sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Elena

Rikon tapani ja sanon heti alkuun: Joel Haahtelan Elena oli loistava, ainakin Petteri Hynösen lukemana äänikirjana. Tässä oli minulle sitä kuuluisaa wow-efektiä, ehkä koska en paljoa odottanut. Jos et ole Elenaa itse lukenut, haluat ehkä jättää kirjoitukseni väliin. En olisi itse nauttinut tästä yhtä paljon jos olisin tiennyt etukäteen sen minkä aion tässä paljastaa. Harkitse itse!

Tarina on lyhyt, kokonaan minä-muodossa kerrottu. Kertoja on mies, jonka pään täyttää puistossa nähty tumma nainen. Joka aamu mies odottaa, näkee hänet hetken. Kesällä nainen katoaa, lähtee pois. Mies selvittää mihin, ja lopulta seuraa häntä.

Kuunnellessani Elenaa ahdistuin kertojan monomaanisuudesta, aloin suorastaan pelätä keskittyneen tarkkailijan vahtaaman naisen puolesta. Niin äärimmäisen herkästi mies havannoi Elenan jokaista liikahdusta, aistii takin hulmahduksen, olkalaukun liikkeen, kaiken. Elämässä ei tunnu olevan kertojalle mitään muuta kuin tuo nainen. Alkupuolella suorastaan ärsyynnyin kertojaan, joka ei selvästikään tiedä mitään Elenasta ihmisenä: tässähän nainen on miehelle mielikuvituksen tuote, projektio. Vain loputtoman itsekeskeinen ihminen voi leimaantua tuolla tavoin kuvitelmaansa.

Leikin pitkään ajatuksella, että Haahtela on tarkoituksella jättänyt viitteet muuhun elämään pois, korostaakseen pakkomiellettä, mutta hiljalleen alkoi epäilyttää. Jokin ontui. Onko  kysymys kaikkinielevästä intohimosta - vai siitä, että muuta ei elämässä ole? Osoittautuu että mies onkin vanhus, kahdeksankymmenen. Muuta ei olekaan kuin aikaa, aikaa ja Elena. Muisto, henkäys entisestä, kuin Syksyn sävel: ole mulle vähän aikaa hän. Huomasin miettiväni vanhuutta: sitä miten mielessä ja elämässä voi tietyssä iässä olla jo tilaa ja kirkkautta. Miten pientä elämä on, ja miten suurta.

Haahtela kirjoittaa intiimiä, kuultavaa kieltä, joka tulee suoraan kiinni. En tiedä onko kyse osittain Hynösen luennasta, mutta tämä oli oikeasti viehkoa kuunneltavaa. Yksinkertaista mutta viettelevää. Yksittäiset lauseet olivat niin linjakkaita ja niukantarkkoja, ettei esimerkkejä juuri kannata muistista tähän kaivella. Voi olla että lukijan hyvä tulkinta vaikuttaa. Kuunnellessa tuntui että sanat suorastaan soivat; jää mietittäväksi olisiko toiminut paperilla yhtä voimakkaasti.

Kirjassa ei oikeastaan tapahtunut juuri mitään, vain yksi selkeä käänne. Koska yleensä olen Dramaattisten Tapahtumien suuri ystävä, ihmettelen itseäni kun sanon että Elenassa oli minun makuuni upeasti tasapainoinen juonen kulku. Kertomusta ei pitkitetty, se täytti tilansa eikä pyytänyt enempää. Lyhyet luvut rytmittivät mukavasti muuten vähäeleistä tekstiä. Tarina ja kieli sopivat toisiinsa ja täydensivät toisiaan. Loppuosassa, kun lukija tietää varmasti kuka minä-kertoja on ja mistä on kysymys, huomaa uudelleentulkitsevansa sitä mitä ja miten sanottiin. Miten hyvin teksti kääntyikin asetelmasta toiseksi: pakkomielteisestä stalkkaajasta hiivittiin tyhjenevässä elämässä vaikenevaksi vanhukseksi.

Harva kirja pystyy tähän: sen voisi melkein lukea uudestaan heti perään. Jos ei olisi tuota kutsuvaa pinoa tuolla... Mutta ensi kerralla haluaisin ehkä Haahtelani paperilla, nähdäkseni onko teksti yhtä hyvää ilman Hynöstä.

Valitsin Elenan ihan sattumalta. Se oli saatavilla äänikirjojen hyllyssä, ja muistelin joidenkin bloggaajien kehuneen Haahtelaa. Kiitos taas - ilman nimentunnistusta en varmaan olisi ottanut tätä.

Joel Haahtela (2004). Elena. Otavan äänikirja. Lukija Petteri Hynönen.

(Kustantajan sivuilta löytyy myös ote äänikirjasta mp3:na.)

Arvioita:
Pertti Lassila Hesarissa
Satun luetut
Uusi Kuu

11 kommenttia:

 1. Haahtelan kirjat kiinnostavat niin paljon, joten uskoin sanaasi ja jätin lopputekstin lukematta. Kivasti olit jättänyt varoituksen sanan alkuun. :)

  VastaaPoista
 2. Voih, olenko ainoa ihminen maan päällä joka ei ole päässyt Haahtelan makuun... Ehkä täytyy antaa joskus uusi mahdollisuus, ainakin tämä äänikirjakuvauksesi houkutti.

  VastaaPoista
 3. Hih, minä lainasin Elenan kirjastosta perjantaina ja aion lukea sen pian. En siis lukenut arviotasi. :) Haahtelan Perhoskerääjä lumosi minut vajaa kuukausi sitten.

  VastaaPoista
 4. Hanna ja Lumiomena: palatkaa sitten kun olette lukeneet, odotan kovasti arvioitanne :-)

  Salla: en oikein odottanut pitäväni tästä, mutta jotenkin lumouduin siihen kieleen ihan kybällä! Pakko lukea tämän jälkeen Haahtelalta jotain, että saan selville oliko efekti tuon hyvän luennan ansiota. Aion ainakin tutkia löytyykö muita saman lukijan äänikirjoja.

  VastaaPoista
 5. Kiitos varoituksesta, en ole vielä tätä Haahtelan kirjaa lukenut, joten jätän siis tekstisi nyt lukematta. Mutta neljä Haahtelan kirjaa lukeneena olen kyllä lumoutunut hänen tyylistään. :)

  VastaaPoista
 6. En ihastunut tähän läheskään niin paljon kuin Perhoskerääjään, mutta se asetelman kääntymisen hetki jäi kyllä mieleen taitavana ja vaikuttavana. Oli aika hätkähdyttävää huomata kuinka omat ajatukset koko jutusta muuttuivat silmänräpäyksessä.

  VastaaPoista
 7. Kuutar: odottelen sitten jospa sinä lukisit tämänkin, olisi kiva kuulla mitä tuumit.

  Satu: pitääpä harkita olisiko Perhoskerääjä sitten minulle se seuraava Haahtelan kirja. Nimestä tulee mieleen vanha ja aika kaamea kirja nimeltä The collector... mutta käyn vielä penkomassa blogeja ja mietin :-)

  Luulen kuitenkin, että Haahtelaa minun pitää lukea "rauhassa", joten odotan varmaan kesän levollisia hetkiä.

  VastaaPoista
 8. Luin juuri tämän ja täytyy sanoa että olen samaa mieltä. Minulle tuli aika alkuvaiheessa tunne että mies on... no enpä sanokaan, etten paljasta kirjaa lukemattomille jujua, siis arvasin mistä on kyse mutta varmistusta tunteelle en saanut kuin vasta siellä lopussa. Nautin lukemastani! Nautin myös siitä että kertojan persoona oli lukijan arvailujen varassa. Alussa minuakin kyllä ärsytti mokoma kyylääjä, mutta taitavasti Haahtela tutustutti lukijan henkilöön kertomatta hänestä mitään. Hieno lukukokemus, vaikka tätä ennen lukemani ainokainen Haahtela ei ollut minun kirjani. Tämä oli.

  VastaaPoista
 9. Elma Ilona: hieno kirjoitus oli sinulla tästä, upeasti tiivistetty!

  VastaaPoista
 10. Tulin kurkkaamaan, mitä olit kirjoittanut Elenasta :). Olen tosiaan lukenut sen vuosia sitten ja unohtanut sisällön jokseenkin kokonaan, siispä intoni lukea tekstiäsi vain kasvoi sen jälkeen, kun varoitit paljastavasi juonesta :D.

  Minäkin olen lukenut John Fowlesin The
  Collectorin, se oli kyllä kammottava kirja! Siis
  kirjallisesti hieno, mutta se lohduton tarina...
  Onneksi Haahtelan Perhoskerääjässä ei ole lainkaan samaa tematiikkaa tai tunnelmaa!

  VastaaPoista
 11. Kiva kuulla ettei Perhoskerääjässä ole samaa fiilistä :-) Ehkä se tuli mieleeni koska Elenassa melkein alkuun ol (ainakin lukijan päässä), paitsi kauniimmin kirjoitettuna...

  VastaaPoista

Pahoittelut sanavahvistuksesta. Roskapostitulva pakotti pystyttämään suojavallin.