta.

Oman käsitykseni mukaan arvostelukappaleiden saaminen vaikuttaa siihen mitä kirjoja luen, ei siihen miten luetuista kirjoista kirjoitan. Mutta pakkokos minua on uskoa! Saattaahan olla, että olen ilmaiseksi saatujen kirjojen kohdalla positiivissubjektiivinen enkä pelkästään subjektiivinen, itse moista tajuamattani. Delegoin pohdiskelun tuskan lukijoille ja merkitsen jokaisen kirjan tunnisteeseen tiedon sen alkuperästä. Ilman pyyntöä lähetettyjä arvostelukappaleita luen tai olen lukematta ihan miten milloinkin huvittaa.


Booksy, 6.9.2011

EDIT 8.10: linkkejä ja henkilötietoja lisätty, PEKK-tieto lisätty, tekstiä lyhennelty ja stilisoitu.
EDIT 18.3.2012: lyhennetty ja stiisoitu, historialinkit lisätty, 23.3. täydennetty tieto spontaaneista arvostelukappaleista.
EDIT 1.5.2012: lisätty kohta O. ja taustatietolinkki, poistettu HSP-linkit, lisätty huomautus tekijänoikeuksista + runoista.
EDIT 12.1.2013: korjattu bloggaajaesittely
EDIT 10.6.2013 ja 11.6.2013: muokattu kohtaa 7: Arvostelukappaleet

7 kommenttia:

  1. MITEN saat kommenttiloodan tänne sivulle? En osaa...

    VastaaPoista
  2. HAHAA! OSASINPAS sittenkin!

    Hyvät lait olet laatinut! Tuo arvostelukappaleasia on todella monimutkainen!

    VastaaPoista
  3. *grin* Oma apu on aina lähellä :D

    Arvostelukappaleet ovat oikeasti monimutkainen asia; tämä oli semmoinen "do no harm" -kompromissi...

    VastaaPoista
  4. Tämä oli hyvä blogilaki, itse joudun editoimaan juttuja, koska kirjoitusvirheitä on paljon, mutta en sen jälkeen, jos joku on ehtinyt kommentoida, jos kirja on kesken toki juttu voi jatkua.

    VastaaPoista
  5. Jokke, kyllä minäkin niitä virheitä korjailen, mutta en muuta sisältöjä laittamatta sitä näkyviin... vaikka olisinkin myöhemmin vähän muuttanut mieltäni :-)

    VastaaPoista
  6. oo, tämä sai hieman miettimään omaakin bloggaamista. eritoten kansikuvien käytön osalta. hmmm. (tähän asti en ole oikein keksinyt, miten kansikuvien kanssa olisi korrektia toimia, joten olen noudattanut mainiota vanhaa periaatetta "ongelma menee pois jos sitä ei ajattele". jostain syystä se vaan ei taaskaan toiminut.)

    saatan ottaa kuvakäytäntösi käyttöön, jos passaa?

    VastaaPoista
  7. Ollos hyvä vain! Olin niin nipo, että kysyin seitsemästä kotimaisesta kustantamosta lupaa käyttää kansikuvia blogissa. Kaikki antoivat joko luvan käyttää sivuilta löytyviä tai tunnarit kuvapankkeihin. Nyrkkisääntö tuntuu olevan, että kuvia saa käyttää ko. kirjaa/kirjailijaa käsittelevän jutun yhteydessä, kunhan niitä ei rajaa tai muuten muokkaa, ja ilmoittaa lähteen ja tekijän.

    Päätin omine nokkineni ulottaa periaatteen koskemaan vähän myös muita kustantajia, ulkomaisia kustantajia ja Amazonia. Pyytelen sitten anteeksi jos tulee juristeilta kirjeitä ;-)

    VastaaPoista

Pahoittelut sanavahvistuksesta. Roskapostitulva pakotti pystyttämään suojavallin.