sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Containment

Ostin Cantrellin Containment'n e-kirjana matkalle mukaan Kindle-shopista; Elisan hieno iPad-sovellus julkaistiin vähän liian myöhään minulle. (Ja ne hinnat, hinnat... ei mene millään tajuuni, että sähköinen kirja on samoissa euroissa kuin paperinen: käyttömahdollisuudet ovat kuitenkin selvästi rajatummat.)

Containment toi vahvasti mieleen vanhan kulta-ajan scifikirjailijat - vaikkapa Asimovin, Clarkin, Nivenin ja Andersonin - ja tietysti heidän modernimmat perillisensä - esimerkiksi Greg Bearin, Robert Sawyerin tai Kim Stanley Robinsonin. Containment'n juonen elementeissä on jotain klassista. Johtolangat ovat kaikki saatavilla, vain mielikuvituksen puute estää lukijaa tekemästä oikeita johtopäätöksiä. Myös asetelma on hyvin perinteinen: vihamielinen ympäristö, uusi teknologia, maan historia tapahtumien taustana ja niin edelleen.

Juonen tunteminen etukäteen pilaisi tässä tapauksessa puolet huvista, joten rajoitan kuvauksen alun tilanteeseen. Containment'ssa asustetaan Venukseen perustetussa siirtokunnassa, jossa uudella planeetalla syntyneet nuoret neropatit joutuvat painimaan ankaran ympäristön aiheuttamien ongelmien kanssa. Vaaroista tulee kouriintuntuvia, kun seuraavan sukupolven ensimmäinen lapsi onkin tulollaan. Miten saada niukat happivarat riittämään vielä yhdelle?

Kirjan ilmeisin heikkous on päähenkilöiden yksiulotteisuus. Sankarin rooliin asetetaan Arik, älykkään sukupolvensa terävin kärki - selvästi toiselta nimeltään Gary Stu. (toim.huom: Gary Stu on miespuolinen versio Mary Suesta eli yli-idealisoidusta henkilöhahmosta.) Vain massiiviset lihakset puuttuvat tältä fiksulta, ahkeralta ja eettiseltä nuorelta mieheltä, joka kykenee uskomattomiin tieteellisiin läpimurtoihin, rakastaa hellästi vaimoaan eikä halua ystäviensä kärsivän vuokseen. Ei liene spoilaa kenellekään kirjaa jos kerron, että hän pelastaa myös ihmiskunnan tulevaisuuden...

Henkilöistä huolimatta Containment oli ehdottomasti lukemisen arvoinen. Juoni oli oikeasti terävä ja harkittu. Kirjasta löytyi sekä klassiselle scifille tyypillistä mahdollisuuksilla spekuloinnin hurmaa ja nykypäivään peilaavaa yhteiskunnallista kritiikkiä. Kokonaisuus oli ehkä hiukkasen naiivi, mutta se ei haittaa - tunsin tätä lukiessani palaavani niihin viattomiin aikoihin, jolloin scifissä tehtiin löytöjä. Kukahan toteuttaisi vaikkapa tämän idean:
Ice Paper was invented by an undergraduate college student who figured out that the upward facing surface area of all the cars in the world was almost exactly equal to the surface area of the Arctic and Antarctic polar ice caps which had long since melted. Rather than writing an academic paper on the concept (which he was certain his professors would scoff at since they hadn't thought of it themselves), he dropped out of school and invented Ice Paper. (loc. 715)  
Jääpaperilla peitettiin tietenkin autojen ja rekkojen katot ja korjattiin siten näppärästi maapallon pienevän albedon ongelma -

Tekstinä Containment ei herätä huomiota suuntaan tai toiseen. Runollisuus ei ole kirjan vahvuus, mutta sen kieli ei myöskään herätä ärtymystä. Containment on tarina, ei kielellinen kokemus - ja tarina rakennetaan teknisesti hyvin.

Lopuksi terkkuja Kirjanurkkaus-blogiin: Cantrellin mukaan ensimmäinen avaruudessa syntyvä lapsi on sitten tyttö nimeltä Zephyr! *onnittelee kaimaa*

Christian Cantrell (2010). Containment. Kindle Edition. Cantrell Media Group.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pahoittelut sanavahvistuksesta. Roskapostitulva pakotti pystyttämään suojavallin.