tiistai 3. syyskuuta 2013

Ostin kirjan osatoimituksena


Tänään on vietetty kirjablogeissa Osta normaalihintainen kirja -päivää. Yleensähän me bloggaajat hehkutamme halpoja alelöytöjämme ja divarien aarteita... ja kirjasto on tunnetusti paras kaverimme.

Mutta kun kirjailijoidenkin pitäisi syödä, ja olisihan se kiva, jos kustannustoimittajille ja kääntäjillekin joku ropo liikenisi. Kielialueemme on niin pieni, että kirjallisuuden kannattavuudesta on syytä olla pikkuriikkisen huolissaan. Siksi kampanjoimme kirjojen ostamisen(kin) puolesta.

Vähältä kyllä piti, etten itse jättänyt tempausta väliin. Ostelen nimittäin kirjoja huomattavasti enemmän kuin ehdin lukea, normaalilla ja alennetulla ja joskus (erityisen himottavan kirjan kohdalla) törkeälläkin hinnalla.

Normaalihintaisen kirjan erikseen ostaminen, ihan vain ostamisen vuoksi, tuntui vähän väkinäiseltä, kun jo ennestään ostettuja ja hyllyssä odottavia on valtavasti jokunen. Ne alkavat olla vihaisia. Ei ihme. Tokihan kirjaa harmittaa, kun se tungetaan vuosikausiksi hyllyyn lukematta.

Onneksi inspiraatio iski - nyt ostankin kirjan osatoimituksella! Osuuskumman Kummalinnun munia -raapalepalvelu toimittaa spefi-antologiansa pala palalta sähköpostiini. Painettu versio tulee vasta vuonna 2015.

Siihen mennessä olen taatusti lukenut kaikki odottavat kirjat. Ja ajatelkaas: saan kirjan, jonka olen jo lukenut! Se ei voi katkeroitua, vaikka työnnänkin sen suoraan hyllyyn.

Briljantti innovaatio, ja erinomaista siedätyshoitoa novelliallergikolle.

22 kommenttia:

 1. :)

  Totta ostan aika paljon kirppareilta, ja alesta, mutta myös normaalihinnalla, en kylläkään tänään, mutta hiemoa, että niin moni on ostanut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokke, niinhän se menee että kun oikea kirja tulee vastaan, se on vaan ostettava, vaikka sitten normaalihinnalla. :-)

   Poista
 2. Ihana kirjoitus :) mihinkähän mennessä mä olisin taatusti lukenut kaikki hyllyssä odottavat kirjat? Pitäisi kai laittaa niille joku eräpäivä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erja, hih, eräpäivä on hyvä idea! Mutta sitten pitäisi myös rajoittaa uusintojen määrää ja ehkä laittaa vielä sakko... :D

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Reta, joo, odottelen innolla ensimmäisiä raapaleita! Tässä saa samaan hintaan syksyn "harjoittelukappaleita" aina lauantaisin.

   Poista
 4. Minulta tuokin blogitempaus on mennyt ohi silmien, mutta ihan vahingossa onnistuin kyllä tänään ostamaan Riikka Pelon Jokapäiväisen elämämme ihan normihintaan, joten kerrankin olen osallistunut johonkin tempaukseen, jee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joana, se on tämän tempauksen hassu puoli; me ikään kuin tempaisemme tekemällä just sitä mitä tavallisestikin... mutta mikäs siinä. Arjesta juhlaa!

   Poista
 5. Jännä idea! Tuollaisia uusia systeemejä, joiden avulla voi (ennakko)nautiskella jotain ihanaa luettavaa, saisi olla enemmänkin. Eikös jotkut Austenin romaanitkin julkaistu alunperin kolmena erillisenä niteenä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maria, kyllä, ja jatkikset olivat ennen ihan normisettiä. Dickens oli oikea alan spesialisti. Kuulema Bostonissa jonotettiin satamassa uusimpia numeroita kauhealla jännityksellä, kun sankarin kohtalo oli vaakalaudalla ja uusin numero laivalla tulossa... Vähän erilainen meininki kuin meidän instant-aikanamme!

   Poista
 6. Muinaisina aikoina romaaneja julkaistiin ensin jatkokertomuksina lehdissä. Luen juuri Charles Dickensin David Copperfieldiä ja esipuheessa kerrotaan juuri, kuinka sekin ilmestyi osina lehdessä.

  En tänään osallistu Osta kirja -tempaukseen sillä ostan muutoin paljon ja säännöllisesti myös täysihintaisia kirjoja. Kotimaisen kaunokirjallisuuden osalta meillä on kuitenkin sellainen "valitettava" tilanne, että puolisoni saa kaikkien kustantajien kaupasta 40% alennusta ja omalta työnantajaltaan 50 %. Kompensoimme tätä ostamalla PALJON sekä itselle että lahjaksi :). En juurikaan lainaa kirjastoista itselleni mitään romaaneja (tutkimuskirjallisuutta on runsaat määrät lainassa) vaan lähestulkoon kaikki luettavani ostan. Kannatan myös paljon antikvariaatteja -- on elintärkeää, että ne pysyvät toiminnassa -- muutoin ei voisi tehdä löytöjä vanhoista kirjoista joita ei ole enää aina kirjastoissakaan saatavilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dickensiin minäkin jatkokertomukset ensisijaisesti yhdistän, kun hänen tuotannossaan se jatkokertomuksellisuus vähän näkyykin - luvut ovat usein kuin pieniä novelleja itsessään. (Tosin, nyt kun asiaa ajattelen, myös esim. Elizabeth Gaskell julkaisi jatkokertomuksina romaaninsa, ja sen on arveltu vaikuttaneen rakenteisiin ja ratkaisuihin...)

   Olen kyllä kade tuosta teidän "valitettavasta" tilanteestanne! Tai ehkä en - minulla on muutenkin taipumus hamstrata kirjoja aivan järjettömässä määrin, enkä halua toista kertaa joutua yhtä kauheaan karsintahommaan kuin omakotitalosta kerrostaloon muuttaessani. Antikvariaattien kannattamiselle peukutan täysillä. Olisi kamalaa jos ne katoaisivat kokonaan, vaikken voi olla epäilemättä, että jonkinlaista bisnesmallin monipuolistamista sillä alalla tarvitaan jos kaupat on aikomus pitää auki. Huoh.

   Poista
 7. Ihanaa, että ajattelet kirjojesi tunteita :)

  Mua vaivaa sama allergia, en ole oikein siedätyshoitoakaan viitsinyt ottaa. Pahaksi on päässyt.

  Joana: Ihanan kirjan ostit ja juuri oikeana päivänä. Lupaathan blogata siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaana, en voi olla ajattelematta... siksi on paras luopua nopeasti kirjoista joita ei aio pitää. Etteivät ne pääse kiintymään. ;-)

   Olen itse asiassa vähän ärsyyntynyt itseeni kun en saa aikaiseksi lukea niitä novelleja. Kesken on nytkin kaksi hyvää kokoelmaa, mutta jotenkin vain luen noita tiiliskiviä. Grh. Silti usein pidän novelleista, yksittäisistä ainakin, KUN vain rupean lukemaan.

   (Niiden perusvika on, että ne loppuvat niin pahuksen nopeasti.)

   Poista
 8. Jännä tapa julkaista raapalekokoelma :)
  Ja joo, 1800-luvulla huomattava osa romaaneista julkaistiin alunperin jatkokertomuksina lehdissä tai pienempinä vihkosina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hdcanis, niin on! Tykkään Osuuskumman ideoista, raikasta meininkiä. Tämä oli pakko tilata ihan kannatusmielessä, oli niin hauska oivallus.

   Poista
 9. En edes uskalla laskea kuinka monta lukemistaan malttamattomana odottavaa kirjaa minulla on hyllyssäni. Tuo raapalepalvelu on kyllä oiva idea. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuutar, sitä ei kannata ajatella liikaa. Tai ei saa nukuttua yöllä, kun miettii mihin toimiin ne mahdollisesti ryhtyvät. Pelkään, että jonain aamuna vielä löydän kirjaston kirjat, nuo kurjat jonokiilarit, riekaleiksi revittynä... ;-)

   Poista
 10. Vastaukset
  1. Villasukka, niin on! Mahtavan energistä ja ennakkoluulotanta meininkiä siellä tuntuu muutenkin olevan. :-)

   Poista

Pahoittelut sanavahvistuksesta. Roskapostitulva pakotti pystyttämään suojavallin.