lauantai 3. joulukuuta 2011

Our Tragic Universe

Kuva: Canongate.
Törmäsin tähän kirjaan Sivukirjastossa jo kesäkuussa. Liina oli löytänyt omansa kirjastosta, mutta minä tein taas osani globaalitalouden eteen; tilasin netistä. Ja sitten hautasin hyllyyn muutaman muun joukkoon odottamaan inspiraatiota.

Our Tragic Universe nimittäin on lähestulkoon tarinaton tarina ja Liinan jutusta tiesin sen etukäteen. Lukijana vähän arastelen tarinattomia tarinoita; yleisesti ottaen pidän siitä, että juoni kannattelee minua lihaksikkain käsivarsin... Jos joudun omin voimin raahautumaan sivulta toiselle, menetän helposti mielenkiintoni.

Olen onnellisen tietämätön kirjallisuusteknisestä terminologiasta, mutta yksi Universen teemoista on ehdottomasti narratiivien voiman kyseenalaistaminen. Onneksi Universe on rakennettu sen verran ovelasti, että sitä huomaa jo sitoutuneensa henkilöihin ja tunnelmaan siinä vaiheessa kun Universen oma pseudotarinattomuus alkaa käydä ilmeiseksi. Päähenkilö Meg onkin äärimmäisen sympaattinen hahmo. Hän on jo-ties-kuinka-monetta-vuotta lupaava nuori kirjailija, jonka Vakava Romaani ei edisty, mutta päivät menevät muissa töissä. Romaaniluonnokseensa Meg kirjoittaa elämäänsä uudestaan loputtomin variaatioin edistymättä lainkaan; paperin tuolla puolen hän on jumissa ankeassa suhteessa ja haaveilee vanhemmasta miehestä.

Juoni - no, siitä ei ilmeisistä syistä voi sanoa juuri mitään, mutta kirjassa mietitään todellisuuden luonnetta, pohditaan ihmisen ajattelumalleja ja niiden seurauksia arkielämälle. Samalla tapahtuu asioita ja ne liittyvät toisiinsa ja muodostavat kuvion, mutta kuvio ei ainakaan yhdellä lukemalla ole viiva tai paraabeli tai edes spriaali. Tämä pitsihimmeli alkaa näyttää symmetriseltä vasta kaukaa katsottuna.

Universen utuinen ja ovela filosofinen piirre todella puraisi; kirja toimi kuin syvyyspommi. Vaikka pidin siitä lukiessani kohtalaisesti (Meg haahuilee tyylikkäästi), varsinainen teho tuli jälkikäteen. Huomasin nimittäin palaavani Universeen yhä uudestaan päiväkausia sen jälkeen kun olin jo luullut lyöneeni kannet kiinni. Hidas sytytys? Nopealla lukuvauhdilla saattaa olla haittapuolensa. Tajusin vasta jälkikäteen (ehkä) miksi tietty keskustelu käytiin lautalla, mistä kutomisessa oli kysymys ja miksi kirjasto oli niin tärkeä ja mitä yhteistä koiralla ja Pedolla on... ehkä.

Joka tapauksessa kirjan kohtaukset siis palasivat moneen otteeseen mieleeni.   Universe resonoi kumman hyvin omien epänarratiivieni kanssa.
[--] I think what I'm saying is that narrative has to have patterns, otherwise it wouldn't be narrative, and while life doesn't have to have patterns, the minute we express it as a narrative it does have to have patterns; it has to make sense. Therefore we impose patterns on life in order that we can express it as narrative. (s. 163)
Jep. Elämä on kertomus, jonka kerromme itsellemme. Olen pähkäillyt samansukuisten ja osittain samojenkin kysymysten kanssa niin usein, että Universe herätti uinuvia ajatuksia. Tuli oikein ikävä ontologiaa ja jopa semiotiikkaa... Ehkä katson vain Matrixin uudestaan!

Lisään vielä, että kirjassa tapahtuu muutakin kuin narratiivien universaalin penetraation illustrointia. Okei, melko mutkikkaita pohdintoja on paljon, mutta lisäksi kirjassa tavataan (ehkä) muutama myyttinen olento, kirjoitetaan (ehkä) tarinaton tarina, riidellään ja surraan ja rakastetaan ja yritetään ymmärtää. Ja tehdään sukan kutomisesta kohtuuttoman suuri numero.

Pitääkseen Universesta täytyy pitää pitkistä filosofistista keskusteluista ja vähän eksyneistä päähenkilöistä. Minä tykkäsin kyllä. Kokonaisuus toimi niin hyvin, että annan kirjalle anteeksi sen taakseen jättämän pysyvän hämmennyksen; en vieläkään ole varma mitä siinä tapahtui. Pitää varmaan lukea uudestaan parin vuoden päästä.

Siedän jopa sen, että päähenkilö on - huoh - jälleen kerran kirjailija, sillä tällä kertaa kirjoittamisen pähkäilyllä on jokin rooli kirjassa. Hih, eipähän ainakaan tarvitse valittaa, että minä-kertojan havainnointi on epäilyttävän tarkkaa ja itseilmaisu naurettavan kaunista!

Scarlett Thomas (2011). Our Tragic Universe. Canongate. ISBN 978-1-84767-129-5.

Arvioita:
Liina Sivukirjastossa
Alice Fisher Guardianissa
Nicolas Royle Independentissä

10 kommenttia:

  1. oi sä oot huippu. kun luen Universen uudestaan, luen tämän jutun ensin - saan siitä varmasti vielä enemmän irti :) ja ihanaa, että tykkäsit!

    VastaaPoista
  2. Miten omituisen ja ihanan kuuloinen kirja! Tämäkin nyt ensi kevään listalle ennen kuin sinne tulee liikaa tunkua, kiitos. Filosofisiin pohdintoihin on täytynyt valmistautua nyt miehen kanssa enemmän, tämä voisi tulla tarpeeseen siinäkin mielessä. ;)

    Ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  3. Liina, kiitos vain sinulle vinkistä! Luultavasti pitää laittaa lukulistalle se Thomasin edellinenkin! =)

    Linnea, toivottavasti tykkäät tästä! Se oli minun lukemistossani vähän poikkeuksellinen kirja, ja teki kyllä kieltämättä vaikutuksen. Odotan kiinnostuksella juttua sinulta tästä.

    VastaaPoista
  4. :D *reps* voi hihitys mikä arvio: loistavaa!! en tiedä haluaisinko lukea tätä siltikään, mutta sinun arvioitasi ehdottomasti, ihan mistä aiheesta tahansa. heh.

    VastaaPoista
  5. Taas ihan mieletön postaus, mie innostuin nyt kiitos siun sitten tästäkin kirjasta :D

    VastaaPoista
  6. anni.M, kiitos! ;-)

    noora, hih, muista että en palauta käytettyä lukuaikaa jos et sitten tykännytkään :P

    VastaaPoista
  7. No huh, jopa kuulosti haastavalta! Tiedänpähän ainakin mihin tarttua, jos kaikki muu alkaa tuntua suoraviivaiselta. Kiitos arvostelusta siis :).

    VastaaPoista
  8. Tessa, riippuu varmaan minkälaisiin kirjoihin on tottunut :) On kiemuransa, monessakin mielessä! Ja muuten tyyppiesimerkki kirjasta, johon en itse olisi taatusti tarttunut ilman blogeja..

    VastaaPoista
  9. Miten tämä meni minulta ohi ja nyt onneksi huomasin juttusi! Tiesitkö, että Matrix (siis eka osa) on yksi lempileffoistani, jonka olen katsonut ties kuinka monta kertaa?! Miten minulle tuli tästä mieleen Leena Krohn, muistuttaako tämä kirja Krohnin filosofista tyyliä?

    VastaaPoista
  10. Sara - Matris on ihana! "Take the blue pill..." Öh, siis kirjasta piti sanomani, en ole vielä lukenut tarpeeksi Krohnia vastatakseni tuohon :-) Ei tämä kuitenkaan minusta muistuttanut niitä Krohneja, jotka tähän mennessä olen lukenut; Krohnin teksti tekstinä sellaista hauraankaunista usvaa monin paikoin, kun taas Thomasin filosofisuus on enempi suorasanaista ja/tai asetelmallista.

    Hui, miten selkeä selitys! Sen varmaan tuosta sait selvää, että tyylit ovat minusta aika erilaiset, vaikka molemmat saattavat herätellä pohtimaan syntyjä syviä... :D

    VastaaPoista

Pahoittelut sanavahvistuksesta. Roskapostitulva pakotti pystyttämään suojavallin.