perjantai 22. heinäkuuta 2011

Dead Until Dark (Veren voima)


Vampyyribuumi on paljolti mennyt minulta ohi, mutta 101 naisten kirjan listaltani löytyy tämä Charlaine Harrisin kirja. Dead until Dark, suomennettuna Veren voima, aloittaa suurta suosiota nauttivan Sookie Stackhouse -sarjan, johon kuuluu kai kymmenkunta kirjaa ja novelleja. Kirjoihin perustuen on  tuotettu myös HBO:n TV-sarja True Blood.

Dead until Dark esittelee Sookie Stackhousen, blondin tarjoilijattaren Louisianasta. Sookiella on pieni ongelma: hän osaa lukea ajatuksia. Seuraelämälle hankala vaiva on pitänyt Sookien pitkään sinkkuna. Kuin vastauksena rukouksiin ilmaantuu baariin vampyyri Bill - seksikäs komistus, jonka ajatuksia Sookie ei kuule. Mikä ihana hiljaisuus! Tietenkin kuolleen, verta ravinnokseen nauttivan, auringonvalolle ja valkosipulille allergisen kaverin kanssa seurustelussa on omat ongelmansa - vaikka ei otettaisi lukuun ikäeroa ja ikäviä vampyyrituttavia - mutta Sookie ei haasteita hätkähdä.

Kun vielä saataisiin selvitettyä pikkukaupunkia pelottavat murhat, joista epäillään vuoron perään Sookien veljeä ja Sookien vampyyria. Eikä Sookien pomokaan taida olla ihan tavallinen mies... Sookie joutuu välillä huokaisemaan ja toteamaan, että elämä oli yksinkertaisempaa sinkkuna.

Sanon suoraan, Dead oli selvästi positiivinen yllätys, eikä se johdu vain matalista odotuksista. Harris käsittelee kliseitään hilpeän naivistisesti ja reipasotteisesti. Kirjan maailmassa vampyyrit ovat 'tulleet kaapista' ja saaneet ihmisoikeudet, kunhan tyytyvät synteettiseen vereen. Vaarallisen nälkäisillä yönkulkijoilla on kuitenkin mielihalunsa, ja poliittisesti korrektin sävyn tavoittaminen on tavalliselle tallaajalle joskus vaikeaa.
"We're raiding a bar a few blocks back," the patrolman said casually. I could see only a little of his face, but he seemed burly and middle-aged. "You two coming from there, by any chance?"
"No," I said.
"Vampire bar," the cop remarked.
"Nope. Not us."
"Let me just shine this light on your neck, miss, if you don't mind."
"Not at all." 
And by golly, he shone that old flashlight on my neck and then on Bill's. (s. 128)
Kaikkiaan tässä erilaisten ihmisten, öh, otusten, rinnakkaiselossa on paljon viehättäviä piirteitä. Missäpä vampyyribaari Fangtasia sijaitsisi ellei lelukaupan vieressä? Tokihan synteettistä vertaa saa O ja A miinus makuina? Tunnelmointi on kuitenkin toissijaista: Dead on täyttä toimintaa sekä seikkailu- että ihmissuhdemielessä.

Ehkä tämä on sitä uuden ajan romanttista hömppää! Ainakin Sookie saa vampyyrin kuulostamaan hyvin houkuttelevalta vaihtoehdolta. Ei tämä mitään haastavaa tai erityisen sisältörikasta kirjallisuutta ole, mutta erinomaisen mukavaa kevyttä lukemistoa. Deveraux sai kilpailjan.

Marjiksen vinkistä luin kirjan alkukielellä, mikä varmaan oli hyvä ratkaisu. Sookien kertojaäänellä on mukavasti eteläinen sävy. Ylipäätään Sookien suoraviivainen ja samalla hyvin kirkasotsainen persoona oli kirjan parasta antia.

Voipi olla pakko hommata DVD:nä True Bloodin ensimmäinen kausi...

Charlaine Harris (2001). Dead Until Dark. Gollanz.

Arvioita:
Suomenkielisestä Marjiksen lisäksi ovat kirjoittaneet
Kirjavinkit
Katariina Norontaus Turun Sanomissa
Emma Hokkanen Savon Sanomissa

6 kommenttia:

 1. Meikäläinen on ihan hulluna True Bloodiin, ja kirjojen lukeminen on houkutellut jo useamman vuoden... Tämän arvostelun myötä täytyy varmaan seuraavaan Amazon-tilaukseen sisällyttää Dead Until Dark. :)

  VastaaPoista
 2. Ihanaa lukea tästä nyt myös blogitse arvio! Ystäväni on suositellut näitä minulle, englannniksi, useampaan kertaan. Hän ei juuri lämmennyt tv-sarjalle, mutta kirjoista hän piti kovasti.

  Tähän voisikin tarttua vaikkapa syksyllä, silloin kaivannee jotain tällaista.

  Oletko lukenut Jaz Parks-kirjoja? Niitä ei ole tainnut tulla suomeksi mutta niissä on myös mielenkiintoinen näkökulma vampyyriuteen. :)

  VastaaPoista
 3. Mä olenkin jo odottanut, että koska tää kolahtaa suhun :D

  Postikusti lähti tänään sinne päin. Ja vasta osoitteesi saatuasi tajusin (jälkeen blogimiitin) että kuka olet xD

  VastaaPoista
 4. Sikká, tämän luettuani minua ainakin harmitti etten ole katsonut sarjaa... Se tuli niin ***** myöhään! Mutta DVD-boksilla ei ole aikarajoituksia :-)

  Linnea, Jaz Parks ei ole tuttu. Olen ihan hyvin heikosti perehtynyt vampyyrikuntaan, mitä nyt joskus yhden Ricen ja Bram Stokerin alkuperäisen lukenut. Sookiet sopivat varmasti hyvin syksyn iltoihin! Totta puhuen on vaikea tunnelmoida vampyyriteemalla näin kesällä... selvästikään ei voi törmätä Billiin tai johonkin hänen vähän vanhempaan kaveriinsa näin yöttöminä öinä :D

  Morre, kivaa! Stalkkaan Kustia ja kun pääsen Tampereelle ensi kuun alussa, hyökkään akateemiseen siellä.

  VastaaPoista
 5. Minulla meni innostus niin päin, että ensin koukutuin ihan totaalisesti True Bloodin (se ensimmäinen tuotantokausi varsinkin on ihan mestarillinen) ja joskus toisen kauden jälkeen päätin tutkia vähän kirjojakin.

  Ensimmäisen ja toisen osan luin jo joskus aikaan ennen aktiivista kirjabloggaamista, mutta tänä kesänä palasin Southern vampire mysteriesien pariin ja nyt on tulossa kirjastosta kai seitsemän osa :D Mutta tv-sarjasta pidän silti edelleen enemmän.

  VastaaPoista
 6. Miia, hyvä homma: on siis herkkuja edessä :-) Tilasin näet ekan seasonin juuri... Sallakin on kehunut sitä. Jotain hyvää täytyy olla näin montaa kirjan ystävää koukuttavassa sarjassa!

  VastaaPoista

Pahoittelut sanavahvistuksesta. Roskapostitulva pakotti pystyttämään suojavallin.