lauantai 7. toukokuuta 2011

30 kirjatunnustusta

Ja valita pitäisi?
Sara jakoi tunnustusta - kiitos siitä! Samalla hän haastoi vastaamaan 30 kirjakysymykseen. Huhtikuun mittaan olen vahdannut muiden vastauksia, ja ajatellut että onpas kova haaste. Nyt vähän pelottaa: vaikealta tuntuu löytää yksi vastaus näihin kysymyksiin. Oikeaa vastausta ei tietenkään ole, joten siinä mielessä stressitöntä hommaa.

Teenkin niin, että pahan paikan tullen välttelen jo esillä olleita kirjoja ja nostan näkösälle jonkun ehkä vieraamman. Jos osaan. Ja yritän olla ottamatta samaa kirjaa kovin montaa kertaa.

1. Paras viime vuonna lukemani kirja.
Argh! En minä tiedä!

Pahus että tämä on oikeasti vaikeaa.

No niin.

1. Paras viime vuonna lukemani kirja
Michael Foleyn The Age of Absurdity. Why Modern Life Makes It Hard to Be Happy. Tämän luin syksyllä ennen blogin aloittamista, joten laitan linkin Guardianin arvioon.

2. Kirja, jonka olet lukenut yli 3 kertaa.
Olen lukenut vaikka kuinka monta kirjaa useasti, mutta että vähintään neljä kertaa...  Hmm. Tähän voi ottaa vain Jane Austenia tai kirjan, jota on lukenut nuorena useasti. Valitsen Isaac Asimovin romaanin Alaston aurinko, vaikka viimeisestä lukukerrasta on jo aikaa 7-8 vuotta.

3. Suosikkikirjasarjani
Eliminoin heti Tulen ja jään laulun, sillä sarja on kesken. Jos oikein tiukasti tulkitsen, että sarjassa pitää olla yksittäisten kirjojen yli kantava juonikuvio, elimoituu monta lisää. Hampaita kiristellen poimin voittajaksi Philip José Farmerin Jokimaailma-sarjan. Ainakin ensimmäinen osa Elämän ja kuoleman virta on suomennettu, mutta onkohan muita?

4. Suosikkikirjani suosikkikirjasarjastani
Toinen osa The Dark Design on jäänyt mieleen keskivaiheilta. Noin yleisesti tykkään ensimmäisistä ja viimeisistä osista; ensimmäisissä tulee kutkuttava odotus, viimeisissä (toivottavasti) täyttymys.

5. Kirja, joka tekee minut iloiseksi
Giovanni Guareschin Isä Camillon kylä. Valaa uskoa ihmiseen.

6. Kirja, joka tekee minut surulliseksi
John Boynen Poika raidallisessa pyjamassa. Usko ihmiseen haihtuu taas hetkeksi. Tätä on luettu blogistaniassa, viimeksi varmaan Susa Järjellä ja tunteella -blogissa.

7. Aliarvostetuin kirja
Scifiä olisi periaatteessa kiva nostaa esiin, mutta otetaanpa toisesta genrestä: Rex Stoutin Oikeus kuolla saa käydä sorrettujen dekkarien esimerkistä. Kyllähän dekkareita luetaan, mutta arvostuksen kanssa on niin ja näin. Stoutin hahmot ovat kiinnostavia arkkityyppejä, ja Oikeus kuolla pitää sisällään loistavaa kansalaisoikeusdebattia.

8. Yliarvostetuin kirja
Taru sormusten herrasta. Anteeksi fanit! Olen kyllä tämän lukenut pariinkin kertaan, mutta teen sen hyppimällä kappaleita yli. Idea ja miljöö ovat loistavia, mutta tekstiä on puolet liikaa tarinaan nähden.

9. Kirja, josta en olisi uskonut pitäväni
George R.R. Martinin Valtaistuinpeli.

10. Suosikkiklassikkoni
Otetaan suomalaista: Täällä Pohjantähden alla.

11. Inhoamani kirja
Voi itku, nyt tekee mieli luovuttaa. Mitä tähän voi sanoa?
Rikosta ja rangaistusta taisin inhota kun luin sen; se oli silloin kun en vielä osannut jättää kirjaa kesken vaikka se ei kiinnostanutkaan. Pitäisi varmaan koittaa nyt uudestaan.

12. Kirja, jota en enää rakasta
Velho ja leijona. Rakastin tätä ja muitakin C.S.Lewisin Narnia-kirjoja. Eivät valitettavasti enää viehätä samalla tavalla.

13. Suosikkikirjailijani
Stephen King. Menee määrä/laatu -suhteella ykköseksi. Olen viihtynyt lukemattomia tunteja Kingin parissa.

14. Suosikkikirjailijani suosikkikirja
Monta erittäin hyvää kirjaa, mutta valitaan vähän vähemmän huomiota saanut: Dolores Claiborne. Suomennettu nimellä Doloreksen tunnustus tai jotain sellaista.

15. Paras kirjallinen mieshahmo
Miles Vorkosigan (Lois McMaster Bojould).

16. Paras kirjallinen naishahmo
Elizabeth Bennet (Jane Austen).

17. Lempisitaattini lempikirjastani
"Besides, there was truth in his looks" sanoo Elizabeth Bennet herra Wickhamista sisarelleen.

18. Kirja, johon petyin
Flow - elämän virta. Kuvittelin tästä todella suuria, ehkä siksi petyin.

19. Paras kirjaelokuva
Sense and sensibility. Ja paras elokuvasta tehty kirja on Orson Scott Cardin The Abyss.

20. Romanttisin suosikkikirjasi
Pride and prejudice.

21. Lapsuuden lempikirja
John Christopherin Tripodien aika.

22. Tärkein kirja, jonka omistan
Tärkein omistamani romaani on Itse jumalat. Tämä oli ensimmäinen aikuisten kirja, jonka sain lahjaksi. Siitä alkoi sekä scifin lukeminen että kirjahamsterin urani. Edesmenneen äidin omistuskirjoitus tekee siitä ainutkertaisen kappaleen.

23. Kirja, jonka olen halunnut lukea jo kauan
Nicholson Bakerin romaani The Mezzanine. En tajua miksi unohdan tämän koko ajan. Ehkä blogistaniasta tulee koko ajan liikaa hyviä lukuvinkkejä. Tai sitten alitajuntani yrittää unohtaa tämän kirjan, koska sitä on verrattu Odysseykseen. Mutta The Mezzanine on paaaaaljon lyhyempi. Klik. Nyt on tilattu!

24. Kirja, joka useampien kannattaisi mielestäni lukea
Osmo Soininvaaran SATA-komitea.

25. Kirjallinen hahmo, johon samaistun eniten
Samaistuminen on sääntö, ei poikkeus. Mutta otetaan yksi: Sheri S. Tepperin kirjasta The Gate to Women's Country (suomennettu nimellä Portti naisten maahan) samaistun vuoron perään Staviaan ja hänen äitiinsä Morgotiin.

26. Kirja, joka muutti mielipiteeni
Romaanipuolelta valitsen tähän viime aikoina luetuista Hilkka Ravilon kirjan Yö yllä viljan. Se vähän ravisteli ajatuksiani suomalaisesta yhteiskunnasta ja oli samalla kirjana erinomaisen viihdyttävää luettavaa.

27. Yllättävin juonenkäänne tai kirjanlopetus
Palkinnon pokkaa klassinen Christie, Roger Acroydin murha.

28. Paras kirjannimi
normaalia elämää. Suorastaan hirvittävän osuva ja kaksiteräinen nimi.

29. Kirja, jota muut inhoavat, mutta josta minä pidän
Tämä on todella vaikea. Olisi helppo keksiä kirjoja, joista (monet) muut pitävät ja minä en, mutta en taida tietää yleisesti inhottuja kirjoja, joista olisin itse pitänyt. Arvaillen "muiden" mielipiteitä valitsen Robert A. Heinleinin nuortenromaanin Starship Troopers, jota on pidetty militaristisena ja lähes fasistisena. Kiistelyä aiheesta löytyy vaikka täältä.

Minusta Troopers on sosiologista scifiä ja hyvin kirjoitettu seikkailu, jonka aiheuttama kielteinen huomio kertoo, että arkaan paikkaan on osuttu. Vaikken itse allekirjoita sovinistisen Heinleinin maailmankuvaa, pidän arvossa hänen kykyjään kuvittelijana ja kirjoittajana. Kokeilkaa joskus vaikka suomeksikin ilmestynyttä nuortenromaania Galaksin kansalainen.

30. Kaikkien aikojen suosikkikirjani
Pride and Prejudice. Jos yksi pitää valita, se on tämä.

5 kommenttia:

  1. Poika raidallisessa pyjamassa teki todellakin surulliseksi, monen päivän ajan vielä lukemisen jälkeenkin.

    Oi, Stepheng King..on genrensä kingi ;) Syksyllähän tuleekin taas uusi häneltä!

    Ja Ylpeys ja ennakkoluulo <3

    VastaaPoista
  2. EIIIII... Vastaukseni hävisi jonnekin. En kestä. :(

    Pieni uusi yritys.
    Voisin varastaa sinulta pari vastausta, esimerkiksi juuri tuo yllättävin juonenkäänne. Sain saman haasteen Saralta ja en tiedä yhtään, että mitä kirjoittaisin. :)

    Minulla on kesken Poika raidallisessa pyjamassa, mutta en ole vielä päässyt surullisiin kohtiin.
    Jane Austenille täältäkin suuri sydän. :)

    VastaaPoista
  3. Hei Booksy ja hyvinhän sait tämän tehtyä! :) Jane Austenilta olen lukenut vasta pari kirjaa, vaikka niitä filmatisointeja on tullut paljon katsottua. Jokunen aika sitten tuli sellainen elokuva Jane Austenista itsestään ja hänen nuoruuden rakkaudestaan/suhteestaan, kun he yrittivät karata vihille. Mahdoitko nähdä sen? Taisi varmaan enemmän olla fiktiota...

    Mun pitää siis lukea tuo Agatha Christien kirja uudestaan, kun en muista sitä yllättävää käännettä. Isä Camillon kylä on lukulistallani, kun sain sen äskettäin lahjaksikin...

    VastaaPoista
  4. Olitpa ahkera kun vastasit kaikkiin kerralla! Hatunnoston arvoinen rykäys.

    Hienoa kun nostit esiin Asimovin! Tv. nimim. Tyhmyyttä vastaan... itse Jumalatkin... taistelevat turhaan :)

    Ja oi, Tripodien aika! Kirjaan en ole koskaan törmännyt mutta muistan kuinka lapsena jännitin ja pelkäsin Tridpodeja telkkarissa. Olisi mukavaa lukea myös kirja!

    Yö yllä viljan on hyllyssäni odottamassa lukijaansa, hieman jostain syystä arastelen siihen tarttumista mutta aion tarttua kyllä.

    VastaaPoista
  5. Susa, kotimaisista Kaari Utrio olisi ollut ykkönen, mutta päädyin tähän koska King on aika vähän ollut blogeissa esillä ja on viihdekirjailijana suorastaan käsittämättömän ammattitaitoinen! Osassa kirjoista keskeinen idea on suoraan sanottuna höpönlöpöä, ja tuotannon tasossa on vaihteluita, mutta kaikkiaan mies osaa kuljettaa tarinaa ja luoda henkilöitä niin hyvin, että hänen kirjojaan lukee ilokseen. Luen vaikka vampyyreista jos se tehdään taidolla :-)

    Hanna, siitä vaan jos kelpaa :D Ja kyllä se Poika luultavasti surullistaa sinutkin kun loppua lähestyt...

    Sara, kyllä se hikinen urakka oli :-)

    Tiedän elokuvan jota tarkoitat (löytyy hyllystä), ja kyllä siinä jossain määrin todellisuuspohjaa on. Emme kuitenkaan tiedä Austenin tunteista tai motiiveista juuri mitään; sisar noudatti hänen toiveitaan ja hävitti kirjeenvaihdon hänen kuoltuaan. Ei esimerkiksi ole tiedossa että Austen olisi ollut karkaamassa kotoa, mutta yhden päivän kihlaus pitää paikkansa.

    Tuo "yllättävin juonenkäänne" oli vaikeimpia kohtia, taisin päätyä Roger Acroydiin osaksi koska Neiti A lukee sitä parastaikaa... Mutta muistan että loppuratkaisu jätti ensimmäisen kerran sitä lukiessani minut ihan monttu auki: ei tuo voi olla murhaaja!

    Elma Ilona, kivaa, lisää Asimovin ystäviä! Olen ihan leimaantunut Asimovin kirjoihin ja tykkään edelleen niistä kovasti. Tripodit olisi voinut olla myös kirja johon eläydyn kovasti, sillä upposin siihen pentuna aivan korvia myöten - mutta otin kuitenkin siihen kohtaan vähän tuoreemman lukukokemuksen.

    Tulen sitten katsomaan mitä tuumasit Ravilosta :-)

    VastaaPoista

Pahoittelut sanavahvistuksesta. Roskapostitulva pakotti pystyttämään suojavallin.