tiistai 14. kesäkuuta 2011

Spefin helmet: 101 kirjaa ja kirjailijaa

Vanhaa spefiä Booksyn kokoelmista.
Tein taannoin oman versioni 101 naiskirjailijan listasta lainaillen vapaasti Sallan ja Saran hienoja listoja. Silloin tuli myös mieleen, että olisi hauska koota vastaava lista spefistä eli spekulatiivisesta fiktiosta.

Spefi on yleiskäsite, jonka alle mahtuu kaikenlaista uuskummasta perinteisiin vampyyreihin ja kovimpaan scifiin. Alan harrastajat kinaavat toisinaan siitä mitä spefiin kuuluu tai ei kuulu, mutta oleellista lienee, että spefi kuvaa (tavallistakin) kuvitteellisempia maailmoja ja tapahtumia. Spefi ei voisi tapahtua nykyisessä reaalimaailmassa. Todellisuus vaan jätetään omaan arvoonsa. Niinpä spefin kirjoittajalla on vielä tavallistakin enemmän mahdollisuuksia irrotella... ja niiitä käytetään.

Aina silloin tällöin törmää blogeissa sellaiseen ilmiöön, että kirjoittaja toteaa lukevansa kaikkea paitsi fantasiaa tai scifiä. Yksi tykkää äidistä ja toinen tyttärestä - mutta tähänkin kirjallisuuden lajiin kannattaa tutustua!

Jotta tutustuminen kävisi mahdollisimman helposti, asiantuntijatiimimme (Booksy, Raija, Liina ja Marjis) on kerännyt huippuunsa viilatun paketin suomalaiseen makuun:

101 kirjan / kirjailijan perusoppimäärä spekulatiivista fiktiota, olkaa hyvä.

Tosi fanaatikko ottaa tavoitteekseen lukea kaikki (minä! minä! 30 näistä on vielä lukematta!) mutta lista soveltuu myös varovaiseen tunnusteluun. Valitse vaikka viisi. Tai kymmenen. Itse haasteita vierovana en kehtaa haastaa ketään... mutta olisipas kiva jos joku innostuisi.

Fantastista kesää virtuaalimaailmaan,
toivottaa Booksy

16 kommenttia:

 1. Ooo, kiitos kunniasta! *kumartaa* :)

  Muutenkin tosi hyvä ja kattava lista, täytyy tässä joku kerta laskeskella montako olen siitä lukenut.

  VastaaPoista
 2. Mahtva lista, kiitos! Siellä oli monta rakastakin tuttua mukana mutta myös liian monta lukematonta. Pidänpä tämän listan mielessä vastaisuudeksi!

  VastaaPoista
 3. Ansaittu paikka, anuh :-)

  Sinun kirjasi Ilmeetön mies on muuten niitä kirjoja joiden "lajia" en osaisi sanoa vaikka aseella uhattaisiin: oliko se scifiä vai uuskummaa vai maagista realismia vai...? Mutta kun miettii spefi-listaa, katto on sopivasti korkealla :D

  Kiva kuulla Linnea! Kieltämättä houkutteleva shoppailulista minustakin. Kuomien ehdotukset fantasiapuolelta ovat kutkuttavia...

  VastaaPoista
 4. jee, jee :D

  hieno lista! kiitos ihan kauheasti, tästä on iloa itsellenikin :) aion todellakin pyrkiä lukemaan tämän läpi, kaikkea kun ei ole tullut luettua vielä köh. (toivottavasti sentään yli puolet tai menee kaikki uskottavuus :D)

  VastaaPoista
 5. Mualimassa on aivan liikaa niitä kirjallisuus/lukublogeja jossa käydään läpi yksi toisensa perään niitä samoja suosittuja ah niin hempeitä kirjoja. Voisin listata tähän varmaan kymmennen blogia missä pyörii juuri samat kirjat perä perään. Itse en ainakaan jaksa jämähtää yhteen lajityyppiin vaan rohkeasti nenän eteen kirjoja laidasta laitaan (poislukien runous, ns. paranormal romance *väristyksiä* ja Harry Potter). No kuitenkin olette saaneet aikaan hyvän listan, täytynee pistää (taas) parhaimmat vinkit ylös. A. Reynoldsin insinööri-scifi oli mukava nähdä listalla.

  VastaaPoista
 6. ARTSI! tunnen piston sydämessäni...

  :D

  VastaaPoista
 7. "Ilmeetön mies on muuten niitä kirjoja joiden "lajia" en osaisi sanoa vaikka aseella uhattaisiin"

  Hih, otan tämän kohteliaisuutena ;) Kustantajan toimestahan tuota markkinoitiin "scifin (!) rajamailla liikkuvana", mutta itse luokittelen sen kyllä selkeästi maagiseen realismiin.

  Listalta voin varmuudella sanoa lukeneeni vain 22 kirjaa, aika kehno tulos! Suht monta kyllä täytyi pudottaa pois sen takia, kun en millään muistanut olinko lukenut kirjan vai katsonut leffan, vai kenties molemmat...
  No, onpahan lukemista taas vähäksi aikaa ;)

  VastaaPoista
 8. Jei, hyvä lista :)) Itselläni on monta kirjaa siitä lukematta, monta jo valmiiksi lukulistalla ja muutaman lisäsin vielä jatkoksi. Ajan kanssa hyvä tulee. Toivottavasti elän 100+ ikäiseksi.

  VastaaPoista
 9. Mahtava lista! Mäkin olen lukenut sentään 19 kirjaa noista. Lisäksi oli vielä pari joista en ollut ihan varma olenko lukenut vai en, ja monia nimeltä tuttuja kirjoja!

  Ja komppaan Artsia, tämä on tärkeää vaihtelua, kun jotakin genreä harrastavat nostavat omaa erikoistuntemustaan esiin!

  VastaaPoista
 10. Listaa oli todella mukava tehdä! :) Laskin, että minäkin olen lukenut vain 33 noista kirjoista, mutta teen pyhän lupauksen, että luen ainakin nuo kaikki suomennetutu kirjat jossain vaiheessa.

  Listalle ei muuten päässyt yhtään paranormaalia romantiikkaa edes Artsin iloksi. ;)

  VastaaPoista
 11. Liina :D Kun ollaan koko lista luettu, ollaankin täysinoppineita, eikös juu?

  Artsi, Reynoldsia ei tarvinnut miettiä, ihan must.

  Yritetään olla jämähtämättä... Mutta minun tulee varmaan luettua enemmän fantasiaa kun nyt näitä lukemattomia alan setviä.

  Anuh, kiitos :-) Kai tässä täytyy sinua uskoa jos ketään. Maagista realismia, check. Ja siitä vaan listan kimppuun!

  Raija, kyllä se nyt vaan on pakko elää aika pitkään, miten tässä malttaisi kuollakaan :-) Uskoisin että meillä on aika paljon eri kirjat lukematta, niin ei edes synny sitä Artsin moittimaa "samat kirjat peräkkäin" -efektiä.

  Salla, 19 ei ole huono tulos ollenkaan - sulla onkin monipuolinen maku ja/tai vain vähän ennakkoluuloja. Ja listallahan on myös ihan yleisen kirjallisuudenkin puolella hyviksi tunnustettuja :-)

  Marjis, tämä oli tosiaan hauska projekti - mutta voi itku, paranormaali romantiikka! Miten saatoimme unohtaa sen! Oih! *pyörtyy käsi otsalla*

  No, onneksi tuolla 101 naiskirjailijan listalla sentään on Charlaine Harris; lasketaanko Sookie paranormaaliksi romantiikaksi? On vielä lukematta...

  VastaaPoista
 12. Harris menee kai enemmän urbaanin fantasian puolelle, mutta kuka näistä alagenreistä pysyy muka kärryillä, ja missä ne rajat menee? Mä olen henkilökohtaisesti pitänyt Sookieita paranormaalina romantiikkana, jote ehkä kestämme tämän takaiskun. ;)

  VastaaPoista
 13. Hienon listan olette tehneet! Minä tunnustan, että melkein 10 kirjaa olen sieltä lukenut, mutta sitten menee reilusti yli 10, jos lasketaan mukaan mitä olen katsonut elokuvina. Hih! Olipas kiva löytää sieltä Tuomiopäivän kirja. Hyviä lukuvinkkejä!

  VastaaPoista
 14. Oho, pitääkin heti tutustua tarkemmin!

  VastaaPoista
 15. Hieno lista! Luettuja toistaiseksi kymmenen, lisäksi mukana monta lukulistalla olevaa sekä muutama muista kirjoistaan tuttu kirjailija. Ja sitten nitä lukulistalle meneviä. :) Kiitos tästä!

  VastaaPoista
 16. Kiitos kommentoijille ja pahoittelut kun vastaaminen kesti - olin vähän reissussa ja iPadilla voi kyllä lukea... mutta sillä ei voi kommentoida :-) Passiivinen väline siis bloggaajalle.

  Marjis, lähdetään siitä että sinun mielipiteesi on oikea :-) Vastustajat esittäköön vankan todisteluketjun...

  Kiitos Sara ja Tessa ja Satu!

  VastaaPoista

Pahoittelut sanavahvistuksesta. Roskapostitulva pakotti pystyttämään suojavallin.