Niin, tuohon viimeksimainittuun blogin piti auttaa siten, että kirjoittaisin aina juttuun itselleni muistiin, mitä muuta luettavaa kirjasta oli juolahtanut mieleen. Yksi kirjahan tunnetusti johtaa toiseen; joskus lähdeluettelon kautta, joskus tekijän kautta, joskus ihan muilla assosiaatioilla. Ajattelin, että blogi olisi kätevä muistilista, johon voisin koota listaa kokeilemisen arvoisista kirjoista.
Ha. Ha. Hah. Naurakaa vaan, mutta en tosiaan tullut ajatelleeksi, että nettihän on pullollaan kirjablogeja, jotka tursuavat hyviä lukuvinkkejä. Aloitin ihan blogosfäärineitsyenä koko puuhan: googletin "ilmainen blogipalvelu" ja aloin kirjoitella juttuja. Sitten vasta hoksasin muut blogit.
(Aloin miettiä, onko joku muukin kirjoittanut samasta kirjasta jotain jonnekin - ja parissa kuukaudessa olin löytänyt kokonaisen uuden maanosan, innokkaiden lukutoukkien 24/7 pörräävän e-konferenssin. Täällä kirja on kunniassa, kieli kiinnostaa ja on normaalia keskustella romaanihenkilöistä kuin sukulaisistaan... jesh, henkinen koti! Olen niin kiitollinen tästä yhteisöstä, etten sanotuksi saa. Jaettu ilo on moninkertainen ilo.)
Sen koomin ei ole tullut lukemisesta pulaa. Onnen kääntöpuoli on, että lukulistani on täysin karannut käsistä. Kärsin pahasta TBR-turvotuksesta. Ilmeisin oire on epämääräinen syyllisyys vuoroaan odottamaan joutuvien kirjojen tähden. Pahentuessaan tila saattaa aiheuttaa henkistä ahdistusta ja hyllyahtaumaa.
En edes yritä toipua tästä kirjanystävien kansantaudista, sillä syndroomaan kuuluu myös euforinen turvallisuudentunne, josta paatunut lukutoukka nauttii silloin kun hyvää luettavaa on tiedossa jokaiseen kuviteltavissa olevaan tunnelmaan. Vuoden bloginpidon jälkeen on kuitenkin aika tehdä - ah tätä ironiaa - koostettua muistilistaa kirjoista, jotka olen ajatellut lukea.
Kuten tuosta viime viikolla otetusta kuvasta näkyy, omiakin lukemattomia kirjoja on (anteeksi!) lukemattomia, mutta nehän eivät ole ongelma. Eivätkä myöskään iPadilla odottelevat e-kirjat. Tai kirjastosta jo lainatut kymmenkunta kirjaa. Ongelma ovat kaikki ne kirjat, jotka pitäisi hankkia kirjastosta, ja joita en millään muista kirjastossa ollessani.
Vuoroa odotetaan kyljellä maaten. |
Tästedes kokoan uudelle välilehdelle kaikki ehdottoman koukuttavat blogeista tai muualta poimitut kirjavinkit. Vinkkien varastoiminen sekalaisiin paperisiin ja sähköisiin lippulappusiin on lähes ajanut minut sekapäiseksi; harva se päivä selailen dementoituneesti mutisten tuttuja blogeja aivan varmasti juuri äsken näin ihan tässä tai tänne sen ainakin jätin enkö jättänytkin mikä ihme sen kirjailijan nimi... Kirous ja kuolema, tällä muistilla keskitetty nettitietopankki on ainoa mahdollisuus...
Välilehdiltä löytyy tosin on jo kaksikin lukulistaa (101 naisten kirjaa ja 101 spefin helmeä), mutta näiden keskipitkän aikavälin projektien lomaan mahtunee myös muistilista. Olen vältellyt Nyt luen -tyyppisiä merkintöjä, koska kirjahan saattaa jäädä kesken... tai jäädä jäähylle... tai en ehdi siitä kirjoittaa... ja luettavana on yleensä monta kirjaa kerrallaan. Mutta rento, sekalainen TBR-lista ei varmaan aiheuta turhia suorituspaineita.
Ja sitten se toinen asia. Runot. Hm. Olen jo parikymmentä vuotta ollut enemmän tai vähemmän kuuro runoille. Jotenkin elämästä on puuttunut tila rauhoittumiseen runon äärelle. Nuorena luin runoja, kirjoitinkin joskus, mutta nyt - ei mitään. On kuin en osaisi istua hiljaa. Tai olisin hukannut runon lukemisen taidon.
Otan toisen blogivuoden tavoitteeksi lukea edes runokokoelman kuukaudessa. Ehkä runon kielen voi oppia uudelleen.
Tarjonnasta ei ole pulaa, sillä kotihyllyssäkin odottaa reipas metri perintörunoutta. En näet hennonut viedä kirpparille edesmenneen äitini runokirjoja. Paljon kirjaystävällisempää olisi toki ollut antaa niille tilaisuus tulla adoptoiduksi rakastavaan kotiin. Mutta kun ne olivat äidin...
Nyt vietin tunnin tutkimalla tuota runometriä ja sieltä löytyi kaikenlaista muutakin: lyhytproosaa ja näytelmiä ja vanha Blake-suomennos ja Lapualaisoopperan libretto... (?!?). Mutta enimmäkseen sentään runoja.
Jätin pois toimitetut sekakokoelmat ja laadin listan kotihyllyn mahdollisuuksista:
Helena Anhava: Murheellisen kuullen on puhuttava hiljaa; Sanon silti
Tuomas Anhava: Oikukas tuuli; Kuuntelen, vieras
Irja Askola & Anja Porio: Mikä nainen
Erik Gullman: Jevgeni Dolmatovskin tie
Herman Hesse: Huilunsoittaja
Kaarina Huhtinen: Edelläkävijät
Maria Jaatinen: Päivä ei ehdi
Eila Kaustia: Kaukana, lähestymässä
Omar Khaijam: Viisaan viini; Teltantekijä
Eeva Kilpi: Terveisin
Väinö Kirstinä: Elämä ilman sijaista
Eila Kivikk'aho: Valikoima runoja
V.A.Koskenniemi: Tuli ja tuhka
Eino Leino: Helkavirsiä
Federico Carcía Lorca: Andalusian lauluja; Runoja
Vladimir Majakovski: Pilvi housuissa; Valitut runot
Juha Mannerkorpi: Matkalippuja kaikkiin juniin
Aila Meriluoto: Lasimaalaus
P. Mustapää: Kootut runot
Eero Pokela: Sumujen saari
Brita Polttila: Katson tästä
Risto Rasa: Metsän seinä on vain vihreä ovi
Sapfo: Iltatähti, häälaulu
Kalevi Seilonen: Köyhien mökkien punaista
Ilpo Tuomarila: Puut kasvavat ohi eivätkä koskaan kuki
Arvo Turtiainen: Syyskevät
Leila Walle: Illan hiljaiset sanat
Antakaahan runonystävät neuvoja: mistä kohdasta kastaisin varovasti varvastani tähän virtaan? Löytyisikö tuosta setistä muutama sopiva? Vai ovatko kaikki nämä aivan vääriä runoja pitkän tauon jälkeen - pitäisikö mennä kirjastoon? Pentti Saarikoskea? Katri Valaa? Saima Harmajaa? Vai jotain ihan tuoretta?
Ihana postaus jälleen kerran :)
VastaaPoistaMinä olen ehtinyt aloittaa kaksi kirjavinkkivihkoa, joista toista en kylläkään enää löydä mistään. Tuo välilehti systeemi kuulostaa kyllä kätevämmältä, jos sitä pääsee mistä tahansa kännykällä lukemaan.
Runoista en paljoa tiedä, mutta minusta Risto Rasan runot ovat "helppoja", joten minä aloittaisin runoihin lämmittelemisen niillä :)
Jos Kalevala ei tuntunut työläältä, niin aloittaisin Leinon Helkavirsistä. Nimestään huolimatta, ne eivät ole virsiä :D
VastaaPoistaOi mitä runoaarteita! Minä pidän ainakin Helena Anhavan, Eeva Kilven, Eila Kivik'ahon, Leinon, Meriluodon, Mustapään, Rasan ja Sapfon runoista, ja ehdotan että aloitat joko Meriluodosta tai Mustapäästä :).
VastaaPoistaOi Rasa, tuo hyllyssäsi oleva kokoelma on juuri se joka minunkin äitini hyllystä löytyi ja johon rakastuin palavasti!
VastaaPoistaMiten tutulta kuulostaakaan tuo TBR-turvotus, iltaisin katselen haikeasti yöpöydällä huojuvaa pinoa. Mies on varma, että se romahtaa jonain päivänä traagisesti. Tai kirjahyllymme napsahtaa liitoksistaan. Ei onneksi vielä.
Ja ihana tämä bloggaajayhteisö on, kuten sanoit. Se että täällä saa olla ihan aidosti innoissaan kirjoista ja hahmoista eikä kukaan, ellei sitten joku vahingossa tänne eksynyt, katso pahasti.
Ihanaa viikonloppua sinulle!
Maija, noista kaikista Khaijam, Rasa, Majakovski ja Anhava ovat nuoruusvuosilta tuttuja, mutta en oikeastaan muista niistä enää juuri mitään - jotain epämääräisiä tunnelmia vain :-) Mutta otan vinkistä vaarin, Rasa siis alkupäähän listaa!
VastaaPoistaMorre, hih, nyt oikein kiinnostuin! Leinoa en ole tainnutkaan lukea kuin se mitä (kai) on joskus koulussa luetettu.
Maria, vau, nyt tuli selvästi vahvaa asiantuntemusta peliin, kiitos! :D
Otan siis Lasimaalauksen alas sieltä ylähyllystä... ja ehkä nostan Mustanpään siihen viereen ja otan yhden osan siitä ensin; koko kokoelmassa on pelottava määrä sivuja näin kylmiltään.
Linnea, *grin* arvelinkin että tauti saattaa olla monelle tuttu :-) Täällä on onneksi kirjahyllyt pultattu seinään...
Oikein hyvää viikonloppua sinullekin!
Moi Booksy kävin lukemassa muistilistasi - hyvä idea! Minulla on ihan sama ongelma kirjastossa, kun yritän ja yritän muistilokeroista kaivaa niitä kirjoja, mitä minun pitikään lukea, jotka on blogiesittelyissä kolahtanut. Mutten nyt voi kuitenkaan laittaa sitä listaa omaan blogiini olen muutenkin sitä kohta muokkaamassa... No luntitaan vaikka sinulta hih! kun siellä oli jotain samoja. Kiva kun sulla on listassasi Virtanen ja Montgomery Yes!
VastaaPoistaSitten hoksasin lukea sinun blogilakisikin, joka on hauska! Ja sitten sen jälkeen piti vielä googletella hah! Kuinka kauan tuo blogilakikin on ollut, kun en huomaa näköjään mitään!
Mutta ihana runokokoelma siis sinulla ja minulla on nyt sama homma, että pitää ottaa runot lukemistoon. On pakko, kun olen vielä ilmoittautunut sellaiselle lyriikkakurssille, joka ei ole ihan minun "juttuni" ja minä, joka en ole koskaan kirjoitellut runoja. No oppia ikä kaikki! Oikukas tuuli on lapsuuteni sielun runot. Haluaisin kuulla esittelysi Sapfosta!
Nyt tuli ylipitkä kommentti minulta - puheripuli ilmeisesti :)
Edellisten ehdotusten lisäksi annan äänen Tuomas Anhavan suomennoksill japanilaisista tanka- ja haikurunoista! Ihania haikeita luontotunnelmia. Moni sopii hyvin syksyyn.
VastaaPoistaSara, kivaa että sinullakin on runoharjoitusta tiedossa
VastaaPoista:-) Opetellaan yhdessä... otan Oikukkaan tuulen ja Sapfon listalle, muistelen että Sallakin on siitä jossain vaiheessa kirjoittanut, Sapfosta siis.
Luru, en yhtään selannut mitä nuo äidin Anhavat olivat, mutta luulen että olen lukenut häneltä nimenomaan tankoja, lukioiässä. Sellainen hämärä mielikuva eleganteista kirsikankuista on jäänyt, ei juuri muuta.
Tässähän alkaa lupaavasti lukulista koostua :-)
Helkavirsiä lienee sellainen teos että siihen pääsee tarttumaan melkein kuka tahansa suomalaisen kulttuurin sisältä. Suoraviivaista kalavalaishenkistä (mutta tavallaan helpompaa) runoutta.
VastaaPoistaOmassa blogissani olen päätynyt kehumaan Kivikk'ahoa, voi vilkaista.
Ja nuo japanilaiset ovat varmasti myös sellaisia joista saa hyvin otteen...
Aika monta noista on kyllä minulle tuntemattomia...
Kiitos, hyllyahtaumaa podetaan täälläkin. Kävin eilen iltapäivällä Suomalaisen alessa :)...
VastaaPoistaRunometrisi näyttää ihanalta, ja ovathan ne tosiaan äidin. Ei niistä voi luopua. Rasaa ja Leinoa minäkin ajattelin ehdottaa alkuun, eikä Meriluodon Lasimaalauskaan ole ylivaikea.
Taidan kopioida tuon TRB-sivuidean, koska aina se lehtiö, johon olen tuhertanut muistiinpanojani, on hukassa. Kopioin juuri eilen Morrelta lopultakin tuon tunnisteiden käytön, joten kai omatunto vielä tämänkin kestää! Tämäkin on tämän yhteisön ihana puoli: aina oppii uutta, ja yleensä toiset vain ilahtuvat, jos heidän ideansa ottaa tuulta alleen!
Malttamattomana odottelen yhteenvetoasi siitä, mitä lukumäärillesi tapahtuikaan täällä blogimaailmassa ;)
Äh, Luru, korjaan: kirsikkapuista, ei kirsikankuista. Ei pitäisi kommentoida yhdentoista aikaan illalla silmät ristissä ;-)
VastaaPoistahdcanis, kiinnosta blogi sinulla! Puoltoääni Leinolle ja Kivikk'aholle rekisteriin siis...
Kirsi, auts, kirjakaupan ale - maailman paras ja pahin paikka :D
Ja kopioi ihmeessä - juuri sama ongelma täälläkin. Se lappunen tai e-memo johon olen tiedon kirjoittanut, on aina hukassa. Toivottavasti tämä auttaa jatkossa. (Minäkin olen muuten katsellut ihaillen Morren tunnisteita, mutta epäilen riittääkö oma luovuus omaksumaan samantyyppistä tunnistepolitiikkaa; saatan vielä koittaa.)
Btw, ettet liian innoissasi odota: juuri muutoksesta en voi sanoa mitään - sillä vertailutiedot ajalta ennen blogia puuttuvat täysin. Mutta muilta osin tulokset näyttävät kyllä kiinnostavilta ;-)
Minäkin olen pohtinut muistilistan pitämistä blogissa, koska usein juuri toisten blogeista tulee niitä lukuvinkkejä ja silloin ne olisi hyvä saada heti ylös ennen kuin ne katoaa muistista. Hyvä kun näytit esimerkkkiä, ehkä minäkin nyt tajuan tehdä muistilistan omaan blogiini:)
VastaaPoistaPidin viime maaliskuussa itselleni runoviikon, jotta tutustuisin hieman paremmin runojen maailmaan. Siltä kokeilulta mieleen jäivät erityisesti Arno Kotron Sanovat sitä rakkaudeksi ja Maaria Leinonen Elämä on enemmän. Todella todella hyviä runokokoelmia. Myös Saima Harmaja jäi mieleen. Ihan hyvin siis viikon kokeiluksi:)
Ai niin, Kaarina Huhtinen on tosiaan kirjoittanut runokokoelmankin. Hän oli lukioaikainen äidinkielenopettajani ja olen lukenut muutaman hänen nuortenkirjansa, mutta runoja en lainkaan.
VastaaPoistaIhanaa, jos ja kun löydät runot uudelleen. Minäkin luin niitä 15-20 vuotta sitten, sitten kadotin ne ja muutama vuosi sitten löysin uudelleen. Eräs oma suosikkini on Sylvia Plath. Ja John Keats sekä Aulikki Oksanen. Kokeile heitäkin jossain vaiheessa, jos eivät ole vanhastaan tuttuja.
Hah, "Mount TBR" on täälläkin aika hyvän kokoinen... Tällä tahdilla kolmen vuoden lukemiset. Ja sen kolmen vuoden aikana ehdin vielä ostaa aika monta kirjaa lisää ja lainata kirjastosta hillittömän kasan. On vähän lähtenyt lapasesta tuo kirjojen ostelu blogimaailmaan sukeltamisen jälkeen, mutta ei se mitään, kirjoja on kiva omistaa! ;)
VastaaPoistaHyvä idea tuo muistilista! Minä olen hoitanut homman niin että kuljetan käsilaukussa osoitemuistiokirjasta, johon olen aakkosittain kirjannut ylös kiinnostavia lukuvinkkejä.
Sonja, toivottavasti muistilista osoittautuu (meille molemmille) niin hyödylliseksi kuin kuvittelen :D
VastaaPoistaMuistan runoviikkosi, se osaltaan rohkaisee tähän kokeileen, sillä sain vaikutelman ettei se ihan niin kamalaa ollut... Tässä asiassa vähemmän runoja lukenut on uskottavampi tietolähde kuin asianharrastaja ;-)
Katja, kiinnostavaa, jossain vaiheessa pitää lukea tuo Huhtisen kokoelma siinä tapauksessa. Ja kiitos rohkaisusta! Keatsia ja Sylvia Plathia varmaan pitäisi maistaa ihan yleissivistyssyistä, laitan muistiin.
Satu, hih, "Mount TBR" kuvaa hyvin tilannetta! Kivaa että sinulla onnistuu ihan käsilaukun kanssa tuo muistilista homma. Valitettavasti käsilaukussani asuu miniatyyrikokoinen musta aukko, joka syö kaikenlaista tavaraa... mutta puhelin on aina mukana ja siis nykyään myös netti. Toivotaan että tämä toimii!
Päädyin sitten ainakin toistaiseksi tekemään tunnisteet vain samalla tavalla kuin sinäkin, kirjailijan nimen mukaan. Onhan sekin jo parempi apu etsivälle kuin ei mitään?
VastaaPoistaAivan mahtava muistilista. Satrapin sarjakuvan nimi on tosiaan Luumukanaa. :)
VastaaPoistaMieki taidan kopioida muistilistan ja kuvailla näitä TBR-kasoja. :D
Hieno kuva ja hyviä välilehtiä olit lisännyt! Runopinosta minäkin suosittelen Sapfoa ja Leinoa. (Sapfosta tosiaan löytyy juttu blogistani, samoin ainakin Ankin blogista.)
VastaaPoistaKirsi, ainakin minulle toimii aika hyvin, toistaiseksi. Mutta voisi olla ihan hauskaa vähän hurjastellakin noiden tunnisteiden kanssa... pitää miettiä!
VastaaPoistaHanna, kiitos *grin* Käynpä korjaamassa...
Salla, kiitos! Muistelin tosiaan, että olen ainakin sinun blogistasi lukenut Sapfosta :-)
Tänään käyn nostelemassa nämä suositellut alas ylähyllyltä muiden odottelevien kirjojen joukkoon - katsotaan mihin tämä runomatka vie, ehkä vuoden päästä luen niitä ihan muina miehinä :D
Mainio postaus! Kävin myös lukemassa blogilakisi, jotka myös vasta tänään huomasin (painavaa asiaa taatulla Booksy-tyylillä, ihan huippuhyvät lait! :D) ja myös muistilista-välilehtesi. Tunnen itseni nyt ihan apinaksi, mutta tuo tbr-listan pitäminen omassa blogissa on niin kertakaikkisen mainio idea että tekisi mieleni myös matkia sinua! :)
VastaaPoistaMinäkin olen tänä syksynä alkanut vuosikausien tauon jälkeen lukea runoja uudelleen, kiitos kirjablogien! Minä taas suosittelisin sinulle jossain vaiheessa Pentti Saarikoskea ja nykyrunoilijoista Arno Kotroa.
Oho, jo toinen puoltoääni Kotrolle, laitetaan korvan taakse! Ja ei muuta kuin apinoimaan: testasin nettilistakonseptia kirjastossa tänään ja hyvin toimi, sain muutaman varauksen sisään.
VastaaPoistaTosin paraskaan muistilista ei laajenna käytettävissä olevaa lukuaikaa... :-)
Minä olen lukenut noista mainitsemistasi runoilijoista niin harvoja, etten oikein osaa antaa täsmäsuosituksia. Itse tekisin varmaan niin, että valitsisin muutaman mahdollisimman erilaisen teoksen ja lukisin niitä sieltä täältä. Saisi vaikutelmia, millaista runous voi olla... Ainakin Rasa, Sapfo, Saarikoski ja Vala ovat keskenään aivan erilaisia (toki eri aikakausiltakin).
VastaaPoistaOdotan kiinnostuneena, millaisia lukukokemuksia raportoit. Entäs se särmätön ihmissuhderomaani, joko olet valinnut, mitä luet?;)
Hyvä pointti! Täytyy kiinnittää tuohon aikaperspektiiviin huomiota, ja koittaa olla monipuolinen. Kun nyt kerran tutkitaan runoutta niin kokeillaan vähän kaikenlaista :-)
VastaaPoistaHeh, jos oikein hieno särmättömän ihmissuhderomaanin tapaus osuu käsiin, pitää varmaan lukea se ihan lajityypin edustajana loppuun :-) Siitä tulisikin hieno uusi luokite!