tiistai 25. helmikuuta 2014

Robin Sloan: Mr. Penumbra's 24-hour Bookstore


Tämä hassu pieni kirja päätyi luettavakseni joltakin lentokentältä. Tiedättehän millaisia kirjat ovat: kun ne on kerran ostettu, ne lähtevät helposti kiertelemään lähiympäristöstä. Tämän osti ystäväni matkalla jostain jonnekin ja tarjosi lainaksi epiteetillä "vähän kummallinen se on".

Kirja, jonka nimessä on kirjakauppa, on luonnollisesti vastustamaton. Miljööt ovat tärkeitä...
[--] I craned my neck back (why do bookstores always make you do uncomfortable things with your neck?) and the shelves faded smoothly into the shadows in a way that suggested they might just go on for ever.  
The shelves were packed close together, and it felt like I was standing at the border of a forest - not a friendly California forest, either, but an old Transylvanian forest, a forest full of wolves and witches and dagger-wielding bandits all waiting just beyond moonlight's reach. There were ladders that clung to the shelves and rolled side to side. Usually those seem charming, but here, stretching up into the gloom, they were ominous. (s. 8)
Mr. Penumbra's 24-hour Bookstore alkaakin aika kiinnostavasti. Työtön Clay päätyy hoitamaan yövuoroa kummallisessa kirjakaupassa. Suurin osa asiakkaista ei osta mitään, lainaa vain kummallisia koodikirjoja. Vähitellen Clay turhautuu ja alkaa ajankulukseen selvittää työpaikkansa mysteeriä. Avukseen hän rekrytoi myös sievän tytön, joka on töissä Googlella. Kuvio alkaa olla selvä: tässä on kyseessä vanha kunnon quest modernissa kaavussa. Velhon magiaa ovat nyt algoritmit ja Soturin voimaa edustaa miljonäärin luottokortti.

Penumbra's on kevyt ja helppolukuinen ja jotenkin kalifornialainen. Ja tyydyttävän viihdyttävä; sivujen kääntäminen ei tuottanut pienintäkään tuskaa. Mutta kieltämättä se on myös vähän kummallinen. Luokittaisin tämän alustavasti lahkoon Dungeons & Dragons -nörttien viihderomaanit. Henkilökuvaus on heppoista ja tapahtumien logiikasta aavistaa, että juonta ohjaa noppa... mutta silti väkisinkin tykkäsin tästä.

Ensinnäkin, kuvaus Googlesta oli hihityttävä ja hermostuttava. Toiseksi, tässä kirjassa on nainen, jolla on vain yhdenlaisia t-paitoja. Kolmanneksi, rakastin sitä miten tässä kirjakauppa on auki 24 tuntia vuorokaudessa. Koska lukija ei voi odottaa aamuun.

Robin Sloan (2012). Mr. Penumbra's 24-Hour Bookstore. Atlantic Books. 9781782392330.

Arvioita:
Roxanne Gay The New York Timesista kuvaa juonta vahvaksi
Marianne Levine The Independentistä sanoo "it's all very hipster" mutta arvelee kirjan jäävän mieleen.

4 kommenttia:

 1. Jahaa, uusi kansi. Minulle kirja oli pettymys kokonaisuutena, vaikka alku lupasi paljonkin. Kirjakaupan tunnelma oli hieno, mutta juoni ei niinkään ja välillä tyyli lipsahti nuortenkirjamaiseksi. Ihan ok kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raija, jotain nuorimaista tässä oli, tai ainakin enemmän kuin olisi odottanut. Minustakaan juonessa ei ollut mitään kehumista, mutta hyviä yksityiskohtia löytyi. Tyhmä google ei tarjonnut ollenkaan sinun ja Liinan juttuja luettavaksi, pitääpä tulla erikseen lukemaan ne! :-)

   Poista
 2. Minusta se oli kokonaisuutena ehkä vähän kepoinen, mutta toisaalta, lähdin lukemaan kirjaa sillä mielellä, että mulla on Varma Tieto siitä, mitä tuleman pitää.

  Ja tavallaan olikin, mutta sitten kirja olikin ihan kepoisalla tavalla myönteinen ylläri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liina, mulla on odotuksia nolla, joten oli helppo yllättyä positiivisesti. Ei mitenkään maailmaa järisyttävä kirja. Sellainen jonka lukee kyllä, mutta myös palauttaa mielellään omistajalleen. :-)

   Poista

Pahoittelut sanavahvistuksesta. Roskapostitulva pakotti pystyttämään suojavallin.