Kuva: CrimeTime |
Tyttö ja pommi ei ollut minusta absurdisti hauska niin kuin Särkyvää, se on sanottava alkuunsa. Pommi oli kumminkin vähintään yhtä inhimillinen ja etenee erittäin koukuttavasti. Se on osittain osittain dekkari, osittain toimintajännäri. Suurvaltaintressien asemesta vastakkain ovat omia pelisääntöjään noudattavat graffititaiteilijat ja heitä jahtaavat vartiointiliikkeiden miehet.
Pommissa yhden maalarin ja yhden vartijan välille syntyy syvenevän vihan kierre. Järvelä antaa vuorotellen äänen kummallekin. Ratkaisu osoittaa riipaisevasti, miten kaukana toisistaan ovat Metron ja Jeren maailmat - ja toisaalta niin lähellä, kosketusetäisyydellä. Metron ja Jeren vastakkainasettelu luo melkein pelottavan jännitteen, joka sai ainakin minut taas vaihteeksi miettimään, miten vaikea on nähdä näitä vaihtoehtoisia todellisuuksia. Samassa maailmassa eletään ja silti nähdään se kukin omalta kulmaltamme.... Kuten usein elämässä, Pommin tarinassa pahiksia on vaikea nimetä; hyvä ja paha ovat auttamatta sekaisin.
Kirja toimii sekä dekkarina että romaanina. Suosittelen! Myös Kirsi ja Hanna ovat tästä tykänneet. Metron tarinalle on ilmestynyt myös jatkoa: Tyttö ja rotta. Sekin on aikomus lukea.
Jari Järvelä 2014. Tyttö ja pommi. CrimeTime. E-kirja. 9789522891648.
Tyttö ja pommi oli minulle viime vuoden paras dekkari, ja melkoista suosiota se onkin niittänyt - täysin ansiosta. Siinä oli vauhtia ja yhteiskunnallisuutta, juuri tuota kahtiajakoa maailmoista, jotka eivät kohtaa.Jatko-osan luen heti, kun saan sen käsiini.
VastaaPoistaElina, olen samaa mieltä! Jälkikäteen tuli vielä mieleeni, että Järvelä on tässä juuri tuota yhteiskunnallisuutta esiin nostaessaan vähän samalla asialla kuin moni paremmista ruotsalaisista dekkaristeista - mutta vaikka ideassa on jotain samaa, Järvelä toteutus on raikas.
Poista