torstai 30. syyskuuta 2010

New model army

Viimeisestä amazon.co.uk -lähetyksestä on vielä jokunen kirja odottamassa. Adam Robertsin New model army (ei sukua hevibändille) tosin sai istua hyllyllä jo pidempään, kesästä asti. Joskus sitä kiinnostuu kirjasta verkkokaupassa, mutta kun sen saa, ei olekaan enää sillä tuulella. Kirjaparka jää odottelemaan sään muuttumista.
New model army on kiinnostava, haastavampi kuin luulin. Nimen ja takakannen perusteella ajattelin, että tämä olisi hyvää perusscifiä: huumoria, räminää ja selkeitä arkkityyppejä yhden ison oivalluksen ympärille käärittynä. Se yksi iso oivallus on ajatus aidosti demokraattisesta armeijasta, joka toimii wiki-älyn ohjaamana. 
New model army pitää kyllä sisällään ihan riittämiin toimintaa. Henkilökohtaisesti tykkäsin taistelusta Kingstonin-upon-Thamesin kulmilla - taisi mennä sekin silta, jolta katselin soutukilpailua toissakeväänä. Ja Hampton Court räjäytettiin! *jihaa*
Mutta toiminta on vain yksi taso: kirjan rakenne on ovela ja lukija pääsee toistuvasti nauttimaan retroaktiivisista oivalluksista. Vaihe vaiheelta sitä katsoo taaksepäin ja tuumii: ai sitä se tarkoitti, ai tuon takia hän...  Jopa turhan snobbaileva kerrontatyyli vaikeine sanoineen on loppujen lopuksi perusteltu. 
My target had, as the phrase goes, acquired me. I like that idiom. It comes from the vocabulary of possession, and that's the right way to talk about the selection of a target in battle. You take it; you collect it; it's yours; you take the pride of ownership in it. You don't want to let it go. [s. 32]
New model army pyörittää lukijaa pätevästi useammassakin mielessä. Vaikka loppuratkaisu onkin arvattavissa, ja osa käytetyistä tehokeinosta ärsyttäviä, kirja jättää ihan hyvän maun. Taas kerran scifin puolelta nousee ajattelemisen arvoisia kysymyksiä demokratiasta, tietoisuudesta, ihmisluonnosta.  
To do -listalle: Josiah Oberin Democracy and Knowledge: Innovation and Learning in Classical Athens, koska Roberts kertoo sen inspiroineen tämän kirjan. Täytyy ainakin katsoa onko kovin kallis.
Adam Roberts (2010). New model army. London: Gollancz.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pahoittelut sanavahvistuksesta. Roskapostitulva pakotti pystyttämään suojavallin.