sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Pride and Prejudice and Zombies


Neiti A hankki tämän Lontoosta. Pitihän minun enemmin tai myöhemmin tähän sortua, kun alkuperäinen kerran on kaikkien aikojen suosikkini ja kotona olevia sarjakuvia tulee lehteiltyä. Muistan myös katselleeni jo viime vuoden puolella kiinnostuksella juttuja Seth Grahame-Smithin kirjasta, sillä sen lukivat ainakin Marjis ja Aamunkajo. En kuitenkaan hommannut mokomaa, sillä pientä epäluuloa on näin railakasta variaatiota kohtaan Austen-fanin tunnettava... mutta sarjakuvana idea oli vastustamaton.

Tässä versiossa Ylpeyden ja ennakkoluulon Elizabeth on huomattavasti vähemmän hyväntuulinen ja älykäs, mutta kieltämättä melkoisesti reippaampi olento. Itämaisten kouluttajien koulima soturi-Elizabeth puolustaa tarmolla kotikontuaan zombien hyökkäyksiltä. Herra Darcyn vaikutuksen edessä hän on kuitenkin lopulta voimaton, vaikka ensimmäisissä kaksikon taistelukohtauksissa yhteisymmärrys ei vielä ole täydellinen.


Huomatkaa kuvassa Elizabethin kainosti hameen alle kätketty tikari. Zombien tehokasta lahtaamista rajoittaa usein ikävästi hienolta naiselta edellytetty kainostelu aseistuksen ja vaatetuksen suhteen.

Vaikka juonenkäänteet ovat monin paikoin uustuotantoa, ja keskeisten henkilöiden persoonat ovat muokkautuneet lähes tuntemattomiksi, on dialogia säilytetty alkuperäisessä muodossa pitkät pätkät. Tunnustan häpeämättä, että hilpeimpiä jaksoja oli mielestäni pätkä, jossa Jane ja Elizabeth rupattelevat sisarellisesti hoidellessaan hirmuisen zombi-armeijan.


Okei - en olisi ostanut tätä itse. Mutta loppujen lopuksi tulin  siihen tulokseen, että Austenin klassikoiden variointi tällaisessa muodossa on ihan hupaisaa tribuuttituotantoa. Kyllähän kulttuuri-ikoneilla pitää voida leikkiäkin. Ei kirjallisuus saisi olla haudanvakava asia. Uusiokäytössä Austen ikäänkuin nousee kuolleista, uutta muotoa uusille sukupolville. Zombi-Austenilla ei tosin ole kovin paljon yhteistä alkuperäisen kanssa, mutta so what? Ei Austen tarvitse puolustajia, sillä hänen työnsä puhuvat puolestaan.

Olen silti iloinen, että sain tämän käsiini sarjakuvana enkä kirjana. En usko, että olisin nauttinut kirjasta - tai ainakin sen pitäisi olla todella hyvin tehty tuntuakseen huvittavalta - mutta vitsi kantoi mainiosti sarjakuva-albumin verran. Piirtojälki on ammattimaista muttei erityisen persoonallista. Vähemmän sarjakuvia lukevalle siinä oli kuitenkin vielä tuoreutta.

Jane Austen & Seth Grahame-Smith; adaptation Tony Lee; illustrations Cliff Richards (2010). Pride and Prejudice and Zombies (Graphic novel). London: Titan books.

P.S. Linkkejä sukulaisjuttuihin: Pride and Prejudice, Mr. Darcy's Diary ja The Confession of Fitzwilliam Darcy.

8 kommenttia:

 1. Aika hauskaa, en tiennytkään, että tämä löytyy myös sarjakuvana! Luin kirjan joskus loppuvuodesta ja pidin kyllä, muistaakseni fiilikset olivat aika samat kuin sinullakin. Uskon, että sarjakuvaan idea sopii vielä paremmin kuin kirjaan. Suosittelen kyllä kirjaakin, mutta en tiedä saisitko siitä enää uutta irti... ehkä tämäntyyppiset vitsit toimivat vain yhden kerran?

  VastaaPoista
 2. Mulla oli kirjana tämä jo lainassa tovin, mutta vaikka rakastan Austenin tuotantoa ja katson tietynlaisia Zombie-leffojakin, niin silti en vain sitten tarttumaan kirjaan. Sarjakuvana voisi tutustuakin!

  VastaaPoista
 3. Kuullostaa hauskalta, uppoaisi minuun varmaan paremmin kuin alkuperäinen!

  VastaaPoista
 4. Minäkään en tiennyt että tästä on sarjis! On kyllä varmaan jossain vaiheessa kokeiltava, vaikuttaa muikealta.

  VastaaPoista
 5. Minä luin myös tänä vuonna sen kirjana Ylpeys ja ennakkoluulo ja zombit. Minusta se oli huvittava, mutta ei mitenkään erityinen. Mutta en enää lukisi sarjakuvana niin kuin Amma totesi vitsi toimii ehkä yhden kerran.

  VastaaPoista
 6. Amma, hauska löytö minustakin :-)

  Susa, uskon että tämä oli kyllä sarjakuvana parhaimmillaan! Muoto tekee oikeutta Austen/zombiet kontrastille.

  Erja ja Linnea, suosittelen! Ei maailman ihmeellisin sarjakuva, mutta ihan mitat täyttävä viihdepaketti - ja itse idea on sen verran hauska, että ihan sen tähden kannattaa tutustua.

  Sara, sinä ja Amma olette oikeassa, en usko että toimisi toistamiseen. En voi kuvitella että lukisin kirjaa tämän päälle.

  Hihii... tuli mieleeni, onkohan paljonkin englantilaiskoululaisia, jotka yrittävät kirjoittaa kirjaraportteja Ylpeydestä ja ennakkoluulosta tämän zombie-sarjakuvan perusteella? :D

  VastaaPoista
 7. Pitäisikö nyt voivotella vähän niitä opettajaparkoja, jotka yrittävät ymmärtää mistä ihmeestä oppilaat ovat esseitään yms. kirjoittaneet kun ovat tämän kirjan sijasta lukeneet? :D

  VastaaPoista
 8. Luultavasti opettajat nauravat itsensä kipeiksi, ei siis tarvitse sääliä! :-)

  VastaaPoista

Pahoittelut sanavahvistuksesta. Roskapostitulva pakotti pystyttämään suojavallin.