torstai 27. lokakuuta 2011

Näkymättömät kädet


Kun tämä ilmestyy, olen jo junassa ja matkalla kohti Helsinkiä. Siellä toivottavasti tapaan ainakin osan tänään palkituista bloggaajakamuista. Lämpimät onnittelut minunkin puolestani Sallalle, Morre-Hannalle, Hanna-Hannalle, Penjaminille ja Jessicalle! Tänään on poikkeuksellisen kiva olla kirjabloggaaja.

Siksi onkin noloa heittää eetteriin loistavasta kirjasta tylpän lyhyt juttu. Hätäinen puuskaus ei tee oikeutta tälle fantastiselle sarjakuvaromaanille, mutta pelkään että messujen jälkeen olen liian naatti ja jää vielä hehkuttamatta. Se ei käy, on päästävä minunkin sanomaan tämä: Ville Tietäväisen Näkymättömät kädet on sarjakuvan kovinta ydintä.

Minusta tämä menee kirkkaasti kärkeen, visionsa intohimossa jopa ohi Delislen ja Satrapin albumien... jotka toki ovat tyylillisesti ihan erilaisia. Ehkä vertailu ei ole kohtuullista, mutta Näkymättömissä käsissäkin on poliittinen ja inhimillinen viesti, siksi nuo nousevat mieleen. Käsissä katsotaan miten ja miksi laittomat siirtolaiset ajautuvat Eurooppaan, ja miten ja miksi heille siellä voi käydä. Ilmeisesti tragediaan ei tarvita diktaattoreita tai vallankumouksia.

Kädet on kaunis ja karhea tarina. Ei mitään kirkasotsaista lässytystä vaan aidosti erilainen näkökulma. Päähenkilö on moniulotteinen ja kehittyy tarinan myötä.

Kuvissa on tomuinen ja paahtava väritys. Kokonaisuus on tehokas kuin teräase. Ehkä pitäisikin kehumisen sijasta varoittaa. "Näkymättömät kädet saattaa vaarantaa mielenrauhasi ja ruokavaliosi." Harvoin olen nimittäin ostanut kolmellakympillä näin paljon hyvää kirjaa - ja saan rahat vielä takaisin talven mittaan, koska nyt taisi loppua espanjalaisten tomaattien ja kurkkujen syöminen. Saamari. Sokeus on autuutta.

Suosittelen kaikille, etenkin teille jotka pidätte punajuurista ja muista kotimaan kasviksista.

Ville Tietäväinen (2011). Näkymättömät kädet. WSOY. ISBN 978-951-0-37928-8.

Arvioita:
Heikki Jokinen Hesarissa
Juha Mäkinen Keskisuomalaisessa
Suomen Kuvalehdessä on ansiokas juttu näytesivuineen
Sallan lukupäiväkirjassa

5 kommenttia:

 1. Tärkeä kirjoitus! Ja ihan totta, vihanneslaatikoiden ääressä ei ole voinut asioida samalla lailla kuin ennen... Minä toivon todella itsestäni, että pystyisin pitkäjänteisesti tekemään eettisesti kestäviä ostospäätöksiä. Tämän albumin lukeminen antoi toivottavasti paljon pontta parempien kuluttajavalintojen tekemiseen.

  Tästä tilityksestä huolimatta tämä albumi on todella täysipainoinen TAIDEteos, ei mikään alleviivaava valistusopus.

  VastaaPoista
 2. Punajuurista en tiedä mitään, mutta tämä albumi odottelee tuolla lukupinossa, minkä suurella tyytyväisyydellä tässä totean ;)

  VastaaPoista
 3. Salla, hyvä tarkennus :-) Taiteelliset ansiot siitä tehokkaan juuri tekevätkin.

  Erja, hih, taisin kirjoittaa vähän hämärästi :D Mietin tuota kirjoittaessani mitä kasvista enää jää syötäväksi talvella kun kotimaisilla on ilmastovaikutuksia enkä enää voi syödä espanjalaisia ajattelematta Rashid-parkaa... Toivottavasti pidät siitä! (Siis Näkymättömistä käsistä, ei punajuuresta)

  VastaaPoista
 4. Huh, minun piti ostaa tämä tänään messuilta. Aamulla sitä selatessa totesin kuitenkin, että se on niin painava että ei kannata ottaa koko päiväksi mukana raahattavaksi, ja sitten päivä vaan vilahti ohi. Mutta siis saahan kirjoja onneksi ostettua muualtakin. Joka tapauksessa, tämä kiinnostaa ihan hirveästi ja oli kiva lukea tästä. Tämä olisi ensimmäinen lukemani oikea sarjakuva, ellen sitten revi sitä yhtä vasta hankittua joululahjasarjista kääreistään.

  VastaaPoista
 5. Tessa, ei tämä ollut messuilla kuin pari euroa halvempi kuin Turun sarjakuvakaupassa
  :-) Ja varmaan tätä saa juuri nyt ihan jokaisesta itseään kunnioittavasta kirjakaupasta!

  Heh, tästä on kyllä hyvä aloittaa sarjakuvaromaanien lukeminen.

  VastaaPoista

Pahoittelut sanavahvistuksesta. Roskapostitulva pakotti pystyttämään suojavallin.