perjantai 15. elokuuta 2014

Antti Helin: Mondo matkaopas - Praha


Ei kuulu kirjablogiin, sanoisi ehkä joku, mutta miksikäs ei? Kirjahan se kumminkin on, ilmielävä pokkari, ja sitä paitsi lukukokemus oli niin hyvä, että pakko kehaista muillekin.

Ostin Antti Helinin kirjoittaman oppaan hetkellisessä mielenhäiriössä* lentokentältä. Olin juuri lähdössä pikalomalle Prahaan, ja vaikka face-kamut olivat auliisti jakaneet omat Praha-vinkkinsä, teki mieleni jotain kirjallisempaa. Esipuheesta ilmeni, että teksti on eläväistä ja päivitys tehty 2012, joten opus tuntui lupaavan jotain mukavaa ja hyödyllistäkin.

Lupaus piti: käytin kirjaa aktiivisesti koko reissun ja enimmäkseen vinkit pitivät edelleen paikkansa. Artbanka-museo on tosin lopettanut, ja olut on vanhankaupungin alueella vähän kallistunut, mutta noin yleisesti ottaen Praha oli juuri sellainen kuin kirjasta päättelisi. Löysin esimerkiksi tämän:
Erittäin tunnelmallinen paikka on pieni ja ahdas U hrouca, "Virtahepo", joka sijaitsee niin hiljaisella Pienenpuolen sivukujalla, ettei sinne vahingossa eksy. Tämän aidommaksi ei tšekkipubi muutu. Jo alkuillasta on päällä täysi älämölö. Voittaa kokemuksena Prahan Linnan ja kaikki muutkin viralliset nähtävyydet. (s. 15)
Kokemus tosiaan!

Opas myös perehdytti minut Prahan historiallisiin defenestraatioihin (joista yksi aloitti 30 vuotisen sodan), kertoi mistä Drottningholmiin on patsaita haettu ja ohjasi yhteen erikoisimmista näkemistäni kirjastoista. Strahovin luostarin kirjastoon on kerätty yli 40 000 vanhaa teosta mutta myös kaikenlaista muuta jännittävää, mm. "yksisarvisen sarvi" ja kuivattu hauki. Ennen kaikkea kirjasto on huikean kaunis.


Helin on myös kehitellyt kaksi hienoa kirjallista kävelyreittiä, joita Prahassa voi kokeilla. Toinen liittyy Kafkaan, toinen Saarikoskeen...
[--] Jos haluaa tehdä kierroksesta mahdollisimman autenttisen, kannattaa pohjaksi vetää vähintään parin viikon boheemi ryyppyputki halpojen oluttupien nurkkapöydissä. Kävelykierros tulee suorittaa yksin ja mahdollisimman likaisissa vaatteissa. [--]  "Aamulla pelkään elämää enemmän kuin illalla kuolemaa", Saarikoski kirjoitti. On siis parasta huuhtoa epätoivo pois heti aamutuimaan huurteisella. (s. 195-196)
Näin alkaa kierros Kroftova-kadulta, jolla Saarikoski asui yksiössä ja jakoi naapuriensa kanssa parvekkeella sijaitsevan vessakopin. Aika ei riittänyt toteuttamaan Helinin ehdottamaa kierrosta, mikä on ehkä maksa-arvojen kannalta hyvä.

Pidin tästä pienestä Praha-oppaasta kovasti: se oli informatiivinen mutta erinomaisen hauskaa luettavaa. Mitä Prahaan tulee - mahtava kaupunki! Se nousi kertaheitolla Barcelonan ja Lontoon rinnalle kaupungiksi, jossa on pakko käydä uudestaan ja uudestaan.


Mondo matkaopas. Praha. Teksti Anti Helin, kuvat Tuomas Harjumaaskola. A-Kustannus. 978-952-5678-44-4.

*Hinta (noin 20 euroa) oli hulppeasti yläkanttiin pokkarista... Mutta jätin sitten ostamatta neljänkympin hajuveden, joten oikeastaan säästin kaksikymppiä, eikös niin? Jep.


10 kommenttia:

 1. Oi, mikä ihana postaus ja tuo luostarin kirjasto on ihan mahtava paikka.Ja koko Praha on niin mahtava paikka.

  Nyt otat seuraavaksi kirjaksi Saarikosken "Prahan päiväkirjat", niin pääset fiilistelemään :)

  Ai niin, noista Mondon matkaoppaista. Mä ostin vastaavan Pariisia varten, mutta en oikein päässyt sen kanssa sinuiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaana, ehkä ne ovat hyvinkin yksilöllisiä - tämä oli ensimmäinen kokemukseni moisesta.

   Hommasin muuten Praha-fiilistelyä varten jo Bohumil Hrabalin "I Served the King of England"... etsin Nerudan "Prague tales"'ia, mutta siitä on kuulema englanninkielinen painos loppu jo ajat sitten. :-( Huoh, mutta onneksi on kirjasto, hommaan sitten suomennoksen.

   Praha kyllä kolahti ja kovasti!

   Poista
 2. Totta kai matkaopas kuuluu kirjablogiin! En ole tullut koskaan tutustuneeksi näihin Mondon matkaoppaisiin, mutta voisin hyvin kuvitella hankkivani vaikka Pariisin matkaoppaan, voisin fiilistellä sen parissa vaikka matkaa ei tiedossa olekaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villasukka, itse en taitaisi edes uskaltaa ostaa sellaisen kaupungin opasta, johon en ole menossa - tulisi kamala matkakuume! Mutta joo, jos vielä joskus luen jotain matkaopasta yhtä perusteellisesti, bloggaan siitä ilman muuta.

   Tässä oli myös erittäin hyvin esillä kaikenlainen kirjallisuus, mistä ehdottomasti pisteet Helinille.

   Poista
 3. Tietenkin tämä(kin) kuuluu kirjablogiin! Mondon oppaat ovat yleensä niitä parhaimpia ja niitä onkin tullut ihanasti uusia.

  Praha, voi että. Olen käynyt siellä vain kerran, 1990-luvun lopulla ja mieleni tekisi uudestaankin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, kannattaa käydä uudestaankin! On myös vielä suht' edullinen eurooppalaiseksi suurkaupungiksi...

   Poista
 4. Kuulostaapa ilahduttavalta teokselta ja kiertokävelyt -huh- rankoilta! Tämän voisi melkein lukaista ihan fiilistelyn vuoksi, Praha on oli niin hurmaava tuttavuus. Se nousi minullakin iloisesti lempikaupunkien listalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnea, hih, tuota Saarikoski-kävelyä ei kyllä tällainen kevyen sarjan viininlipittäjä uskalla edes harkita! Mutta ehkä pitää tosiaan ennen seuraavaa Prahan reissua tutustua Saarikosken päiväkirjoihin ja tehdä sitten sellainen kuivaharjoitusversio: taapertaa vain katsomassa paikkoja ja nauttii kohtuullisen tuopin tai kaksi. ;-)

   Poista
  2. Juu ei kyllä meikäläisenkään pää tuollaista varmasti kestäisi ja pubeista varmaan nauraisivat ulos jos vettä tilaisia. Kuivaharjoitusversio kuulostaa hyvältä!

   Poista
 5. Kiitos vinkistä! Vuoden päästä olisi tarkoitus reissata vaimon kanssa Prahaan. Hienoa, että kirjassa kerrotaan muustakin kuin perinteisistä turistirysistä. Menispä vuosi nopeasti :)

  VastaaPoista

Pahoittelut sanavahvistuksesta. Roskapostitulva pakotti pystyttämään suojavallin.