lauantai 5. marraskuuta 2011

Lahti

Kuva: WSOY.
Arto Salminen. Takuuvarma.

Joka ainut Salmisen kirja on ollut lyhyt, täsmällinen, raaka ja terävä. Salminen täyttää lasin piripintaan eikä yhtään yli. Yksi kirja kannattaa aina nauttia kertakulauksella jos mahdollista. Pakastinkylmänä. Menee hattuun.

Lahti kertoo rinta rinnan kahta tarinaa. Ne eivät ole täysin erillisiä, vaikka ensin siltä vaikuttaakin. Yhdessä tarinassa lääkintäkoulun varusmies lähetetään salaiselle erikoiskomennukselle metsään parin joukkuetoverinsa kanssa. Puiden varjossa tehdään näkymätöntä työtä kansallisen turvallisuuden eteen. Marko katselee ja kuuntelee kun korkeat upseerit toteuttavat maanpuolustuksellista kutsumustaan. Kummasti vain muistuttaa armeijakin jo puolustusalan konsernia.

Samaan aikaan siviilissä kulkee toinen juoni. Keski-ikäinen maahantuontiyrittäjä kiemurtaa matona keskusliikkeiden koukussa. Hinnalla ei voi kilpailla eikä vähittäismyyntikanaviin ole pääsyä. Mitään ei jää, mistään ei saa kiinni, kaikki on jo lainan panttina ja Hiacessa palaa öljyvalo. Suuruuden ja tehokkuuden logiikka on syönyt elintilan pieneltä.
Olin elänyt parhaan miehuuteni brezhneviläisessä Suomessa. Se oli turvallinen sopukka. Kaikki oli selkeää, kaupankäynti oli yksinkertaista. Toin tavaraa maahan ja myin sen. Rahaa tuli niukasti, mutta kuitenkin. Koko perkeleen Suomi oli alistunut ja alistettu, valtiokoneisto piti huolen kaikesta, valvoi ja kyttäsi. Se siinä oli parasta. Silloin pärjäsi lahjaton ihminen, sellainen kuin minä. Silloin ihmisessä arvostettiin muitakin ominaisuuksia kuin pronssiin valettua ahneutta. 
Koskaan en ole ollut vasemmistolainen, mutta nyt kun vasemmisto oli kadonnut, tajusin kuinka tärkeä se oli ollut. Entisaikojen maailma oli jumissa vasemmiston ja oikeiston välissä, se pysyi paikallaan, seisoi niillä sijoillaan. Ei ollut kehitystä, ei ollut kasvua, ei synergiaa eikä tehostamista. Ei ollut harmonisointia eikä elinkaarianalyysia. (s. 84)
Salmisen teksti on jämäkästi rytmittyvää. Se tuo yhteen kauniin ja ruman, liittää ne saumattomasti toisiinsa. Tällainen teksti syö hetkiä, vie mukanaan. Ei tee mieli lopettaa lukemista ollenkaan. On kuin eläisi hetken kellotonta aikaa, viisareista irronnutta, metsään paennutta luonnonaikaa.

Salmisen metsässä ammutaan konetuliaseilla. Tässä kirjassa runolliset ilmauksetkin istuvat kokonaisuuteen upeasti, ehkä siksi että kertojien persoonissa ei ole mitään mikä sotisi kauneudentajua vastaan. Lahdin tarinoiden kertojat kahlaavat sonnassa mutta eivät silti ole paskajätkiä. Sikamaisen hyvä kirja, sellaista absurdia, joka ei olekaan absurdia.

Salminen ehti kirjoittaa vain kuusi kirjaa. Olen lukenut niistä neljä. Aidosti jurppii jo nyt, että enää kaksi on jäljellä. Tässä on yksi luonnonvara, jonka ehtyminen on vääjäämättä edessä. Ensi viikolla menen silti varaamaan seuraavan.

Arto Salminen (2007, alkuperäinen 2004). Lahti: Hupailu. WSOY. ISBN 978-951-0-33378-5.

Arvioita:
Hannu Marttila Hesarissa
Riitta Vaismaa Kiiltomadossa
Salla Lukupäiväkirjassaan

5 kommenttia:

  1. kai se on pakko tätä salmista lukea, tutustua kun niin vahvasti todistat.

    VastaaPoista
  2. On! :D

    Mulle tämä on ollut yksi blogiajan isoja löytöjä. Niin paljon suomalaisesta proosasta menee, noh, jotenkin ohi, mutta Salminen oikeasti kolahtaa jopa meikäläiseen.

    Tämä Lahti oli ainakin minulle vähemmän rankka kuin vaikkapa Ei-kuori tai Turvapaikka... mutta varmaan on aika henkilökohtaista miten kovaksi minkäkin näistä kokee. Mikään ei ole kepoinen, vaikka nämä helppolukuisia ovatkin.

    VastaaPoista
  3. Yleensä pyrin olemaan lukematta arvosteluja kirjoista, jotka tiedän itsekin lukevani lähitulevaisuudessa. Salmisen kohdalla uskallan tehdä poikkeuksen, sillä onhan se tavallaan jo tiedossa, että tulen kirjoista tykkäämään ja sama oletus oli voimassa sinunkin kohdallasi. Ei-kuoreni on palannut hyllyyni ja kaavailin lukevani sen aivan kohtapuolin.

    VastaaPoista
  4. Niinpä. Minusta on tullut todella tylsä ja ennalta-arvattava mitä näihin Salmisiin tulee.. :D Mutta en malta olla tekemättä niistä juttua jokaisesta kumminkin, siinä toivossa että joku Salmis-neitsyt kiinnostuu. Evankelistan innolla...

    Nyt ei ole enää jäljelllä kuin Varasto ja Kalavale. Huoh.

    VastaaPoista
  5. En ole verrannut vaikkapa Turvapaikkaan, mutta tämän kohdalla minulle tuli toden teolla mieleen, että Salminen on löytänyt sen runollisen ilmaisunsa. Mielikuvani on, että sitä oli alussa aika paljonkin vähemmän. Harmi, ettei saada tietää mihin se olisikaan voinut vielä yltää.

    VastaaPoista

Pahoittelut sanavahvistuksesta. Roskapostitulva pakotti pystyttämään suojavallin.