keskiviikko 20. heinäkuuta 2011

In the Garden of Iden

Booksyn puutarhassa.
Olin bongannut tämän jo aiemmin Taikakirjaimista, mutta yritin ensin etsiä sähköisenä enkä onnistunut; paperikappaleen sain hankittua vasta muutama viikko sitten. Onneksi sain aikaiseksi.

In the Garden of Iden on ensimmäinen Company-sarjan kirjoista, joita on ilmeisesti ilmestynyt kahdeksan tai yhdeksän kappaletta. The Company on aikamatkailun ja kuolemattomuuden (melkoisin rajoituksin) kehitellyt yritys, joka näitä yhdistämällä muokkaa maailmaa mieleiseensä suuntaan.

Gardenissa pääsemme seuraamaan Mendoza-nimisen tytön päätymistä Companyn leipiin. Inkvisition kellareista pelastetusta tytöstä tulee kuolematon kyborgibotanisti, jonka työnä on elää historian halki, pelastaen katoavia kasvilajeja kuolevaisten ihmisten hulluudelta. Mendozan ensimmäinen tehtävä vie hänet Sir Walter Idenin puutarhaan Maria Verisen aikaan. Tässä Eedenissä kukkii ruusujen lisäksi myös nuori lempi. Kyborgeillakin on tunteet. Nuori puritaani Nicholas Harper saa Mendozan sekaisin, mutta voiko jumalisen nuorukaisen ja Company-naisen rakkaudesta tulla mitään?
[--] "Enough of this talk of sin, in God's name," I begged him. "We are here, now, in this beautiful place. Isn't this enough? This garden, and the sun, and you and I here, and the poor little unicorn?"
"But the sun will set tonight, Rosa," he said. "And our lives will be over in a moment. And we know the truth, you and I, about that unicorn. What will sustain us but working for the eternal realm?"
Eternal work. My God, couldn't the man talk about anything else? What business did he have being so holy, with that big body of his so well made? With a sob of exasperation I caught hold of him, rock-steady as he was, and kissed him to make him quiet.
His first reaction was to kiss back. He did it very well, he took the initiative at once, and his hands set to work busily doing all the right things. He kissed like an angel of God. It figured. (s. 156-157)
Company-sarjaan kannattaa ehdottomasti tutustua. Tämä on viihdyttävää lukemista minun makuuni: ideoita mutta myös ihmisiä, mielenkiintoisessa ympäristössä. Historian ja scifin yhdistelmä voisi olla vaikka tilaustyönä minulle kirjoitettua, niin nappiosuma tämä kirja on päälinjojensa suhteen. Myönnettäköön, että Bakerin aikamatkailu ja kyborgiteknologia jäävät tässä vähän heikolle hapelle, mutta olen valmis tyytymään Bakerin kevyeen kumarrukseen tieteellisen selityksen puoleen (tyyliin "sellainen on, mutta turha sitä nyt tässä on selostaa"). Historiallinen ympäristö on oivaltavasti toteutettu, kieltä myöten.

Eikä tarinasta puutu humoristisia yksityiskohtia. The Companyn sisäiset radiolähetykset kyborgeilleen ovat mahtavia: uutisväläyksiä päivän politiikasta Tudorien Englannista, liveselostus Marian ja Philipin häistä, kaikki parhaaseen CNN-tyyliin kommentaattoreineen. Ääneen piti hihittää katugallupille, jonka aiheena on protestanttisiin pappeihin kohdistuva tutkinta: 52 % vastaan, 40 % puolesta, 8 % ei halua ilmaista kantaansa. Panee miettimään miltä meidän päivän politiikkamme eurokriiseineen näyttäisi muutaman vuosisadan päästä!

Kage Baker (1998). In the Garden of Iden. TOR. ISBN 978-0-7653-1457-4.

Arvioita:
Suomeksi löytyi vain Taikakirjainten juttu,
englanniksi vaikkapa 

4 kommenttia:

 1. Kage Baker on PARAS. en oikein osaa ihan selittää, miksi ostan jokaisen tielleni sattuvan Bakerin ja säästelen niitä sitten kuin orava talven varalta, mutta ... PARAS.

  ihanaa, että tykkäsit tästä. mulle tää oli jollain tavalla vähän aloittelua sarjalle - mutta kuitenkin, mahtava. hurrr.

  äh, menen vähän sekavaksi kun puhun Bakerista. anteeksi.

  VastaaPoista
 2. *grin* Sopertelen vähän samaan tyyliin yhdestä sun toisesta kirjailijasta :-)

  Yksi Baker olisi tuolla vielä odottamassa, mutta kyllä munkin on nämä kai kaikki hankittava. Yritän pitää itseäni kurissa tuonne elokuun puolelle ennen seuraavaa kirjatilausta... on niin monta lukematta kotona! Voiko tuntea huonoa omaatuntoa siitä että pitää kirjoja odottamassa? Otan käyttöön tuon oravavertauksen, ehkä se helpottaa :D

  VastaaPoista
 3. Sorruin hankkimaan jokunen viikko sitten itselleni Kindlen PC-version ja huomasin, että Amazon.comin Kindle storeen on ilmestynyt valtaisa määrä Kage Bakeria ekirjana! En ollut uskoa silmiäni. En ymmärrä miten en nähnyt niitä tammikuussa. Eli nyt niitä sähköisiä versioita sitten saa jos Kindlen formaatti käy noin muuten. Ilon päivä, tilikin on tullut. Voi taas ostaa lisää kirjoja :)

  VastaaPoista
 4. Amazon.comista minäkin niitä ekirjoja silloin etsin muttei löytynyt. Mahtava juttu! iPad lukee kyllä Kindleä ja osto on vain parin klikkauksen päässä. Mikä on hyvä. Ja paha. Joka tapauksessa voin siis napsia sieltä Bakeriä ilman että jään kiinni taas yhdestä kirjapaketista ;-)

  VastaaPoista

Pahoittelut sanavahvistuksesta. Roskapostitulva pakotti pystyttämään suojavallin.