sunnuntai 24. lokakuuta 2010

Steal across the sky

Syyslomareissulla Helsingissä ja Tallinnassa ei ehtinyt paljon lukea. Kun kirjaston kirjoja ei viitsi matkalle viedä, otin evääksi Nancy Kressin  Steal across the skyn (vielä on jotain jäljellä amazon.co.uk -paketista). Sen sainkin luettua lepotauoilla hotellissa.  
Steal across the sky kertoo muukalaisista, jotka ilmaantuvat aurinkokuntaan ja kertovat katuvansa ihmiskuntaa vastaan tekemäänsä rikosta. Salaperäisinä pystyttelevät muukalaiset myös kutsuvat 21 nettihakemusten perusteella valitsemaansa ihmistä tutkimaan rikoksensa todistusaineistoa. 
Tarina etenee suoraviivaisesti ja ryhdikkäästi. Siinä on vähin mitä hyvältä scifiltä voi odottaa: yksi kantava idea. Idean kertominen pilaisi puoli tarinaa, joten jääköön sanomatta... mutta Kress kyllä kehittää ihan kelpo spekulaation taas kerran, huolimatta joistain ilmeisesti epäuskottavuuksista. Tuntui kuitenkin, että ydinidean seurauksia yhteisössä ei tällä kertaa käsitellä loppuun asti.  Pohdinkin pitkään, oliko kirja tarkoitettu vain osaksi laajempaa kokonaisuutta, ehkä trilogiaa, mutta toisaalta loppu näyttää kattavan suurimman osan avoimista kysymyksistä. Jäin kuitenkin kaipaamaan esim. Beggars-kirjoissa vahvasti esiin tuotua yhteiskunnallista näkökulmaa. 
Myös Steal across the skyn henkilöt jäivät teknisesti taitavista näkökulman vaihdoksista huolimatta jotenkin etäisiksi.  Yksikään ei tuntunut täysin sympaattiselta, ja muutamat suorastaan raivostuttavilta.  Nancy Kress saa kuitenkin idioottihahmoillakin sanottua jotain: typerä Cam ja ahdasmielinen Frank ovat samalla kertovat kyllä vallitsevista arvoista. Jotain tehtyä näissä hahmoissa silti on. 
Kressin tyyli on entisenlaista, ei ylenmääräisen runollista, mutta tarkkaa ja ilmaisuvoimaista. 
Rem Aveo said quietly in Pularit, "You come from a place where such killing does not happen."
"Yes," Cam choked out, even as part of her mind thought,
No. Such killing happened all the time on Earth, she read about it in the flimsies, saw it on the newscasts. Soldiers casually murdered children all the time in Africa, In Asia, In South America. But not in Nebraska, not on Cam's small-town street, not in her sight.
"Where," Rem Avea said skeptically, "can such a place be, if people live there?"
[s. 40]
Olen yleensä pitänyt Kressin kirjoista, ja tykkäsin tästäkin. Mutta en kovin paljon. Jotain jäi puuttumaan, vaikka ydinideassa riittääkin pohtimista. Beggars in Spain pysyy ykkösenä suosikkilistallani. 
Nancy Kress (2009). Steal across the sky. New York: TOR.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pahoittelut sanavahvistuksesta. Roskapostitulva pakotti pystyttämään suojavallin.