tiistai 26. huhtikuuta 2011

Wish List

Kuva: Amazon.com Kindle store (cover design Telemachus Press)
Wish list tuli luettavaksi lähestulkoon sattumankaupalla: etsiskelin Amazonin Kindle-puolella jotain viihteellistä matkalukemista, ja syystä tai toisesta Wish list oli melko korkealla latauslistalla. Myös hinta oli kohtuullinen, ja sehän vaikuttaa asiaan: en näemmä opi maksamaan e-kirjasta paperikirjan hintaa. Lyhyen kuvauksen perusteella päättelin, ettei Wish list'sta ainakaan päänvaivaksi asti olisi - hyvä matkakirja siis.

Ja myönnettäköön, kirjailijan nimi vähän huvitti sekin.

Kirjan lähtöasetelma on peruskamaa nykyjännärille: päähenkilö löytää netistä jotain ja se jokin johtaa odottamattomiin seurauksiin. Wish list'ssa keskinkertainen pankkiduunari Buddy Pancake (joo, kirjassa kerrotaan kaikki asiaan kuuluvat vitsit nimestä) saa kuulla nettipalvelusta nimeltä Wish List, jonne voi käydä kirjaamassa salaiset toiveensa. Saitti koostaa päivittäisen toivomuslistan, josta voi tarkistaa onko oma toive kovinkin yleinen. Buddy kirjaa nettikyselyyn neljä toivetta... ja nehän toteutuvat, myös kunnianhimoinen toive yhden yön suhteesta maailmankuulun filmitähden kanssa.

Mutta Buddy ei lukenut pienelle kirjoitettua tekstiä. (Tiedättehän miten aina ennen kaikkia mahdollisia asennuksia ja rekisteröintejä täytyy klikata "hyväksyn" ehdoille? Moniko lukee oikeasti joka sanan? No, Buddy ei lukenut.) Osoittautuu että täyttyneistä toiveista lankeava lasku onkin kovanpuoleinen, eikä se lankea Buddyn yksin maksettavaksi. Tulilinjalla on myös hänen vaimonsa Lissie. Hädissään Buddy huutaa apuun edesmenneen sisarensa ystävää Donovan Creediä, joka on oikea toimintaelokuvasankari: uskomaton repertuaari erilaisia väkivaltataitoja, armotonta naisten jahtausta ja napakkaa dialogia. Tässä näyte Creedin ja hänen oudohkon tyttöystävänsä keskustelusta.
"Uh, you lied and cheated on Sam too," I said.
She looked at me through wide, sincere eyes and said, "You understand, don't you?"
I did. Most women believe their cheating is on a higher level than their husbands' because of the emotional connection they form with their lovers before having sex. Of course, I could argue that an emotional, physical affair is much worse than casual sex. But what do you expect me to say? I'm a guy.
"I do understand why it's different," I said. (4040/4833)
Kaikkiaan tästä kirjasta tuli samanlainen fiilis kuin hyvästä toimintaleffasta. Keskinkertainen juoni, joukko äärimmäisen epäuskottavia henkilöitä, helppoa kieltä, kuorrutuksena kannullinen ilmeistä huumoria ja ripaus kliseitä (hullu tiedemies, sadistinen rikollispomo, ilkeä pankinjohtaja jne...)

Ja silti - jos jättää kiltisti aivot narikkaan ja ottaa rennon asennon, tämän parissa viihtyy ihan mukavasti. Tarina liikkuu ripeästi ja käänteitä riittää. Huomasin jälkeenpäin, että kirjailija on aiemmin urallaan ollut mm. menestyvä vakuutusmyyjä. Myyntikokemus näkyy Wish list'ssä. Tämä on maailman helpointa jännärikirjallisuutta, tarttumiskynnys on niin matalalla ettei sitä erota lattiasta. Tuli mieleeni jouluna katsottu leffa Knight and Day: samanlaista hilpeää rellestystä.

Locke on kirjoittanut Donovan Creedin seikkailuja enemmänkin, viisi tai kuusi lisää. Voisin lukeakin - mutta pitäisi vähintään olla lentomatka edessä.

John Locke (2010). Wish List. Telemachus Press eBook. Version 2011.03.13

P.S. Heh, sattumoisin törmäsin heti tämän kirjoitettuani Twitterin kautta John Locken blogikirjoitukseen huonoista arvioista. Kerrankin ajoitus kohdillaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pahoittelut sanavahvistuksesta. Roskapostitulva pakotti pystyttämään suojavallin.