tiistai 31. heinäkuuta 2012

Hektinen heinäkuu

Lähikuvaa Finnconin scifikirppikseltä.
Heinäkuu on ollut yhtä hilpeää hulinaa. Oikein ihmettelen itseäni: miten paljon sitä pitää ohjelmaa olla? Olen tehnyt lomastani karusellin. Kirjaharrasteluakin ehti kertyä kiitettävästi, sillä osallistuin Kuopion bloggaajatapaamiseen, kävin katsomassa Kiasmassa Päin näköä! -näyttelyä, tutustuin Kansalliskirjastossa Kirjavaan keskiaikaan ja nautin pari päivää Finnconista Tampereella.

Kovassa lomasykkeessä on lukeminenkin ollut vähän huikentelevaista... en näemmä keskity kovin hyvin ja kevyempää kamaa on kertynyt listoille. Mutta ei se mitään. Hirveitä pettymyksiä ei ole joukossa ollut, vain enemmän tai vähemmän hyviä. Parhaan yllättäjän palkinnon saa heinäkuulta Watsonin Before I Go to Sleep, joka oli tismalleen niin hyvä kuin olin toivonutkin. Punahilkka taisi tehdä pysyvimmän vaikutuksen.

Luettu ja blogattu:

Märta Tikkanen: Punahilkka
Eija Lappalainen & Anne Leinonen: Hiekkasotilaat
Reetta Nieminen: Minna Canth: Kirjailija ja kauppias
Lois McMaster Bujold: Komarr, A Civil Campaign
Marko Kilpi: Kadotetut
J. S. Meresmaa: Mifongin perintö
Seppo Jokinen: Hukan enkelit
Liz Williams: Aavekauppiaan tytär
Diane Setterfield: Kolmastoista kertomus
Suvi Ahola: Jos jättäisit minut

Luettu muttei blogattu:

Sirpa Kähkönen (2009) Neidonkenkä. Kähkösen Kuopio-sarja on ollut vähän kerrassaan luettavana, ja nyt tuli sysäys lukea tämä viimeisin ilmestynyt romaani, sillä kirjabloggaajien Kuopio-miitissä kierreltiin Kähkösen kirjojen tapahtumapaikoilla ja - jippii - seuraava osa, Hietakehto, on ilmestymässä tänä vuonna. Neidonkenkä on yhden päivän romaani ja sijoittuu kesäkuuhun 1942. Anna on esillä varsin vähän, mutta Juho Tiihonen ja Charlotta sitäkin enemmän. Uutena henkilönä näyttäytyy Marieke, natsien journalisti, joka tutustuu pohjoiseen liittolaismaahan. Tunnelma on tiivis ja kerronta hyvin kähkösmäistä. Vain muutaman kerran lipsahtaa ylisentimentaaliseksi, mutta kokonaisuus pysyy hyvin kasassa. Ja hei - vihdoinkin, kerrankin! - minäkin tajusin osittain sen symbolisen tason; kätketyn metsän siimeksessä käyvät henkilöt yksi kerrallaan ammentamassa vettä syvistä lähteistä... Vahvasti psykologinen historiallinen romaani, tyylitelty ja tyylikäs. Koko sarjaa voi suositella. Kurkkaa Lumiomenan arvio täältä

Peter James (2011, alkuperäinen 2006) Kuolema katsoo kohti. Luin viime vuonna (?) yhden Peter Jamesin dekkarin, jonka klaustrofobisesta tunnelmasta tykkäsin. Jo silloin oli mielessä, että ylikomisario Roy Gracen tutkimuksiin varmaan tulee palattua vielä, ja nyt sattui mukavasti kaksi seuraavaa osaa käsille kirjastosta. Kuolema katsoo kohti kertoo virtuaalisen pervoyhteisön tarpeita palvelevan rikollisjengin raaoista teoista. Gracella on pientä romanssinalkua meneillään. Hyvä perusdekkari, etenkin uhkailujen kohteeksi joutuneen Brycen perheen ahdingossa oli vipuvoimaa. Järjellä ja tunteella -blogin Susakin on lukenut tämän.

Peter James (2011, alkuperäinen 2007). Kuolema ei riitä. Kolmas Roy Grace -dekkarini. Tässä seikkailussa kummastellaan murhaajaa, joka jättää uhriensa kasvoille kaasunaamarin. Tavallaan pidin tämän kirjan mutkikkaasta juonesta, mutta tavallaan se myös hajoitti lukemista, koska välillä oli aidosti hankala ymmärtää mitä tapahtui. Ja - mitenköhän tämän spoilaamatta sanoisi? - koska olin juuri lukenut myös Diane Setterfieldin kirjan Kolmastoista kertomus, juonielementtien samankaltaisuus huvitti ja ärsytti. Oikeasti - onko kaksosista tullut jo vähän klisee? Ja miksi ihmeessä kaikkien kaksosten kuvitellaan olevat identtisiä? Lisään vielä, että noin sivun 400 paikkeilla kuvittelin keksineeni mistä on kysymys, ja James onnistui silti pyöräyttämään kaiken vielä kerran ympäri. Siitä pisteet, vaikka ratkaisun uskottavuus onkin niin ja näin. Tämän - ja muutkin Peter Jamesit - on lukenut Leena Lumi.

Seppo Jokinen (2002). Piripolkka. Rakas komisario Koskinen, taas kerran, ja oikein mukavasti juuri niissä maisemissa, joissa liikuskelin heinäkuussa itsekin. Jopa Sori on nyt nähtynä, tosin vain ulkoa. Rikokset ovat surullisesti nuorten huumeidenkäyttöön liittyviä, mutta tarina kulkee napakasti ja Koskisen yksityiselämä on sopivasti koomista. Tykkään, edelleen. Hesarin arviossa moititaan luonnottomasta kielestä, mutta ei ainakaan minua vaivannut lukiessani.

Barbara Demick (2011, pokkari 2012). Suljettu maa. Elämää Pohjois-Koreassa. Guy Delislen Pjongjangin tähden on mieleni jo pitkään tehnyt lukea tämä Pohjois-Korean arkea käsittelevä kirja. Tekijä on amerikkalainen toimittaja, joka haastatteli rajan yli päässeitä loikkareita vuosikausia, ja kertoo tässä heidän tarinoitaan. Tärkeä, hyvä, kiinnostava aihe, ammattimainen toteutus. Hyvä reportaasikirja, esimerkiksi äskettäin lukemaani Putin-elämäkertaa vakuuttavampi. Omat tunnelmat ovat hyvin kaksijakoiset Suljetun maan jäljiltä. Olen iloinen, että tiedän enemmän, mutta samalla on paha olla. Taannoin oli puhetta blogeissakin siitä, että luemme historian verilöylyistä ja kauhistelemme niitä joukolla... jonkinlaisen true crime -tirkistelyn fiilis siinä on. Mutta mitäs se on kun lukee todellisesta, nykyisestä katastrofista, eikä ole mitään mitä asialle voi tehdä? Sosiaalipornoa? Äh. Joka tapauksessa seuraan ainakin entistä tarkemmin uutisointia Koreoiden suunnalta. Koko tilanne - mennyt, nykyinen ja luultavasti tulevakin - on absurdi ja kammottava yhtä aikaa. Suljetun maan on lukenut moni, linkitän nyt tähän Jorin arvion ja bonuksena vielä Lumiomenan

S. J. Watson (2011). Before I Go to Sleep. Tätä esikoistrilleriä on tainnut jo yksi ja toinen hehkuttaa, eikä syyttä ollenkaan. Jo lähtöasetelma on mieleenpainuva: kertoja on Christine, nainen, joka unohtaa joka yö menneisyytensä, aina uudestaan. Kirja kuvaa Christinen löytöretkeä omaan historiaansa ja nykyisyyteensä. Kuka hän on - ja miksi hän oikeastaan menettää muistinsa jatkuvasti? Keneen hän voi luottaa? Hyytävän hyvä jännäri: ovela idea ja tehokas toteutus. Oikea trilleriherkku. Tämä vakuutti (suomeksi) myös Kirjavinkkien Mikon.

Guy Delisle (2012). Jerusalem. Delislen sarjakuvista olen tykännyt kaikista tähän mennessä, eikä Jerusalem ole poikkeus. Mainio, mainio sarjakuva! Tyyli on tuttua, yksinkertaista mutta naiivilla tavalla yksityiskohtaista. Sanottava on enimmäkseen viivojen välissä ja viesti selkeän inhimillinen. Jotain uuttakin opin Israelin ja Palestiinan kysymyksestä tämän myötä. (Sellainen kapinallinen ajatus kävi parissa kohdassa mielessä, että joitain paloja olisi voinut jättää pois. Delisle on minusta Burma Chroniclesissa ja Jerusalemissa ihan pienen pikkuriikkisen sortunut omaan napaan tuijottamiseen, ylielämäkertomiseen. Mutta ei paljon.) Suurin osa kirjasta toimii loistavasti. Poliittinen ja inhimillinen syvyyspommi. Esimerkiksi kuvissa, joissa Delisle istuksii rantapäivästä nauttimassa kaverinsa ja lapsilauman kanssa pommituskoneita katsellen, on iskua. Kokonaisuus on hieno; tämä on ehdottomasti sellainen sarjakuva, jonka haluisin omaan hyllyyn, sillä tämä kestää useammankin lukukerran. Jos jostain löydän Pjongjangin kohtuuhintaan, nappaan senkin oitis.

Lisäksi ehdin lukea Anu Holopaisen Matkalaiset ja Maria Turtschaninoffin Arran, mutta yritän ehtiä kirjoittelemaan niistä ensi kuussa. Enni Mustosen Järjen ja tunteen tarinat ovat yhä vaiheessa, viimeinen osa on vielä kuuntelematta.

Kesken on edelleen - tai ehkä taas - kahdeksan tai yhdeksän muutakin kirjaa. Tutkiskelin nyt kuun vaihteessa sydäntäni ja yhden päätin lopullisesti hylätä.

Kesken jäi:

Dag Solstadin Romaani 1987. Halusin tutustua Solstadin kirjoihin, koska kuulemani mukaan Solstad ja Frode Grytten -niminen kirjailja ovat kuvanneet Oddaa, norjalaista pientä kaupunkia, jossa taannoin kävin. Olin utelias lukemaan oddalaisesta teollisuusyhteisöstä... mutta 1987 ei oikeastaan kerro siitä. En päässyt ihan niin pitkälle, että voisin varmasti sanoa mistä se kertoo, mutta sivuun 57 mennessä tarina on keskittynyt enimmäkseen toimittajanalun pyrkimyksiin ymmärtää suhdettaan paikallisliigan jalkapallojoukkueen menestykseen (tai sen puutteeseen), ja kaikella on jonkinlainen syvempi ulottuvuus... Teksti on sujuvaa ja vetävää ja klaustrofobisella tavalla hauskaa. Paikan ja tilanteen kuvaus on minusta sellaista hienosti rivien välistä paistavaa kerrontaa.

En vain yhtään onnistu kiinnostumaan, kun teema tuntuu kiertyvän enemmän ja enemmän nuoren miehen päänsisäisen maailman suuntaan. Ei, elämä on liian lyhyt... tämä on luultavasti hyvä kirja, mutta ei minun kirjani.

Ai niin - myös Murakamin Norwegian Wood lähti pitkälle tauolla. En oikein päässyt sen kanssa alkuun ilman että googlailin koko ajan musiikkivideoita. Kafka rannalla oli niin hieno, etten halunnut väkisin lukea tätä Murakamia; haluan pitää Kafkan maun muistissa ja ihastua seuraavaankiin. Lainasin Woodin sijaan tilalle Sputnikin, joka oli vapaana kirjastossa.

Kuukauden hakusana:

Hauskoja hakusanoja on riittänyt tällekin kuulle. Tykkäsin esimerkiksi seuraavista: pellavan loukutin, keltainen muovilautanen ja lyttynenäinen ihminen. Kutkuttava on myös hakusanayhdistelmä doris lessing, tomaattikeitto. Onkohan nobelistilla jokin erityisen hyvä resepti... vai onko tuo novellin nimi? Jotenkin tomaattikeitto ei tunnu riittävän tukevalta romaanin aiheeksi.

Kuukauden harhaisin haku koski kuitenkin kirjaa, jota en taatusti ole lukenut:

opel vectran korjauskirja

Hih, varmasti on hyvä ja käytännöllinen opus.


EDIT: linkit lisätty

14 kommenttia:

  1. Oletpas lukenut kiinnostavia kirjoja! Oli myös kiva kuulla keskenjääneistä, itsekin ajattelin postata kesän keskenjääneistä lyhyen perustelujen kanssa. Mukavaa ja lukuisaa elokuuta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin sinulle, Elma Ilona! Ja toivottavasti tosiaan kirjoitat keskenjääneistä... jotain kiehtovaa niissä minustakin on, ainakin kun joku niistä kertoo. :-)

      Poista
  2. Tuo Elämää Pohjois-Koreassa kiinnostaisi minuakin. Harmi, ettei ole vielä tullut missään vastaan niin, että olisi päässyt lukemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katri, voin kyllä suositella. Taisin tuon oman pokkarini loman alun kunniaksi ihan kirjakaupasta... mutta voipi löytyä kohta divareistakin. Ja kannattaa lukea Delislen Pjongjang!

      Poista
  3. Voi että sinä olet kyllä superlukija! :) Minun on pitkin heinäkuuta pitänyt kommentoida vaikka mitä kirjoittamaasi, mutta perheloman kiireet ja nyt melko hektisenä alkanut työarki ovat kummasti vieneet blogivoimia.

    Ehkä on ihan hyvä jättää Wood tauolle, kun Kafka on niin voimakkaana mielessäsi. Kafka oli minulle paras viime vuonna lukemani ulkomainen kirja. Norwegian Wood ei taida olla tänä vuonna, mutta rakastin sitäkin kirjaa ja toivon, että aikanaan löydät sen lumon. Lue Suuri lammasseikkailu! Se on todella outo.

    Kolmannestatoista kertomuksesta piti sanoa, että minulle se on tärkeä kirja. Se ei ole tärkeä siksi, että se olisi hyvä. Se on toki vetävä, viihdyttävä ja tunnelmallinen. Mutta se on tärkeä siksi, että luin sen aikana, jolloin vietin toipilasaikaa. Ulkokirjalliset syyt ovat usein tärkeitä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, olen jotenkin varma, että tulen pitämään vielä monesta Murakamin kirjasta, siksi tuli jonkinlainen rimakammo Woodin kanssa. Lammasseikkailu pitää kyllä lukea, sattui vain tuo Sputnik olemaan saapuvilla kirjastossa, joten otin sen...

      Ihanaa tuo mitä sanot Kolmannestatoista kertomuksesta! Kerron joskus miksi Mauno Koiviston Kaksi kautta on minulle tärkeä kirja, hihii.... :.)

      Poista
  4. Delislen jäljiltä täälläkin on virinnyt tuota Suljettu maa -kirjaa kohtaan. Voihan sen nähdä mässäilynäkin, luulisin... mutta en tiedä miksi fiktiivisestä surkeudesta saisi lukea, muttei oikeasta. Olisiko paljolti Pohjois-Korean tapaisia oloja kuvaava fiktiivinen teos olennaisesti parempi, jos lukija kuitenkin kauhistuu tämän fiktiivisen maan oloja? Hmm... No, tuomittavat tahi ei, omat vaikuttimeni ovat kuitenkin siinä, että on jotenkin opettavaista tajuta, kuinka karkeat ja absurdit keinot voivat taata pienen eliitin vallan. Että kun on tarpeeksi valtaa, voi panna pienen armeijan äijiä leikkaamaan irti lehdistä kaikki iloiset kapitalistit. Sitä on jotenkin vaikea uskoa todeksi fiktiivisen teoksen avulla.

    Jottei vain pilkottaisi kuvassa sattumoisin Hannu Rajaniemen The Quantum Thief? Siltä kovasti näyttäisi! Se on täällä paraikaa työn alla. Hauska sattuma. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maukka, niinpä; en ole ihan varma mikä minua siinä vaivaa. Katsotaan saanko itsestäni paremmin tolkkua kun mietin asiaa enemmän; Korhosen Lukijoiden yhteisö odottaa lukemistaan, muistelen sen osittain saaneen aikaan keskustelu aiheesta. Katsotaan! Enkä tosiaankaan kadu Suljetun maan lukemista, se oli hyvä! Ja ehkä siitä on varoittavaksi esimerkiksi. Muistuttaa siitä miten pitkälle asiat voivat mennä. :-/

      Heh, hyvin huomattu, se oli siellä myynnissä!

      Poista
  5. Vähän jo säikähdin, kun luin otsikon, Hektinen heinäkuu. Miten ihmeessä heinäkuu voi olla hetkinen. Mutta kun katsoin luettujen kirjojen listaasi, minullakin tuli hiki. Oletpa lukenut huikean määrän ja kiinnostavia kirjoja! Minun otsikkoni olisi ehkä Himmaileva heinäkuu... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, Kirahvi, oikeastaan lukemiset taitavat olla perustasoa. Hektisyyttä toi enemmänkin säntäily pitkin Suomea... olen yleensä kotona maleksivaa sorttia, mutta nyt olen kuljettu länttä ja itää ja etelää. Noh, loma lopahtaa näillä hetkillä, ja sitten asetun kiltisti paikoilleni. :D

      Poista
    2. Ihanaa kun on vapaa lentämään, laivailemaan, vapaa nousemaan kaikkiin juniin ja bensiinibusseihin. So. LOMA!

      Poista

Pahoittelut sanavahvistuksesta. Roskapostitulva pakotti pystyttämään suojavallin.