Monille tuttu kirjasto. Matkustavainenkin voi levähtää täällä. |
1. Minkä lukemasi kirjan olisit toivonut löytäväsi juuri joulupaketista tänä vuonna, ellet jo olisi lukenut sitä? Kaari Utrion Oppinut neiti. Utriot on vaan pakko saada.
2. Mitä kirjaa suosittelisit ystävälle, joka ei ole lukenut paljoa, mutta kaipaisi lukuelämyksiä? Paha kysymys, koska ihmiset ovat erilaisia... Naisihmiselle voisin suositella vaikka Chris Cleaven Little Been tarinaa. Se on helposti lähestyttävä.
3. Mikä kirja sinun teki mieli jättää kesken? Elfriede Jelinekin Pianonsoittaja. Yh.
4. Mikä kirja sai sinut vuodattamaan kyyneliä? Enpä taida pahemmin kirjojen kanssa itkeä, koska tämä tuntuu mahdottomalta kysymykseltä! Mutta valitaan yksi vahvaa haikeutta herättänyt kirja: Hilkka Ravilon Kylmät kädet.
5. Minkä kirjan lukemista odotit ennakkoon eniten? George R. R. Martinin Dance with Dragons'ia odotin kaksin käsin ja kuukausikaupalla.
6. Mikä kovasti pitämäsi kirja sai mielestäsi aivan liian vähän näkyvyyttä ja ns. blogisavuja? Minna Lindgrenin Sivistyksen turha painolasti. Olisi ollut hauska nähdä sen saavan vielä enemmän lukijoita myös Blogistaniassa.
7. Mikä kirja oli suurin pettymys? Vonda McIntyren Aurinko ja kuu. Ylisuuret odotukset + todella keskinkertainen kirja = selkeä pettymys.
8. Minkä kirjan ottaisit ainoaksi kirjaksi autiolle saarelle uudestaan... ja uudestaan luettavaksi? Doris Lessingin Shikastan. Siitä varmaan saa aina uutta. Ja autiolla saarella olisi hyvä keskittyä.
9. Mikä kirja herätti sinulle eniten halua keskustella kirjan tapahtumista ja henkilöistä? Lionel Shriverin Poikani Kevin. Kirjan keskeisistä hahmoista keskustelu tuntui pakolliselta. Pälpätin siitä töissäkin varmaan kyllästymiseen asti.
10. Minkä kirjan sulkisit aikakapseliin avattavaksi sadan vuoden päästä täällä Suomessa? Antti Leikaksen Melominen. Hyvää ajankuvaa ja sopivasti tänä vuonna ilmestynyt esikoinen. Hmm... myös Nousiaisen Metsäjätti olisi ollut hyvä valinta, mutta siitä en ole ehtinyt kirjoittaa.
11. Mistä kirjasta haluaisit nähdä elokuvan, ellei sitä ole jo tehty? Alastair Reynoldsin Pääteasemasta. Hih, olisi taatusti sellainen actionleffa, että mieskin suostuisi sitä katsomaan. Tykättäisiin varmaan koko perhe.
12. Minkä kirjan ns. jälkimaku oli niin voimakas, että mietit sitä vielä pitkään viimeisen sivun kääntämisen jälkeenkin? Arto Salmisen Ei-kuori oli ensimmäinen Salmiseni. Osui, upposi, pysyi pitkään mukana.
13. Mikä kirja oli suurin yllättäjä hienon lukukokemuksen myötä? Helvi Hämäläisen Säädyllinen murhenäytelmä. Harvoin näen kirjan kanssa yhtä paljon vaivaa, yllätyin kun tajusin lopuksi miten hyvin vaiva tuli palkituksi.
14. Mistä kirjasta et muista enää paljoakaan, vain lähinnä tunnelmia ja pätkiä sieltä täältä tapahtumista? Jean M. Auelin The Land of Painted Caves. Kauheasti ei tarvitse muistaakaan, toistoa oli niin paljon.
15. Mitä kirjaa suosittelisit eniten muille kirjablogisteille? Lukekaapa China Miévillen Toiset! Aivoja niksauttavaa kamaa, jos yhtään kestää irrealismia. Urrealismia? Uuskummaa? Noh, toisia todellisuuksia.
***
Olen ollut liian laiska tehdäkseni kunnollisia laskelmia näin pian synttäritilastojen jälkeen. Olen myös vähitellen tullut sellaiseen tulokseen, ettei kirjojen lukumäärän pähkäily ole minulle kovin järkevää; jotkut kirjat ovat suupaloja, jotkut viiden ruokalajin gourmet-aterioita... Luettujen kirjojen määrä ensimmäiseltä täydeltä blogivuodelta vielä kiinnosti, koska en ollut koskaan aikaisemmin pitänyt lukupäiväkirjaa. Katsotaan josko sitten taas synttäriksi jaksaisi ahertaa, nyt tyydyn karkeaan arvioon.
Kirjoja on kalenterivuonna 2011 summittain laskettuna tullut luettua vähän yli 300 ja sarjakuvia noin 25 kappaletta. Olen (vapaaehtois)työvuorossa uudenvuodenaaton, joten tuskin ehdin paljon lisää lukemaan. Marras- ja joulukuussa lukeminen oli muutenkin vähän takkuista, sillä muut vapaa-ajanpuuhat söivät energioita. Edes äänikirjoihin en pystynyt keskittymään - harvinaista!
Vuoden 2011 luetut on nyt päivitetty ajan tasalle, joten tästä voi käydä kurkkimassa kokonaisuutta. Osa linkityksistä puuttuu vielä, lisään ne huomisen joulukuun koosteen jälkeen. Blogistanian Finlandia-listaa laatiessani (Kyllä! Se on nyt tehty ja ajastettu!) ponnistelin kuitenkin sen verran, että merkkasin punaisella vuonna 2011 ilmestyneet kotimaiset kaunokirjalliset teokset.
Olen yllättynyt siitä, että tuli luettua näin paljon tuoreita uutuuksia. Arvostelukappaleiden lukeminen ja kirjablogien vinkit ovat epäilemättä tänä vuonna vieneet ja kovaa. En osaa katua, sillä kirjat ovat olleet hyviä. Ensi vuosi on luultavasti vähän toisenlainen, katsotaan... Ainakaan uutuuksia ei varmasti tule luettua näin paljon. Sen sijaan aion seurata oikkupolkuja entistä enemmän ja toivottavasti olla myös vähän ahkerampi tietokirjallisuuden kanssa. Lisäksi jatkan runojen kanssa painimista.
***
Miten onnekkaita me olemme: asumme maassa, jossa kaikki lapset opetetaan lukemaan ja kirjastot ovat ilmaisia. Vau. Nautitaan.
Otsikkokuvan myötä suosittelen kaikille Helsingin rautatieaseman tienoilla hengaileville kirjasto kymppiä, jossa voi levähtää mukavissa tuoleissa ja lukea vaikka hyvän sarjakuvan junaa odotellessaan.
Helvi Hämäläisen Säädyllinen murhenäytelmä on upea teos! Ostin sen ja myös jatko-osan Kadotettu puutarha juuri hiukan ennen blogiani. Mutta luettu on!
VastaaPoistaHämäläinenhän joutui tuon ensimmäisen kirjan julkaistuaan Helsingin hienoston eristämäksi. Häntä ei enää kutsuttu mihinkään, eikä edes tervehditty.
Monet virrat vievät Olavi Paavolaiseen tässä jutussa...
Odotan huomista joulukuun koostettasi. Mielenkiintoisia linkkejä puuttui tosiaan vuoden luetuistasi vielä :)
VastaaPoistaTein juuri omaa vuoden koostettani, jonka bloggaan huomenna. Iso homma, vaikka luettuja kirjoja minulla on vain reilu kolmannes sinun määrästäsi (mutta silti hauskaa puuhastelua kun on aikaa).
Leena, näin on! =) Jokke kaivoi taannoin esiin kiinnostavan artikkelin aiheesta, joka sai kyllä kulmat kohoilemaan!
VastaaPoistaRaija, hih, petyt jos tarkoitat sitä mitä arvelen! Haluan lukea vielä yhden kirjan siitä sarjasta, sitten teen Suuren Koosteen koko sarjasta. Olen sinulle kiitokset velkaa, koko kirjailija löytyi sinun blogistasi ;-)
Kirjasto10 on ihan mahtava paikka. Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että ilmainen kirjastolaitos on upea asia. Se ei ole maailmalla itsestäänselvyys ja Suomessa kirjastot ovat kaikkialla laadukkaita. :)
VastaaPoistaCleaven kirjaa voisin minäkin suositella monille, myös vähän lukeville. Poikani Keviniä en ole uskaltanut lukea.
Hyvää uutta vuotta!
Arto Salmista en usko hyväksi ennen kuin itse kokeilen:D Jorihan suositteli hänen teoksiaan minulle blogisynttäreideni kunniaksi. Ajattelin, että apua, nyt on sitten pakko lukea!:) Kun hänen teoksensa ulkoasutkin on jotenkin niin vastenmielisen näköisiä:D Mutta tiedä miten tytön sitten käy, kun kirja on kädessä...
VastaaPoistaArvaas oliko ihana huomata kun luin lukupiirimme myötä Poikani Kevinin uudestaan tänä syksynä, että se ei ollut menettänyt yhtään tenhoaan..wau!
VastaaPoistaTotta, kirjablogit kyllä säätelevät paljon sitä mitä lukee, kun ennen oli aika paljon sen varassa, mitä kirjastossa sattui kohdalle tai luki vaikka lehtikritiikkejä.
Arvasit oikein :) Odotan sitten Suurta koostettasi. Itselläni sarja pahasti kesken, mutta jatkan kyllä pikkuhiljaa.
VastaaPoistaMinä en enää viitsi laskea kirjoja, koska sain alkuun kauheita alemmuuskomplekseja kun tuntui, että kaikki lukevat enemmän kuin minä. Sitten tajusin miettiä sanamääriä ja käsitin, että luen keskimäärin ehkä enemmän tiiliskiviä kuin moni bloggari, minkä seurauksena sivuja tulee ehkä määrällisesti enemmän XD
VastaaPoistaMutta ihan sama! Pääasia että saa lukea
Ps. Ja kiitos seurasta marraskuussa ;)
Katja, olin ihan äimänä kirjasto10:stä kun löysin sen! :) Hakkaa Robert's Coffeen mennen tullen... Kirjastot ylipäätään ovat aliarvostettu lahja. Hyvää uutta vuotta sinullekin!
VastaaPoistaSonja, kokeile! Eivät ole mitään aurinkoisen päivän kirjoja, mutta olen nauttinut jokaisesta. Olisi mahtavaa kuulla sinun mielipiteesi.
Susa, uskon! Kevin varmaan kestää useammankin lukukerran! Minä olen aina ollut aika huono seuraamaan lehtikritiikkejä (poikkeustapauksia löytyy kyllä), joten kirjablogien houkutukset olivat uutta... ennen luin aika paljon 'oikkujen' mukaan tai sen mukaan mitä kirjastossa/amazonissa tuli vastaan; tämä kotimaiseen kirjallisuuteen perehtyminen on ihan uutta. Ei huono juttu sinänsä! =
Raija, *grin* No ei se nyt niiiin suuri ole, mutta ajattelin että sarja ansaitsee enemmän kuin alaviitteitä kuukausikoosteessa.
Ahmu, "pääasia että saa lukea" - olet 100% oikeassa! (Marraskuuu oli ihana seikkailu, olen vieläkin ihan pökerryksissä....)
Poikani Kevin oli minulla samassa paikassa - muistan sen kirjan vakuuttaneen minut viimeistään sinun blogissasi :-)! Kiitos vielä - kumpa olisimme päässeet juttelemaan kasvotusten, olisimme ehkä vieläkin vaahtoamassa... :-D
VastaaPoistaRavilo on minulle ensi vuonna ihan must. Lupasin sen jo Jorin blogissa. Toinen on Melominen, jota olen keväästä asti halunnut, mutta se on aina jäänyt syystä tai toisesta sivuun - toistaiseksi!
Listasi ainoa kirja, jonka olen lukenut on Jelinekin Pianonsoittaja. Enkä yhtään ihmettele, että se on vastaus kohtaan 3.
VastaaPoistaPaula, jesh, lisää lukijoita Raviloille! Kiva että aiot kokeilla.
VastaaPoistaMargit, hih, kohta 3 olikin minusta helpoin Susan listalla; istui siihen niin täydellisesti! =)
Oh no jopas. Nyt siis minunkin pitää mennä tutkimaan joulukuun kuukausilistaa että mikä kokonaisesittely onkaan tulossa...
VastaaPoistaKyllä, uutuuksia on tullut luettua paljon enemmän kuin ennen. Osin varmaan blogien takia, osin ihan siksikin, että nykyisin tulee oikeasti tutkittua mitä uutuuksia on tulossa, ja kolmanneksi koska olen löytänyt kirjaston varausjärjestelmän. Mutta ei siinä mitään, hyviä uutuuksia on ollut tänä vuonna :).
Olet kyllä monipuolinen lukija, ihailen sitä. Itse nökötän liian helposti vain omalla mukavuusalueellani ja kun joskus siltä vähän poikkeaa saattaa löytyä helmiä. Luulin esimerkiksi pitkään, ettei Oates ole minun kirjailijani, mutta niin vain lankesin loveen. Nyt pitäisi samaa yrittää Shriverin kanssa, Jonnekin pois odottaa hyllyssä.
VastaaPoistaIlahdun Hämäläisen pääsystä listallesi.
Minulla oli sama valinta suositukseksi vähän lukevalle. Mutta mieheni - joka sopii määritelmään - on pitänyt kovasti molemmista Cleaven kirjoista (eikä ole yhtään androgyyni), joten joillekin urosmerkkisillekin sitä voi suositella. :)
VastaaPoistaHyvää alkanutta vuotta 2012!
Tessa, *grin* Hyvän kun muistutat - saisin itsekin olla vähän aktiivisempi kirjaston varausjärjestelmän kanssa; tiedän että meilläkin on hieno sähköinen systeemi, mutta olen ollut laiska sen suhteen... hädin tuskin opetellut lainoja uusimaan. Olkoon tämä uudenvuodenlupaukseni.
VastaaPoistaJaana, Hämäläinen marssi listalle ihan itsestään ja on erinomainen esimerkki juuri tuollaisesta mukavuusalueen ulkopuolelta löytyvästä helmestä!
Karoliina, hauska kuulla! Jotenkin (taas kerran hyvin seksististä!) ajattelin, että Sarah kävisi miehen hermoille :-)
Hih, ehkä se sopii miehille, jotka ovat tottuneet suht rasittaviin naisiin jo valmiiksi... :)
VastaaPoistaKaroliina, hmm... pitäisiköhän ehdottaa omalleni? Ei, annoin sen pois jo. Kirjan, en miestä. ;-)
VastaaPoistaUntinen-Auelista olen aivan samaa mieltä! Onhan noissa sarjan muissakin osissa ollut jonkin verran toistoa, mutta uusimmassa sitä oli ihan liikaa! Harmi.
VastaaPoistaSinun listasi oli kiva lukea, monta sellaista kirjaa mitä ei muissa listauksissa ole näkynyt.