maanantai 20. toukokuuta 2013

Ripakopallinen Liebster-vastauksia


Hei vain täältä synkeästä hiljaisuudesta! Asiaa tuntematon voisi kuvitella, että olen kuollut tai jotain, mutta ei - itse asiassa olen nyt onnellisesti saanut loppuun päättymättömän remonttitarinani. Muutin viime viikolla ikiomaan sekasortooni, mutta siinä hurmoksessa unohdin ilmeisesti pakata internetin mukaan; toistaiseksi uusvanha asuntoni on nettivapaata aluetta. Pääsen lukemaan kaikenlaista kännykällä, mutta kirjoittaminen on käytännössä mahdotonta.

Onneksi on tämä vanhakin kämppä vielä käytössä. Voin istua täällä verkkovehkeitteni kanssa niin paljon kuin ehdin ja lystään, tai ainakin niin paljon kuin pakarat kestävät. Kuka nyt tuolia tarvitsee kun on alla mukava lattia. Nih.

Ensin kiitokset tunnustuksen antajille: Kiitos Taika (Kirjasfääri), kiitos Raija (Taikakirjaimet), kiitos Annami (Anna minun lukea enemmän) ja kiitos Paula (Luen ja kirjoitan).

Sitten vastauksia! 

Annami kysyi:

1. Jos saisit opiskella tai olla ammatiltasi ihan mitä tahansa muuta kuin mitä nyt olet, mitä valitsisit?
Lukisin lakimieheksi. Luen näemmä luonnostani lakia kaikille kuuloetäisyydellä, joten se sopisi minulle.
2. Mikä kirja on saanut sinut itkemään?
Ensimmäisenä tulee mieleen nyt Veljeni Leijonamieli. Sen kanssa olen itkenyt joka kerta.
3. Mikä on parasta keväässä?
Lämpö. Ei kuin valo. Ei kun lämpö. Se että kesä tulee.
4. Mikä kirja on jostakin käsittämättömästä syystä pölyttynyt pitkään kirjahyllyssäsi?
Murakamin Mistä puhun kun puhun juoksemisesta. En ymmärrä miksen ole vielä lukenut sitä. Ehkä pelkään, että sen luettuani on pakko juosta maratoni.
5. Mikä on suosikkisi nuortenkirjallisuuteen luokiteltavista kirjoista?
Hmmm… juuri nyt tulee mieleen ensimmäisenä Jukka Parkkisen Suvi Kinoksen seitsemän enoa.
6. Kuka on suosikkirunoilijasi?
En tiedä. Olen liian huono runojen lukija. Mutta Edith Södergran on jäänyt jotenkin kiertelemään päässäni sen jälkeen kun luin hänen kootut runonsa. Olkoon siis Södergran!
7. Mikä kirja on sinulla kesken tällä hetkellä?
Aika montakin on kesken… Keitäs tyttö kahvia, Redemption in Indigo ja Kabulin kauneuskoulu joitain mainitakseni!
8. Minkä kirjan jonkun sivuhenkilön kenkiin haluaisit astua yhden päivän ajaksi?
Jokin perinteinen dekkari kävisi… Voisin vaikka vierailla Rex Stoutin maailmassa (ja tanssia Flamengossa Archie Goodwinin kanssa, hih!) tai käväistä jossain Eeva Tenhusen romaanissa. Voisin esimerkiksi löytää ruumiin Mustikkamäeltä.
9. Mikä oli lapsuuden suosikkikirjasi?
Ehkä Tiitiäisen satupuu. En kyllästynyt siihen ikinä. (Myös Tove Janssonin Kuinkas sitten kävikään? oli ikisuosikki.
10. Mikä on huonoin puoli kirjablogin pitämisessä?
Se vie aikaa. Haluaisin mind-to-web –käyttöliittymän, jolla voisin blogata vaikka lenkilllä ollessani.
11. Minkä kirjan ilmestymistä odotat tällä hetkellä eniten?
Seuraava osa Tulen ja jään laulusta kiinnostaisi kovasti, samoin Mantelin seuraava Cromwell-kirja. Kumpaakin saa varmaan odottaa niin kauan, että taidan eniten odottaa ensiksi tuota Pasi Ilmari Jääskeläisen tulevaa romaania Sielut kulkevat sateessa.

Taika kysyi:

1. Kuinka monta hyllymetriä kirjoja omistat?
Tämä vaati pienoista lasku- ja arviointiharjoitusta, mutta noin 16 vaakametriä, yhden pinoissa asustavan pystymetrin ja kymmenkunta häkkivarastolaatikollista. Tällä hetkellä.
2. Mitä kirjahyllyissäsi on kirjojen lisäksi?
Hah! Ei niihin mahdu mitään muuta.
3. Nauratko ääneen lukiessasi?
Usein.
4. Itketkö lukiessasi?
Harvoin.
5. Minkä kirjan luit viimeksi yhdeltä istumalta?
En muista enää – se on tapahtunut kaukaisena aikana E.R.O eli ennen remonttikohteen ostoa.
6. Millaisen kirjan kirjoittaisit?
Toivottavasti itseironisen. Luultavasti liian pitkän. Predikaattiköyhän.
7. Mitkä ovat hyvän kirjan kolme tärkeintä ominaisuutta?
Koukuttava tarina, kiinnostavat ihmiset ja/tai miljöö ja värikäs ilmaisu. Jos kirja saa minut maailmaansa, se on hyvä; jos en palaa maailmasta ihan entiselläni, se on loistava. 
8. Mitä sanoit tavatessasi lempikirjailijasi (tai toivoisit sanovasi, jos näin ei ole käynyt)?
Sanoisin varmaan öh, ääks, tykkäänkovastikirjoistasi. Tämän kaiken sopertaisin äärimmäisen punaisena ja niin hiljaa ettei hän saisi siitä mitään selvää.
9. Mikä on lempirunosi?
Rehellisesti sanottuna, en ainakaan tässä elämäni vaiheessa lue runoja siten, että minulla olisi pysyvä lempiruno. Aina viimeisimmän kokoelman vaikuttavin nousee hetkeksi ykköspallille…
10. Mittailetko tuttaviesi kirjahyllyjä salaa vai avoimesti?
Niin avoimesti kuin suinkin kehtaan. Yritän olla antamatta vaikutelmaa, että vierailen vain tehdäkseni kirjatarkastusta… mutta jos kirjahylly on sijoitettu houkuttelevasti katseen ulottuville, vaikea sitä on vastustaa.
11. Minkä kirjan haluaisit lukea alkuperäiskielellä, jos osaisit?
Jonkin Murakamin jota en ole vielä lukenut. Suuren lammasseikkailun? En kuitenkaan Juoksemisesta (ks. yllä), koska säästäisin alkukielellä lukemisen romaaniin.

Paula kysyi:

1. Paras kirja viidestä viimeksi lukemastasi?
Loppuun asti luetuista Jää
2. Unohtumattomin lukupaikkasi?
Aika unohtumatonta oli lukeminen Kastrupissa kun hirmumyrskyn takia jouduin 2000-luvun alkupuolella yöpymään kentällä yhdessä triljoonan muun jumiutuneen matkustajan kanssa. Jono transfer deskille oli niin pitkä, että ehdin käsitavarakärryyni nojaillen lukea kokonaisen pokkarin ennen kuin pääsin lentoani järjestämään.
3. Oletko suunnitelmallinen lukija, vai tällainen luovasti luoviva, kuten minä, jolle ei lukulistat paljon merkitse?
Enimmäkseen olen luovija, mutta suunnitelmallisuuttakin on, puuskittain.
4. Harrastatko kirjoittamista? Jos harrastat, kerro vähän, mitä harrastukseesi kuuluu ja onko sinulla sen suhteen joitakin tavoitteita?
Kirjoittelen yhdessä nettiringissä genrenovelleja, mutta varsinaisia tavoitteita ei puuhalla ole. Fiktion kirjoittaminen on hyvästä. Ja jos sillä ei ole deadlineja, en tee sitä... fiktion kirjoittaminen on paitsi terveellistä myös himputin vaikeaa. Kerran olen myös osallistunut NaNoWriMoon. Se oli mahtavaa ja opettavaista; opin että juonet eivät pelmahda maailmaan ihan tuosta vain.
5. Nimeä joku vaikuttava julkisuuden ihminen, jolta olet saanut esimerkkiä hyvässä tai pahassa elämääsi?
Onko huijausta jos sanon että ei kukaan? Julkisuuden henkilöitä en tunne ihmisinä, joten en oikein ota heistä esimerkkiäkään. Tai no, tunnen tietty joitain, mutta silloin he eivät olekaan enää minulle julkisuuden ihmisiä.  
6. Mitä ruoka sinulle merkitsee?
Nautiskelua ja raadantaa, kuluja ja kiloja, seuraa, ravintoa, tiskejä, ekokatastrofia, yllätyksiä, haasteita, innoitusta, inhotusta… en elä syödäkseni mutten myöskään syö vain elääkseni. Eniten pidän helposta ruoanlaitosta, mutta joskus on kiva fiilistellä mutkikkaampien ruokien kanssa. 
7. Lempireseptisi?
Hesarista talteen leikattu chilisuklaakakun resepti: onnistuu aina ja on gluteenitonkin vielä. Sitä on kiva tehdä ja tarjota.
8. Maisema, jossa silmäsi lepää?
Sumuinen ranta, metsän siimes, kesäinen kaurapelto. Lakeus Härmässä. Helsingin Esplanadi. Seinäjoen keskusta kun sitä katsoo oikeasta kulmasta. 
9. Jos voisit palata ajassa taaksepäin, mihin elämäsi vaiheeseen menisit ja miksi?
En oikeastaan haluaisi palata taaksepäin. Se olisi jälkiviisautta.
10. Mitä sinulle tulee mieleen sanasta ÄITI?
Tyttäreni. Heiltä kun tuon yleensä kuulen... 
11. Mikä on blogisi perimmäinen merkitys sinulle itsellesi?
En ole vielä saanut selville! Se menee kai jotenkin näin: kirjoista kirjoittaminen pakottaa minut miettimään suhdettani mitä erilaisimpiin ilmiöihin. Kirjoissa tulee aina jotain uutta. Kun mietin mitä niistä ajattelen, onnistun yllättämään itseni vähän väliä: ajattelenko tosiaan noin? Ehkä siis tutustun itseeni bloggaamalla. Yritän kasvaa aikuiseksi. Tai jotain. Pidän myös kovasti lukutoukkien yhteisöön kuulumisesta. Kirjabloggaajat ovat mahtavaa sakkia.

Raija kysyi:

1. Vaikuttaako kirjailijan julkinen kuva ja/tai mielipiteet siihen luetko hänen kirjojaan vai et?
Seuraan huonosti kirjailijoita julkisuuden henkilöinä. Mutta kyllä, voivat mielipiteet vaikuttaa. Jos saan julkisuudesta ikävän kuvan kirjailijasta, olen haluttomampi tarttumaan hänen kirjoihinsa. 
2. Mietitkö erikseen kirjan aloitus- tai lopetuslausetta?
En systemaattisesti, mutta joskus etenkin loppulausetta tulee tavattua moneen kertaan. Ja toisinaan hyvä avaus jää mieleen.
3. Oletko käyttänyt kirjoja muuhun tarkoitukseen kuin lukemiseen? Mihin?
Painoina. Korokkeina. Kauppatavarana. En koskaan lämmitykseen.
4. Onko jokin kirja herättänyt sinussa hyvin epämiellyttäviä, lähes sietämättömiä tuntemuksia ja jatkoitko silti lukemista?
Ei tule ainakaan nyt mieleen. Kestän melko hyvin vatsaakääntäviä kohtia... ja jos kirja on kuolettavan tylsä, jätän sen kylmästi kesken.
5. Tunnetko lukutaitoisia ihmisiä, jotka eivät lue kirjoja?
Enemmän kuin lukutaitoisia ihmisiä jotka lukevat kirjoja.
6. Minkä kirjan jätit ostamatta viimeksi?
Dan Brownin Infernon.
7. Jos pitäisi valita lukisitko mielummin militaristista science fictionia vai strategisia taistelukuvauksia sisältävää eeppistä fantasiaa?
Mitä?? Eikö saa lukea molempia? Viime vuosina olen kallistunut enemmän eeppiseen fantasiaan taistelukuvauksineen päivineen… mutta sydämessäni on aina pieni kolo myös militaristiselle scifille… valloitettavia galakseja on vielä paljon.
8. Onko sinulla kirjailijoiden nimikirjoituksia kirjoissasi?
On joitain. Jos tunnen kirjailijan, yritän jahdata nimmarinkin.
9. Haluatko, että kirjassa kuvataan hahmojen ulkonäköä?
Kyllä, mutta mieluummin kuvainnollisesti kuin konkreettisesti. Hymy kuin kalkkarokäärmeellä kuulosta minusta paremmalta kuin vaikkapa kastanjanruskeat hiukset.
10. Yliluonnollinen kauhu vai realistinen murhatarina?
Molemmat. Pakon edessä: realistinen murha.
11. Oletko lukenut viimeisen vuoden aikana yli tuhatsivuista kirjaa?
En usko. En. Vai kuinkas pitkä se viimeisin King oli? Täällä tyhjentyneessä ex-olohuoneessani en nyt pääse tarkistamaan. 

Epäilen, että nettipaitsioni aikana osapuilleen jokainen kirjablogi on saanut Liebster-haasteen. Rikon siis omalta osaltani sääntöjä enkä jaa tätä eteenpäin. Anteeksi! Mutta toden sanoakseni tämä lattia alkaa jo tuntua hivenen kovalta...
16 kommenttia:

 1. Jäälle jee!

  Seinäjoen keskustaa olen ehkä katsonut väärästä kulmasta. Mutta ihan kelpo italialaisen lounaan sieltä sain paikallisesta italialaisesta viime kesän reissullamme. ja lentopalloakin olen ollut siellä pelaamassa. Ja Provinsissa tietty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaana, Seinäjoen keskustalle lämpeämiseen menee tovi... mutta nyt kun olen täällä enemmän oleillut, olen löytänyt ne kauniit pisteet. Jos ja kun kiireet hellittävät, koitan kuvata jokusen :-)

   Heh, minä en muuten ole koskaan ollut provinssissa... niinköhän tuotakin aukkoa sivistyksessä pitää vielä joskus paikata.

   Poista
 2. Eräs kaverini jo kerran epäili ääneen, että vierailen hänen luonaan vain kissojen vuoksi... En myönnä mitään! Kirjahyllyt ovat kiinnostavia myös, mutta niiden tarkastelusta en ole saanut mitään kommentteja.

  Vastauksiasi oli mukavaa lukea, joten kiitos, että jaksoit vastata näin suureen määrään kysymyksiä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annami, kiitos itsellesi kysymyksistä! Ja kohtuus on toki valttia sekä kissoihin että kirjoihin kohdistetun huomion kanssa... :D

   Poista
 3. Oi, hienosti ilmaistu: "Jos kirja saa minun maailmaansa, se on hyvä; jos en palaa maailmasta ihan entiselläni, se on loistava." Naulankantaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sonja, kiitos! Ja tietysti juuri siihen piti tulla painovirhe... no korjasin sentään. Mutta sait ajatuksesta selvää :)

   Poista
 4. Oi ihanat vastaukset. Näiden lukeminen oli kuin olisi turissut sun kanssa lasillisen äärellä. Kiitos :)

  VastaaPoista
 5. Ihan totta, komppaan edellisiä ;) Näistä oppii tuntemaan toista niin lukijana kuin ihmisenäkin. I like!

  VastaaPoista
 6. Nauratti tuo Seinäjoen keskusta oikeasta kulmasta katsottuna. Seinäjoella oleskeluni on yleensä sellaista ohikulkumatkailua, etten ehkä ole osunut oikeaan kulmaan, mutta kaipa mikä tahansa paikka on jostakin kulmasta kaunis. Ainakin oikealla tunteella katsottuna.

  Minäkin voisin lähteä Goodwinin kanssa tanssimaan. :) Vaikkei Archie tainnut pahemmin tanssahdella yli 25-vuotiaitten naisten kanssa, paitsi ehkä poikkeustapauksissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisa, tiedostan olevani vähän yli-ikäinen Archielle... mutta hänenkin tiedetään uhrautuneen joskus esim. tiedonhankinnan tähden tanssahtelemaan standardit heikosti täyttävien yksilöiden kanssa.

   Kun seuraavan kerran olet ohikulkumatkalla, poikkea! Näytän sinulle lempikulmani :D

   Poista
 7. Booksy, sinä olet päivän piristys! Vai predikaattiköyhä...ja hekottelen! :)

  VastaaPoista
 8. Vihdoin on aikaa kommentoida. Kauhea kiire (ja väsymys) päällä ja kun blogeja lukee, niin tuntuu kuin muillakin olisi tekeillä kaikenlaista. Mind-to-web -käyttöliittymä olisi paikallaan, mutta siinä pitäisi olla kuiten harkitse-vielä-ennen-julkaisua -toiminto myös.

  Minua alkoi vaivata tuo kuvainnollinen kalkkarokäärmeen hymy. Nyt päässäni yritän miettiä miltä se näyttäisi ja malleina toimii tuttavien naamataulut.

  Hienoja ja mielenkiintoisia vastauksia, hyvin booksymaisia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raija, hih, mind-to-web -käyttöliittymässä pitäisi olla PAKOLLINEN viive, ilman muuta... Ja kalkkarokäärmeen tavoin hymyileviä ihmisiä tulee kyllä vastaan, valitettavasti!

   Poista

Pahoittelut sanavahvistuksesta. Roskapostitulva pakotti pystyttämään suojavallin.