perjantai 30. marraskuuta 2012

Myllerrysten marraskuu

Uusi kirjahyllyni on PIENI... mutta sievä.
Hei ja huh, mikä marraskuu! Ei ole niin kovin kauan siitä kun väitin elämäni seestyneen täysin, mutta errare humanum est ja muita muinaisia sitaatteja: marraskuussa meni uusiksi ainakin yksityiselämä. Nyt olenkin nelikymppinen kerrostalocitysinkku enkä enää omakotitalovaimo.

Tuo oli tarpeen kertoa, sillä muuten olisi vaikea selittää miksi marraskuun lukemisia on niin heikosti tullut tänne blogiin. En vain ole ehtinyt lukea juuri mitään. Elämä on.

Tai tarkennetaanpa. En ole juuri lukenut kaunokirjallisuutta. Sen sijaan olen lukenut enemmän käyttöohjeita kuin aiemmassa elämässäni yhteensä. Olen lukenut keskittyneesti jääkaapin, pakastimen, saunan, asunnon*, kahvinkeittimen, mikroaaltouunin**, varsinaisen uunin, liesituulettimen, pesukoneen, kuivauskoneen, astianpesukoneen, television, AppleTV:n, DVD:n, Time Capsulen, toisen-langaton-verkko-kapistuksen ja leivänpaahtimen käyttöohjeet.

DVD:n ohje oli haastavin ja leivänpaahtimen helpoin.

Tekstillisistä vivahteista kiinnostuneille en voi marraskuun lukemistoani suositella. Toisaalta, nyt kaikki osapuilleen toimii, joten enpä voi valittaakaan. Käyttö- ja asennusohjeista selviäminen taitaa olla uusi kansalaistaidon perusmittari, vähän niin kuin kymmenen kilometrin hiihto ennen. Heh, kymmenen kilometrin hiihdosta en välttämättä selviäisikään....

Asiaan. Lukemiset. Paljon en tosiaan ehtinyt tässä kuussa, mutta seuraava saattaa olla satoisampi, lumimyrskyistä huolimatta. Hieman harmittaa, etten ehtinyt lukea nuorten romaaneja Blogistanian Kuopus -kisaa varten kuten aikomus oli - tästä olisi kuulunut tulla nuortenkirjakuukauteni - mutta ehkä sitten ensi vuonna. Ja Blogistanian Finlandia ja Globalia ovat vankasti tähtäimessä!

Luettu ja blogatut:

Dick Francis: Longshot
Antti Tuuri: Kylmien kyytimies
Jukka Parkkinen: Vaivautunut seikkailija

Luettu muttei blogattu:

Karoliina Timonen (2012). Aika mennyt palaa. Kun mukava blogikamu kirjoittaa esikoiskirjan, se on ilman muuta ostettava ja luettava! Stalkkasin tekijää tarmolla Helsingin kirjamessuilla ja sain kuin sainkin oikein omistuskirjoituksen omaan kappaleeseeni. Karoliinan esikoista on mainittu helppolukuiseksi, joten arvelin sen sopivan marraskuuni myllerryksiin. Tarinassa eletään kahdessa ajassa: nykypäivän nuori äiti viettää eräänlaista sapattivuotta Bostonissa miehen ulkomaankomennuksen takia, kun taas toisen maailmansodan jaloista paennut selviytyjä etsii onneaan avioliitosta ja äitiydestä.

Minulle Aika oli, juuri nyt ja juuri tässä tilanteessa, vähän epätodellinen tarina: en oikein osannut eläytyä vaimouteen ja tuoreeseen äitiyteen. Mutta näin että kahden kertomuksen limittyminen on siististi toteutettu ja Karoliina kuljettaa tarinaansa luontevasti. Odotan innolla seuraavaa. Perusteellisemmin kirjasta kertovia juttuja Karoliina kerää tänne.

Kuukauden hakusana:

Kuukauden hakusanan asemesta raportoin tässä vähälukuisessa kuussa "kuukauden kommentin". Sain nimittäin blogihistoriani ensimmäisen oikeasti asiattoman kommentin, sellaisen jota ei kehtaa julkaista, siltä varalta, että tätä sattuu joku puhdashenkinen ja äärimmäisen viaton lukemaan.  Kommentti tuli Punaisen viivan feikkiarvioon, joten se tarttui suodattimeen ja jäi julkaisematta.

Kaikki kirosanat ymmärsin mainiosti, mutta jos joku teistä tietää seuraavan parjausilmauksen tarkan merkityksen, valaiskaa pliis... Mikä ihme on räkismummo?

Hih, ei pitäisi nauraa, mutta väkisinkin huvitti. Hukkaan menivät haukut kun ei täti edes tajua.

Toivotan jouluvaloa ja piparintuoksua ja maailmanrauhaa - hyvää joulukuuta kaikille! Peace, man.


*Uuden asuntoni ikkunat ovat niin monimutkaiset, että niiden avaamisesta pesemistä varten on erilliset ohjeet. Huoh.
**Mikroaaltouunin käyttöohjeessa ei mainittu, että ko. kapine on liian pieni mikroaaltouunipopcorneille. Sain melkein aikaiseksi tulipalon. *facepalm*

50 kommenttia:

 1. Onnea uuteen kotiin ja uudelle kirjahyllylle. Ja paljon tilaa tarinoille joulukuuhun :)

  Onkin ollut vähän ikävä jo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (En minäkään tiedä, mikä on räkismummo.)

   Poista
  2. Kiitos Liina!

   Sanavarastoa on laajennettava, pitäisi selvästi lukea enemmän kotimaista lanua... ;-)

   Poista
 2. Musta ei olis tämän päivän kansalaiseksi, jos mittari on käyttöohjeiden lukeminen. Kauhistuttaa koko ajatuskin.

  Onnea sinulle uuteen kotiin ja uuteen elämänvaiheeseen.

  Kiitos toivotuksista, tosin ne joutuvat (ehkä vähän) ironiseen valoon, kun vertaan niitä sinun kommenttiisi omassa blogissani. Mutta täällä oikeasti tuoksuu pipari juuri tällä hetkellä, sillä keitin juuri taikinan ainekset ja huomenna leivotaan.

  Tuo saamasi kommentti kyllä herätti uteliaisuuden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin kommenttisi nyt uudelleen ja perun luuloni ironisista sävyistä. Se olikin Suketus, joka oli sinua kriittisempi joulua kohtaan. Siellähän oikeasti leivotaan pipareita :)

   Poista
  2. Jaana, kiitoksia, ja ihan oikeasti leivoin eilen pipareita! Tai, krhm, valmistaikinasta mutta kumminkin... (nyt kun gluteenitontakin taikinaa saa valmiina, olen kauhean laiska tekemään alusta asti.)

   Leivon pipareita mielelläni mutta syön vähemmän mielelläni, joten yhdestä taikinapaketista saa paistaa monet jouluntuoksut adventtiaikaan. :D

   Enpä ole itsekään näin tarmolla käyttöohjeita tutkinut ennen, mutta yllätyin positiivisesti... teknologiahaasteinenkin voi näemmä niistä saada (jokseenkin) selvää!

   Poista
 3. Elämä on vivahteikasta ja edessä päin on aina uudet seikkailut.

  räkismummo = kosteasta aivastuksesta syntynyt elämää kokeneen naisen muotoinen jälki kämmenellä? Tämän enempää ei mielikuvituksesta irronnut perjantai-iltana. Sanan määritystä ei löytynyt wikipediasta. Ensi kuussa se on suosituin hakusana blogiisi :)

  Minulle on tullut myös yksi ainoa asiaton viesti Avalonin usvat -kirjan arvioon, jossa minua syytettiin kristinuskon vastaisuudesta. Spämminmakua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raija, sanaselityksesi on niin upea, että en taida edes haluta tietää mahdollista todellista vastausta! Otan ilman muuta räkismummon aktiivikäyttöön ja näytän halveksivalta jos joku ei intuitiivisesti tajua, että kyseessä on aivastusämmä kämmenelle... :-)

   Poista
 4. Sitä on ilmassa. Onnea ja iloa elämään kuitenkin, sen uudenlaisiin vaiheisiin ♥

  Ja joo, postauksiasi on jo ollut ikävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mari a., kiitos - minullakin on ollut blogielämää ikävä. <3!

   Poista
 5. ♥ Minullakin on ollut sinun blogijuttujasi ikävä. Onnea ja voimia uuteen elämänvaiheeseen. Ja kohti Finlandiaa & Globaliaa!

  Peace!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, <3! Kyllä tämä tästä - ja Finlandiaa & Globaliaa kohti tosiaan! Varsinkin edellistä saan miettiä päätä rapsutellen pitkään, vaikea rasti tulee...

   Poista
 6. Tsemppiä Booksy! Kuulostaa kyllä myllertävältä. Toivotaan, että joulun lähestyessä saat aikaa lukea muutakin kuin käyttiksiä :-D!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Paula! Käyttikset saavat totisesti tältä erää riittää... :-)

   Poista
 7. Voimia muuttoon
  ***

  Leivänpaahtimen käyttöohje ei liene kovin pitkä, ellei se ole selostus siitä, mitä paahtimeen ei saa tunkea, mitä sillä ei saa paahtaa, ja minne sitä paahdinta ei saa tunkea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokke, heh, niinhän sitä luulisi, mutta leivänpaahtimessani onkin "sneak-and-peek -toiminto"... ja meille uusavuttomille pitää myös selostaa miten kapine pidetään puhtaana ja että sen pinta voi kuumeta ja niin pois päin. Nyt olen täysinoppinut paahtimen käyttäjä. :-)

   Poista
 8. Halaus täältä! Onnea uuteen kotiin ja elämänvaiheeseen! En tiedä, mikä on räkismummo, mutta Raijan veikkaus saa pisteet minulta :D Olen suorastaan järkyttynyt, että joku oikeasti lukee käyttöohjeita. Epäilemättä sinunkaltaiseltasi fiksulta naiselta sitä saattoi odottaa. Ihana, sievä kirjahylly.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Amma! Raija kyllä tyhjensi pajatson, ei tuohon voi lisätä mitään!

   Käyttöohjeiden lukemisessa on pientä ylivarmistelun makua, ehkä, mutta tulipahan kokeiltua tämäkin... yleensähän olen uusien koneiden kanssa tavannut luottaa kokemukselliseen oppimiseen, mutta nyt oli niin monta upouutta ja uppo-outoa vekotinta kerralla, että käyttöohjekuuri tuntui aiheelliselta. :D

   Kirjahyllyni on kieltämättä aika herkku. Ja nyt on kirjojen määräkin uudella tavalla hallinnassa, ehkä oikeasti päädyn laittamaan kaikki LibraryThingiin - mikä olisi ennen ollut mahdoton ajatus.

   Poista
 9. Pekk-Mervillä samanlainen elämänmuutos konkretisoituu tänä viikonloppuna. Nauttikaamme vapaudesta!

  VastaaPoista
 10. Terkut ja tsempit täältäkin. Olen kammottavan huono ohjeiden lukija, niihin tartutaan vasta sitten kun huomataan että jotain on mennyt pieleen... Tuurilla ne laivatkin seilaa!

  Räkismummo on uusi termi mutta ei kai sen merkitystä tarvitse tietää, kunhan riittävällä itsevarmuudella vaan termiä viljelee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Norkku, kiitos!

   Tosiaankin, ehkä myös näihin morkkaustermeihin voi soveltaa samaa pokkametodia kuin käsittämättömään ammattislangiin: olen huomannut, että jos riittävän pokkana käyttää (väärinkin) sanaa, alkavat muut uskoa erehtyneensä merkityksestä. :D

   Poista
 11. Voimia uudenlaiseen elämään. Minä olen viimeksi taistellut pesukoneen järjettömän käyttöohjeen kanssa, sen jäsentelyssä ei ole mitään logiikkaa ja paperi on kaiken lisäksi haitarimainen ja repeilee eikä näppärä vihkotyyppinen, jossa olisi sisällysluettelo. Tai edes jotain otsikoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjanainen, sinulle on osunut huono käyttöohje... minun pesukoneeni käyttöohje oli A1-luokkaa. Koneen ohjelmisto tosin on päätön - en voi käsittää, että pesuohjelma kestää kolme ja puoli tuntia. Mutta osaan hienosti laittaa sen päälle. :D

   Poista
 12. Ihana, kun päivitit blogiasi, on ollut jo ihan ikävä. Tsemppiä uuteen vaiheeseen!

  VastaaPoista
 13. Onnea uuteen elämänvaiheeseen! <3

  Räkismummo? Hmmm. Olisiko se joku pissisteinin aikuisempi versio?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisa, kiitoksia!

   Jotain tuollaista kommentoija lienee yrittänyt tavoitella... joskin hieno ajatus hieman hukkui niihin v-alkuisiin välimerkkeihin.

   Poista
 14. Tsemppiä uuteen alkuun ja onnea uuteen kotipesään! Vaivautunut seikkailija kuulostaa aika kivalta veijaritarinalta kevyemmän lukemisen nälkään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elma Ilona! Seikkailija on mukavasti harmiton kirja, tai oli ainakin minusta - jotkut lukupiirimme seniorijäsenet hieman paheksuivat henkilöiden kosteata elämäntapaa, mutta uskallan silti suositella kevyemmän lukupalan nälkään.

   Poista
 15. Elämä tosiaan on. Eteenpäin, sanoi mummo lumessa jne. Kyllä se siitä.

  Tuo kommentti kiinnostaa sikäli, että arveletko jonkun suivaantuneen feikkauksesta vai mikä sen kirvoitti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirsi, näin on... ei muuta kuin klyyvari tuulta halkomaan ja tuiskuun; (räkis)mummo tarpoo kohti uusia haasteita.

   Selvästi teksti suivaannutti, mutta en ole varma, jurppiko kommentoijaa kepposemme (jolloin kyseessä saattaisi olla lankaan mennyt lukija), vai ottiko henkilö liian aidolta kalskahtavan feikkini tosissaan, jolloin kyseessä saattoi olla Kiannon kiukustunut fani... No joo. Itse uskon Kiannon maineen kestävän meikäläisen vitsailun ilman lommon lommoa. :D

   Poista
 16. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 17. Onnea uuteen elämänvaiheeseen ja uusiin haasteisiin! Kirjahylly ainakin näyttää oikein hienolta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sonja! Se on ihka ensimmäinen ovellinen kirjahyllyni ja olen siitä ihan tohkeissani. :-)

   Poista
 18. Onnea uuteen kotiin ja kirjahyllysi näyttää vallan ihanalta! Kauniilta.

  Räkismummo kuulostaa räkäiseltä mummolta?! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katri! Tykkään kovasti...

   Räkismummosta on moneksi! :D

   Poista
 19. Voimia uudistuneen elämän haltuunottoon ja onnea uuteen kotiin <3

  Hö, räkismummon tarkkaa määritelmää ei heru minultakaan. Komppaan Norkkua, tarvitseeko sitä niin tarkasti tietääkään, pokkana käyttöön vain ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Villasukka! Ja ensimmäiset sukankutimet lojuvat jo kotoisasti sohvalla, joten voiton puolella ollaan... <3!

   Poista
 20. Minun utelaisuuteni heräsi nyt tuosta 10.18 lähetetystä kommentista: Räkismummo back? Mutta kiva, että kirjatkin herättävät tunteita!

  Onnea uuteen elämänvaiheeseen täältäkin, elämä näköjään osaa yllättää jne. Ja kirjahyllysi on kyllä tosi sievä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tessa, se 10.18 oli vain tavallista tylsää englanninkielistä spämmiä, joka tällä kertaa osui uusimpaan juttuun... huoh, harmittaa yleistyy ja pitää laittaa kommenttien varmistus päälle.

   Ja kiitoksia! :-)

   Poista
 21. Onnea uuteen elämään toivottelen minäkin - ja kirjahylly on ihana, valoisan näköinen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli ihan pakko kokeilla googlata räkismummoa, mutta ei sillä päässyt muualle kuin tänne. :D Ilmeisen innovatiivinen uudissana siis kyseessä!

   Poista
  2. Kiitos Satu! Kirjat näyttävät viihtyvän oikein hyvin, vaikka pakkasinkin ne paikoin kahteen riviin... pitää ottaa jokin kiertosysteemi käyttöön, että takariviläiset pääsevät välillä näköalapaikalle.

   (Hih, tuosta on pakko olla jo ylpeä; blogini on räkismummotietouden paras lähde... XD)

   Poista
 22. Onni on oma kirjahylly... Voimia ja tsemppiä! Mukava, että olet täällä taas!

  Kiroilin itse taannoin erilaisten kytkentäohjeiden parissa. Tuurilla sain nyhvättyä lopulta erehdyksen ja parahdusten kautta oikein, ohjeesta ei ollut mitään iloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirahvi! Vai että oikein kytkentäohjeita siellä on luettu... mitään niin jännittävää en onneksi joutunut kokeilemaan; kaikki kapineet liittyivät sievästi merkityillä johdoilla seinään ja toisiinsa. Nettifirman puhelintukeenkin soitin vain kahdesti... :D

   Poista
 23. Onnea uudelle kirjahyllylle ja kodille, halaus! Ja tervetuloa takaisin. Räkismummosta ei mitään hajua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Linnea!

   Käytetään tuota Raijan selitystä, se on niin hieno että sen on pakko olla tosi... :D

   Poista
 24. Voimia ja onnea elämänmuutokseen! :-)

  VastaaPoista

Pahoittelut sanavahvistuksesta. Roskapostitulva pakotti pystyttämään suojavallin.