sunnuntai 23. tammikuuta 2011

Identity crisis

Taisin mainita aiemmin, että minulla on elämäni toinen e-kirja kesken. Nyt se on luettu loppuun. Ajelimme musikaaliin Tampereelle, ja käytin matka-ajan e-kirjoihin. Automatkalla pimeillä teillä itsevalaiseva kirja on ihan oikeasti hyvä juttu...

Identity crisis tuli ostettua puolivahingossa Kimble Store -testinä. Valinta tuli tehtyä osittain hinnan perusteella. Tämä on tekijänsä esikoinen, alkujaan julkaistu vuonna 2004, ja sen sai Amazonista sähköisenä alle kolmen dollarin.

Crisis on melko perinteinen perusdekkari ilman mitään erityistä viehätystä; siksi se on jäänyt pitkäksi aikaa kesken. Alun perin murhia on yksi, ja niihin tuntuu liittyvän identiteettivarkauksia. Identiteettivarkauksien käsittely olikin kirjan mielenkiintoisimpia puolia - toisen identiteetin vieminen on minusta sellainen uuden vuosituhannen rikos, josta ei ole vielä kovin paljon kirjoitettu.

Kertoja on Sam McRae, sinkku naispuolinen asianajaja, joka on perustanut oman toimiston eikä erityisemmin tunnu onnistuvan miessuhteissaan. Lukiessani mietin, että Sam muistuttaa Sue Graftonin Kinsey Millhonea - osapuilleen samalla tavalla kuin meikäläisen lumilautailu muistuttaa Peetu Piiroisen suorituksia. Samoilla vehkeillä ollaan liikkeellä ja alamäkeen mennään - ja siihen se yhdenmukaisuus sitten loppuukin. Kinseyssä on särmää ja persoonallisuuttakin, Sam ei jaksa kiinnostaa. Teksti on sinänsä sujuvaa ja rakenne konstailematon.
The house had an odd, thrown-together look - a stucco exterior with a Spanish tile roof, a kind of Tudor design around the windows, and a front porch, columned southern style and flanked with overgrown hydrangea and roses. If an average person lived there, the place would be ugly. Since the owner had dough, it qualified as unique and eclectic. (location 1883)
Juoni ei ollut surkea, mutta ei erityisen kehuttavakaan, dekkariksi. Identity crisis on rakennettu pitkälti tuollaiselle amerikkalaisen rikossarjan peruskaavalle. Nykyään niitä ei tule juuri katsottua, mutta C.S.I.:n vanhana veteraanina veikkasin pari keskeistä käännettä oikein.  

Ei tullut polttavaa tarvetta etsiä lisää. 

Ja koska matka oli pitkä niin latasin mukaan yhden Kingin novellin (en taida siitä erikseen kirjoittaa, vaikka tulikin jo luettua), yhden kotimaisen klassikon ja yhden ulkomaisen melko-klassikon... Edellisestä kuulette varmaan pian, mutta jälkimmäisen kanssa voi kestää. 1580 e-sivua! E-kirjoja tulee toistaiseksi luettua lähinnä matkoilla, joten voi mennä jonkin aikaa ennen kuin siitä raportoidaan täällä. 

(Loppuun urputusta: yllättävän huonosti on löytynyt sähköisenä etsimiäni kirjoja... Kindle-kirjan saa kyllä heti, mutta mitä se auttaa jos saatavilla ei ole sitä mitä haluan? Klassikoita kyllä löytyy kiitettävästi ja best-sellereitä, mutta niitä kirjoja ja kirjailijoita, joita olen erikseen etsinyt sähköisenä, ei ollenkaan. Jotenkin olin kuvitellut että kindle-versiona löytyy osapuilleen kaikki 2000-luvulla julkaistu englanninkielinen. Hah. Hah.)

Debbi Mack (2009). Identity Crises. Kindle edition.


3 kommenttia:

  1. Moi,
    no onpa hassua että saatavuus on noin huono! Harmi. Odottakaamme lisää, etenkin suomalaisia.

    VastaaPoista
  2. Minä olen löytänyt taas melkein kaikkea etsimääni englanninkielistä Kindle-kirjoina amazonista, joten yllätyi tuosta ettei sieltä löytisikään etsimääsi. Toisaalta olen ostanut lähinnä uutuuskirjoja (ns. Best sellereitä) mutta myös aika "pieniä" kirjoja... Saatavuus joka tapauksessa varmasti koko ajan paranee. Olen kyllä superkade tosta iPadista, minä luen omani ihan vaan iPhonella.

    VastaaPoista
  3. Olen joutunut nöyrtymään tässä iPad-asiassa perusteellisesti, kun vastustin sen hankkimista typeränä hömpötyksenä; sille on löytynyt aika hyvin käyttöä :-) Minä olen perinteisesti meillä se, jonka rooliin kuuluu harata vastaan kaikissa elektroniikkahankinnoissa.

    Täytyy vielä lisätä tuossa Kindle-kirjojen asiassa, etten ole mitään perinpohjaista tutkimusta tehnyt - mutta ensi viikon työreissua ajatellen etsiskelin parin asialistallani olevan ulkomaisen kirjailijan kirjoja, enkä löytänyt (Kage Bakerin ja Sheri S. Tepperin)...

    Kotimaisia etsiskelin joululomalla aika huonolla menestyksellä. Joka tapauksessa kotimaisten e-kirjojen kanssa hinnat on vähän ongelma - toivottavasti saavat verokannan järkeväksi jossain vaiheessa!

    VastaaPoista

Pahoittelut sanavahvistuksesta. Roskapostitulva pakotti pystyttämään suojavallin.