torstai 25. elokuuta 2011

Päin näköä!

Kuva: Like
Likeltä on ilmestynyt vähän aikaa sitten aika kotimaisen sarjakuvan tietokirja, Päin näköä! Se on jonkinlainen suomalaisen sarjakuvan 100-vuotisjuhlakirja. En yleensä juhlakirjoja harrasta, mutta tuli kutina hankkia Päin näköä!, sillä Kiasmaan on tulossa maaliskuussa sarjakuvanäyttely, joka jotenkin kytkeytyy tähän kirjaankin.  Olen suunnitellut Neitien kanssa käyväni kevätpuolella siellä, katsastus tuohon Helsingin ihmeeseen on mukava aika ajoin heittää.

(Juuri mistään en ole Kiasmassa juuri mitään ymmärtänyt, toden sanoakseni, mutta jälkikäteen on yleensä tuulettunut ja keventynyt olo. Hih, ehkä oma elämä näyttää hetken täysin käsitettävältä ja käsiteltävältä, kun on tovin tarponut nykytaiteen huipulla!)

Toinen ja parempi syy paneutua kirjaan on 16 nuoren suomalaisen sarjakuvataiteilijan esittely. Jokaiselta on mukana kolmen sivun sarjakuva ja perusteellista taustoitusta. Haluaisin opetella ymmärtämään sarjakuvaa vähän paremmin, ja ajattelin että Päin näköä! antaisi näppärästi lähtölaukauksen tuoreen kotimaisen kerman kuorinnalle.

Tutkin siis kirjaa kuin paatunut shoppailija postimyyntikatalogia: tuo näyttää kivalta, ja tuo, tuosta en tykkää... Kuvia on mukana runsaasti. Niistä saa käsityksen tyylistä, tai ainakin illuusion, että olisi jotain käsittänyt. Sarjakuvan ilmaisu taitaa olla vähintään yhtä vahvasti makuasia kuin kirjoitustyyli. Yksi kolahtaa ja toinen ei.

Päin näköä! kertoo avuliaasti mitä teoksia kultakin tekijältä on jo ilmestynyt. Syksyn kirjabudjetti on kohta tuhottu (niin paljon hyviä kirjoja!), mutta nämä sarjakuvantekijät päätyivät joululahjalistalleni:

Terhi Ekebom
Mika Lietzén
Aapo Rapi
Ville Ranta
Ville Tietäväinen
Katja Tukiainen

(Nimeä klikkaamalla pitäisi löytyä ainakin jotain näytettä. Kameraväsymys iski kun yritin saada siedettäviä kuvia hienoista sivuista...)

Nyt kun valintojani jälkikäteen selailen, huomaan että olen ehkä vähän konservatiivi. Tykkään oivaltavista ja monimerkityksellisistä kuvista (kuten vaikkapa Terhi Ekebomin jännät ruudut), mutta myös tietynlaisesta tarinallisesta selkeydestä. Kuvien pitää kuljettaa.   

Ville Hänninen & Harri Römpötti (2011). Päin näköä! 16 suomalaista sarjakuvataiteilijaa. Like. ISBN 978-952-01-0654-6.

Arvioita:
Veikko Halmetoja Hesarissa
Hanna Kirjainten virrassa


4 kommenttia:

 1. Ei ole kyllä paha diili, sillä teos on minusta todella laadukas ja hyvin tehty. Ihana, että tämä nousi muissakin blogeissa esille. :)

  Meillä on samanlainen maku myös joululahjalistan suhteen.

  VastaaPoista
 2. Jees, olin positiivisesti yllättynyt tästä painotuotteesta, monta iltaa on pitänyt hipeltää :-)

  VastaaPoista
 3. Minäkin hipelsin tätä taannoin Akateemisessa. Hyviä valintoja olet bongannut. Aapo Rapi on älyttömän taitava, olen blogannut Meti-albumista. Ville Tietäväisen uutuus sai harvinaista näkyvyyttä männäviikolla, ison jutun Hesarin kulttuuriosaston etusivulla ja kehut maasta taivaaseen. Ville Rannan blogia olen seuraillut ja joitakin albumejakin kirjastossa lueskellut, lisäksi hän tekee mahtavia piirroksia Kirkko ja kaupunki -lehteen.

  VastaaPoista
 4. Jeps, näiden kanssa tulee vielä kivaa :-)

  (On muutenkin ollut oikea kotimaisen sarjakuvan viikko, Kati Närheä ja Timo Mäkelää... )

  VastaaPoista

Pahoittelut sanavahvistuksesta. Roskapostitulva pakotti pystyttämään suojavallin.