sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Kate Atkinson: Elämä elämältä

Kuva/kansi: Schildts&Söderstöms/Anders Carpelan

Kirjoitanpa vihdoin ylös ajatukseni tästä kirjasta, joka itse asiassa tuli luettua jo viikkoja sitten. Elämä elämältä on kumminkin pysynyt kirkkaana mielessä; juonen idea on kiinnostava ja toteutus taidokas.

Tutustuin sattumalta Atkinsoniin alkusyksystä dekkaristina ja tykästyin - pari Brodie-pokkaria lisää odottaa joululomaa rannalla. Myös tämä erilainen Atkinson houkutti ihan sillä perusteella, vaikka jälleensyntymä ei aiheena ole lemppareitani. Mutta Elämä lupasi myös kiinnostavaa ajankuvaa 1900-luvun alkupuolelta... ja jotenkin ajattelin, että Atkinsonilta voisi odottaa keskivertoa freesimpää tulkintaa vanhasta kunnon "mitäs jos..." -kuviosta.

Elämä elämältä kertoo nuoresta naisesta nimeltä Ursula. Ursula murhaa Hitlerin ennen kuin tämä pääsee edes valtaan, ainakin jos kaikki menee tismalleen oikein. Useimmiten ei mene: Ursula elää elämä elämältä kohtaloa, joka on jotenkin väärä. Hän myös itse tiedostaa sen, tuntee potentiaalisten tulevaisuuksien värinän hämärästi arjen takana, mutta kuolee ja elää silti kerta toisensa jälkeen löytämättä oikeaa polkua.

Paitsi kerran? Lopulta?
"Unohda konekirjoitus", Pamela kirjoitti Leedsistä, "sinun pitäisi lukea filosofiaa yliopistossa, sinulla on siihen oikeanlainen mieli. Vähän niin kuin terrieri uskomattoman väsyttävän luun kimpussa." (s. 236)
Romaanin ydin on sinänsä simppeli. Elämä kertoo siitä, että kaikki on kovin pienestä kiinni. Lähtö on aina lähellä (totta kai!) mutta lisäksi pitäisi muistaa, että pienimmilläkin päätöksillä voi olla arvaamattomia seurauksia. Ursulan tarinoissa tulee taas todettua, että kuolema ei ehkä ole aina se pahin vaihtoehto. Joskus on seuraavaan päivään eläminen voi tuntua vielä kovemmalta.

Vähän samaa haarautuvien polkujen ideaa käytti Shriver romaanissaan Syntymäpäivän jälkeen, mutta Elämä oli yhtä aikaa sekä kevyempi että raskaampi luettava. Atkinsonin tempo on nopeampi ja teksti kulkee kepeästi kuplien raskaillakin poluilla. Toisaalta Ursulan ja hänen lähipiirinsä kohtaloissa on tietty masentava myllynkivien väliin jäämisen tuntu, joka Shriverin tarinasta puuttuu. Enimmäkseen Ursulan käy huonosti. Siinä on jotain ankean vääjäämätöntä... mutta toisaalta kiehtovaa.

Noh, lukijahan pääsee lopulta aina karkuun. Ja hyvillä mielin - Elämä oli siitä mukava romaani, että lukiessani olin tukevasti koukussa mutta loppuun päästyäni silti tyytyväinen. Usein tällaisen polveilevan tarinan loppu on jonkinasteinen lässähdys, mutta tässä kaikki meni juuri niin kuin pitikin.

(Itse asiassa mieleeni tuli tietokonepeli. Tiedättehän, sellainen jossa yritetään selviytyä sokkelosta tai etsitään aarretta tai sen sellaista. Hirviöt syövät sinut, putoat kuiluihin, rakennukset romahtavat niskaasi ja aina välillä kuolet nälkään unohdettuasi poimia hillopurkkeja matkalla. Mutta lopulta - aloitettuasi sadannen kerran alusta - pääset perille! Game over. Jää tyhjä mutta tyytyväinen olo.)

Atkinsonin proosa on kirkasta muttei ylenmäärin tyyliteltyä. Eläväistä tekstiä, joka antaa tarinalle tekstuuria. Suomentaja Kaisa Kattelus on minusta tehnyt hyvää työtä.

Jos tykkäät historiallisista romaaneista ja perheromaaneista, etkä vieroksu pientä irrealismia, tämä on lukemisen arvoinen.

Kate Atkinson (2014). Elämä elämältä. Suomentanut Kaisa Kattelus. Schildts&Söderströms. 978-951-52-3358-5.


Arvioita:
Kirsille kolahti
Myös Lumiomenan Katja tykkäsi

8 kommenttia:

  1. Oi, tää oli niin hyvä! Melkein niin hyvä että pitäisi ostaa itselle ja lukea uudelleen <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, minä ostin... ja olen kieltämättä iloinen että ostos osui oikeaan. Joskus tulee tuhlaavaisuuden puuskassa ostettua ihan turhia kirjoja, mutta tätä on kiva lainata kavereillekin. :-)

      Poista
  2. Halusin tosi paljon tykätä tästä kirjasta, mutta petyin kyllä. Luin kesällä tämän. Nyt kun mietin niin Elämä elämältä ja Kaikki se valo jota emme näe tuovat minulle samankaltaisia fiiliksiä; palkittuja, suosittuja kirjoja, joiden erinomaisuus jää minun kohdallani pienoisen hämärän peittoon. =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Irene, voi harmi! Mutta sellaista kirjaa ei taida olla joka kaikille kolahtaisi.

      Itse odotan pienellä jännityksellä Emmi Itärannan uuden romaanin lukemista; olen jo ennakkoon niin vakuuttunut sen hyvyydestä, että kirjaparalla on hirveät ennakkopaineet...

      Poista
  3. Minä tykkäsin kun tämän viime vuonna luin ja juuri eilen Goodreadsista hoksasin että sille tulee tavallaan jatkoa, sen Ursulan pikkuveljen Teddyn näkökulmasta. Jeee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jane, sepä kiinnostavaa! Atkinson ottaa pientä riskiä... :-) Tuollaisesta jatko-osasta on tosi vaikea saada hyvää, mutta kyllä se joiltakin onnistuukin.

      Poista
  4. Voi että, kun huomasin tämän arviosi bloggerin feedissä, tajusin taas kuinka nopeasti aika on mennyt. Minun piti tämä kirja lukea jo viime jouluna mutta niin se on vain edelleen lukematta... Haluan kyllä lukea, mutta nähtäväksi jää koska sen aika on! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jenni, eiköhän se aikansa löydä!

      (En edes halua ajatella montako viime joulun kirjaa minulla on vielä lukematta... onneksi kirjat eivät pahastu pienestä odottelusta.)

      Poista

Pahoittelut sanavahvistuksesta. Roskapostitulva pakotti pystyttämään suojavallin.