perjantai 30. syyskuuta 2011

Syyskuun sato

Kirja jonka sain blogisynttärin kunniaksi. Huijausta! Se olikin kännykkäkotelo...
Syyskussa kummastelen, mihin se pesän tyhjentymisestä mukamas lisääntynyt vapaa-aika on sujahtanut. Kuvittelin, että lapsettomat illat toisivat jotenkin 'lisää' aikaa jostain - pöh ja pah. Typerä ajatusvirhe. Tasan 24 tuntia myönnetään edelleen kerran vuorokaudessa, ja jostain siunaantuu näemmä tekemistä joka ainoalle. Vilkas kuukausi!

Lukemaankin olen ehtinyt, tosin ehkä keskimääräistä vähemmän. Lisäksi juhlin blogisynttäreitä pitkän kaavan mukaan, joten kirjajuttujakin on ollut vähän tavallista vähemmän.

Olen lukenut yhteensä 19 kirjaa, joista kaksi oli äänikirjoja. Lisäksi olen lukenut (vain) kaksi sarjakuvaa. Sukupuolittuneen lukemisen rintamalla naiset jyräävät miehet 12/7.

Kesken on tällä hetkellä Suuri Suomalainen Klassikko äänikirjana, kaksi suomalaista romaania ja yksi tietokirja. Viimeksimainitun siirrän pian keskeytyneiden pinoon - on ollut työn alla jo kohta kaksi kuukautta.

Luettu muttei blogattu:

Charlaine Harris (2009, alkuperäinen 2002). Living Dead in Dallas. Telkkarisarja TrueBlood ja kirjat eivät oikeastaan ole enää tässä osassa ensinkään samaa tarinaa, niin paljon juoni ja hahmokaarti ovat HBO:n käsittelyssä muovautuneet. Ei haittaa; sarja on fantastinen omalla kummallisella tavallaan ja kirjat hyviä välipalapläjäyksiä. Tykkään Sookie Stackhousen näennäislapsekkaasta tyylistä, jonka välistä aina toisinaan pilkahtaa häijy ironia. Olisikohan näistä kirjoista laajemmaltikin suvaitsevaisuuskasvatuksen avuksi? Ehkä ei - teekutsuliikkeen väki ei varmaankaan vampyyrikirjoja lue. Kunnon arvion Dallasista löytää Peikkoneidon blogista täältä.

Charlaine Harris (2009, alkuperäinen 2003). Club Dead. Harris näyttää korvanneen ainakin väliaikaisesti Hilja Valtosen välipalakirjailijana. Muuta yhteistä näillä kahdella ei äkkiseltään kai olekaan... tai no, ehkä tietty kepeys, ja tietysti itsenäisen, vahvan naisen keskeinen rooli. Club Deadin sisällöstä ei voi sanoa juuri mitään spoilaamatta aiempia kirjoja. Sen verran varmaan voi paljastaa, että Sookie on päässyt tottumaan hyvään seksiin, seksikäs Bill on kateissa, ihmissusikin voi olla aika hot, ja Eric on. Seksikäs siis, ei kuuma. Lisää taas Peikkoneidolta.

Charlaine Harris (2009, alkuperäinen 2004). Dead to the World. Luen näitä ja viihdyn, mutta vaikutelmiin ei ole juurikaan lisättävää. Tässä osassa sarjaa Bill on Perussa, Sookie on puutteessa, Eric on pulassa ja Jason on hukassa. Noitavainoa tapahtuu käänteisessä mielessä: noidat hoitavat vainoamisen. Heh, onneksi Peikkoneidolla on näistä kaikista tuoretta tarinaa!

Timo Mäkelä (2003). Häjyt. Kokoelma vuosina 1985 - 1997 julkaistuja sarjakuvastrippejä, joissa luodataan härmäläistä sielunelämää. Tyylillisesti Häjy-stripit poikkeavat aika lailla uudemmista Mäkelän töistä, mutta tykkäsin silti. Tällä häjyjen omilla mailla asustelevana haluaisin kuitenkin vakuuttaa kaikille sushirajan sillä puolen eläville, että elämänmeno on täälläkin nykyään huomattavasti rauhallisempaa. Kaksineuvoinenkin tarkoittaa arkipuheessa todennäköisemmin terveydenhuollon kuntayhtymää kuin puukkomallia. Kielestä pitää antaa bonuspisteitä: se on just eikä melkein. Itse en puhu härmää, mutta kuulen sitä riittävän usein tunnistaakseni aidon nuotin.

Luettu ja blogattu:

Renate Dorrestein: Pojallani on seksielämä ja minä luen äidille Punahilkkaa (äänikirja)
Mike Resnick: Keepsakes (pienoisromaani, e-kirja)
Vesa Heikkinen & Harri Mantila: Kielemme kohtalo
Anna-Kaari Hakkarainen: Verkko
Roger Zelazny: Kujanjuoksu
Ann Rosman: Majakkamestarin tytär
Suzanne Collins: Matkijanärhi
Timo Mäkelä & Jukka Parkkari: Mannerheim ja ihmissyöjätiikeri (sarjakuva)
Marja Björk: Puuma
China Miéville: Toiset
John Steinbeck: Cannery Row (äänikirja)
Lucy M. Montgomery: Anne of Avonlea
Leena Krohn: Tainaron
Susanna Clarke: Jonathan Strange & herra Norrell
Arto Salminen: Paskateoria
Minna Lindgren: Sivistyksen turha painolasti
John Ajvide Lindqvist: Kuinka kuolleita käsitellään

Kesken jääneet:

En saa kuunneltua loppuun Leena Lehtolaisen Henkivartijaa äänikirjana. Olen jo kaksi kuntosalikeikkaa mieluummin kuunnellut television möykkää, pakko siitä on päätellä jotain. Myönnän, että vika on varmaan paljolti ympäristössä. Muutamia äänikirjoja olen onnistunut kuuntelemaan salillakin, mutta ei se ideaalia puuhaa ole, ei kuuntelijan eikä kirjan kannalta. Henkivartija taisi jäädä viimeiseksi... ja sekin kesken.

Kuukauden hakusana:

Lempparini syyskuulta on erittäin osuva ja sovelias haku sanoilla kirjan olennaisia piirteitä. Täällähän ne on kerrottu, kyllä Google tietää! Jokseenkin eksyksissä on sen sijaan ollut sanoilla jäniksen keittäminen tänne päätynyt henkilö, kuten myös hänen etäinen sukulaisensa (haussa juoppo kani).

Kuukauden hakusanaksi valitaan kuitenkin huolestuttavasta elämäntilanteesta vihjaava, mystinen, kieliopin ja komposition kannalta kiinnostava, ehdottomasti väärään paikkaan johdattanut

olet kiltti ja häviä elämästäni

(Seuraavaa epätietoista varten: jos haluat päästä jostakusta oikeasti eroon, älä aloita sanoilla "olet kiltti". Vähän räväkämpää sävyä. "Häivy", "tämä oli nyt tässä", "olen löytänyt toisen ja paremman" tms.)

Kiitos seurastanne tässä kuussa - en lurittele enempää, menen lukemaan!

10 kommenttia:

 1. Booksy, sun blogiisi tullaan kyllä ehdottoman loistavin hakusanoin...

  VastaaPoista
 2. No, tosi paljon olet ehtinyt!

  Taidat kirjoittaa hieman levottomasti kirjoista, kun sulle löydetään noilla sanoilla ;D

  VastaaPoista
 3. Kiitos päivän parhaista nauruista! Joskus aiemminkin kerroit millä hakusanoilla blogiisi on eksytty ja voi jestas, miten koomista luettavaa
  jälleen kerran. :D

  VastaaPoista
 4. Naurahdus juopolle kanille! Mahtavia blogihakusanoja, jokseenkin hämmentäviä toki. :)

  Minä pohdiskelen että missäköhän välissä ehtisi noita C. Harrisin kirjoja kokeilla, kaipaisin jotain tuollaista.

  Kiva kuukausikoonti, hurjasti olet ainakin minun standardeillani lukenut!

  VastaaPoista
 5. Olet kyllä hassujen hakusanojen kuningatar, makeat naurut täälläkin!
  P.S. Kiva kännykkäkotelo!

  VastaaPoista
 6. Nauran täällä aina itseni kipeäksi näille hakusanoille! Ihan loistavia, kiva että jaat ne kanssamme.

  VastaaPoista
 7. Ei ole totta, sinun blogiisi kyllä löydetään aina ihan hervottomilla hakusanoilla!

  Koska olen väsynyt, hyppään kirjalliset asiat yli ja totean vain ytimekkäästi, että mahtava kännykkäkotelo!!! Mistä tuollaisia saa? ;)

  VastaaPoista
 8. Ihan samaa mieltä kuin Valkoinen kirahvi. Syvä kumarrukseni kirjamäärälle!

  Ja nuo hakusanat ovat aivan huikeita. :-D

  VastaaPoista
 9. Norkku, *grin* tuo juoppo kani menee kyllä yli hilseen meikäläiseltä - mutta sellaisestakin hausta blogger raportoi...

  Mari A., osuit asian ytimeen! Kyllä nämä hakusanat aika levottomista jutuista kertovat 8D

  Nino, ole hyvä! Hakusanoista on niin paljon hupia itsellenikin että kerran kuussa pitää laittaa jakoon :-)

  Linnea, nyt tuli minulla Harrisin kirjoihin vähän taukoa loppukuusta, kun neiti A niitä lainaili, mutta vielä neljä on hyllyssä. (Suomennoksista on tosin ollut blogeissa vähän sellaista kommenttia, että tyyli ei ihan yhtä hyvin niissä toimi kun Sookiella on sellainen kutkuttava etelävaltiolainen ilmaisutapa.)

  Luru & peikkoneito, *grin* kyllä nämä avaavat ikkunoita ihmiselon outoihin kellareihin...

  Amma, jostain nettikaupasta mies nämä vissiin pongasi, sekä läppäri että kännykkä kätkeytyvät nykyään kirjan kansiin. Googlasin, linkki tässä

  Valkoinen kirahvi & Anna Elina, onhan se paljon :-) Mutta keskimääräiseen kk-lukutahtiini verrattuna se on suht' vähän. Olen tästä pikkuisen innoissani kai, nyt on ensimmäistä kertaa eläissäni tiedossa keskimääräinen kuukauden lukuvauhti :D

  Syyskuu on ollut vilkas. Elämä on (ilmeisesti) muutakin kuin kirjoja, hah.

  VastaaPoista

Pahoittelut sanavahvistuksesta. Roskapostitulva pakotti pystyttämään suojavallin.