lauantai 17. maaliskuuta 2012

Fables ja The Far Side Gallery


Vastustin pitkään mutta sorruin lopulta. Salla on esitellyt Fables-sarjaa jo moneen otteeseen. Aina vain kiinnostavammalta se on alkanut näyttää. Nyt olen lukenut ensimmäiset kolme osaa pariin kertaan.

Aivan The Unwrittenin kaltaista kymmenen merkitystason iloittelua Fables ei ainakaan toistaiseksi ole... mutta pidin toisesta osasta enemmän kuin ensimmäisestä ja kolmannesta enemmän kuin toisesta. Pahat koukuttumisoireet siis! Sitä paitsi The Unwritten on asettanut riman kohtuuttoman korkealle; ellen olisi lukenut sitä ensin, hihkuisin parastaikaa riemusta Fablesin tähden.

Itse asiassa olen aika innoissani nytkin. Fableskin leikkii intertekstuaalisuudella ja tekee sen hyvin. Sarjan perusasetelmassa on paljon samaa kuin The Unwrittenissä. Fablesissa fiktiiviset hahmot vain ovat suoraviivaisemmin olemassa. Sarjan alkaessa he ovat jo aikaa sitten muuttaneet omasta maailmastaan tänne meikäläiseen todellisuuteen Vihollista pakoon. Ihmishahmoiset ja ihmishahmoon kykenevät taruhenkilöt asustavat mm. New Yorkissa - erottuvammat tyypit kuten Saapasjalkakissa, lilliputit ja tarinan kolme porsasta joutuvat pysyttelemään syrjäisellä maatilalla.

Taruhahmojen hallinnossa häärii lievästi neuroottinen Lumikki. Seriffin virkaa toimittaa ihmisen muodon ottanut Iso Paha Susi, tuttavallisemmin Bigby Wolf.  Ensimmäinen albumi Legends in Exile onkin eräänlainen salapoliisitarina. Willingham ja kumppanit ovat ilmeisesti yhdistelleet Lumikin tarinaan Grimmin Lumivalko ja Ruusunpuna -satua, sillä Fablesien Lumikilla on kapinallinen sisar Rose Red, jonka murhaa susi joutuu selvittämään. Arvoituksen ratkaisu noudattelee kaikkia klassisen salapoliisiromaanin perinteitä: on hämäyksiä ja loppupaljastus ja romanttinen sivujuonne.

Kakkosalbumi Animal Farm onkin jo puhdasta rockia. Aiheena on, kuten arvata saattaa, kapina taruhahmojen maatilalla. Omituiset otukset ovat kyllästyneet syrjäytyneeseen asemaansa. Kapinajohtajana heiluu vinkeä Kultakutri, joka tähtää proletariaatin diktatuuriin ja kaikkien otusrotujen tasa-arvoon kunnon stalinistiseen malliin. Varsinaisten satujen lisäksi pongasin viittauksia alkuperäisen Orwellin Animal Farmin lisäksi ainakin Kärpästen herraan ja Aarresaareen ja Dickensin The Tale of Two Cities'iin... Todella harmittaa, että en tunnista kaikkia satuhahmoja tässä!

Kolmas osa, Storybook Love, on yhtä paksu kuin kaksi edellistä yhdessä, ja kuljettaa useampi tarinalinjoja yhdessä. Rakkausteemaa pureskellaan monelta kantilta. Legendsin ja Animal Farmin auki jättämiä langanpäitä solmitaan ja uusia taistelulinjoja vedetään tulevaa ajatellen. Samalla tekijät latovat pöytään vinon pinon meemejä rakkaudesta, kuolemasta ja sankaruudesta. Useimmat kliseet käännetään samantien ylösalaisin. Tässä osassa myös tulee vahva tunne, että sarja on kokonaisuudessaan menossa johonkin suuntaan eikä koostu pelkästä läiskimisestä.

Mukaansatempaavaa kamaa. Rakastan viihdettä, jota tehdään pilke silmäkulmassa. Fablesilla ei ainakaan näiden kolmen osan perusteella ole vaaraa puutua paatokseksi. Hih, esimerkiksi sammakko-joka-muuttuu-prinssiksi-suukosta on kyllä ihmishahmossa mutta ei voi vastustaa herkullisia kärpäsiä. Ja Prinssi Hurmaava on juuri sellainen tyyppi, jota nykyään kutsuisimme "prinssi hurmaavaksi"... Tällaisia yksityiskohtia on tusinoittain. Sääli että kirjallinen lempieläimeni tuskin ilmaantuu Fablesiin myöhemminkään. Surullinen Siili taitaa olla vain suomalaisten lasten sielunperintöä.

Ja miten Gary Larsonin rakas Far Side liittyy tähän? Heh. (Kuvitelkaa nolo virne.)

Aloitin juttuni kertomalla, että Fables on kutkuttanut jo pitkään. Mutta vastustin kiusausta, koska sarjoja pitää harkita huolella. Nähkääs, jos löytää uuden sarjan ja tykkää siitä, joutuu hankkimaan käsiinsä kaikki osat ja siinä palaa aikaa ja rahaa. Ja jos taas kokeilee uutta sarjaa eikä tykkääkään, on pettynyt.

Ei voi voittaa!

Tuosta tuli mieleeni muuan Gary Larson kuva ja piti etsiä se. Kas tässä:


Mutta en pysty vain vähän selailemaan Gary Larsonin kokoelmia. Kun sellaisen avaa, vierähtää väkisinkin tunti tai kaksi. Larsonin kuvat ovat kuin perunalastuja... ei voi ottaa vain yhtä. Joten päädyin istumaan alas The Far Side Gallery 4:n kanssa ja kävin koko hoidon taas kerran läpi. Nelonen sisältää kuvia albumeista Wildlife Preserves, Wiener Dog Art ja Unnatural Selections. Suosittelen lämpimästi kaikille, jotka eivät ole vielä tutustuneet tähän vinon huumorin suurmestariin!

Sarjoihin palatakseni, tuo raha-ja-vaiva -urputus ei ollut niin asiaankuulumatonta kuin äkkiseltään ajattelisi. Luettuani nyt kolme osaa Fablesia totean, että loputkin on luettava. Ilmestyneitä osia on kai 16 kappaletta? Kaukolainamaksu 4 euroa kappale tekee yhteensä 64 euroa. Auts. Yli kuusikymppiä on jo kohtuullinen investointi, ottaen huomioon, että ihanuudet vain käväisevät täällä ja palautuvat sitten kotikirjastoihinsa. 

Nooh.... teatterikäynti kahveineen maksaa helposti kuutisenkymppiä sekin. Ja minullahan oli muutenkin meneillään sarjakuvien lainausprojekti. Menköön. Pannaan leipään puolet petäjäistä.

Tai sitten voisin yrittää etsiä näitä nettikaupoista käytettynä.

Tai kokeilla elektronista versiota? Pari dollaria kappale mutta se on kai vain irtonumeron hinta ja jokaisessa albumissa on monta irtonumeroa. Hm.

Kuten huomaatte, olen sittenkin tyyppiä kolme (vasen alakulma).

Bill Willingham, Lan Medina, Steve Leialoha & Graig Hamilton (2002). Fables 1: Legends in Exile. Vertigo. ISBN 9781563899423.
Bill Wilingham, Mark Buckingham & Steve Leialoha (2003). Fables 2: Animal Farm. Vertigo. ISBN 9781840237290.
Bill Wilingham, Mark Buckingham & Steve Leialoha (2003). Fables 3: Storybook Love. Vertigo. ISBN 9781401202569.
Gary Larson (1993). The Far Side Gallery 4. Warner Books. ISBN 9780751508130.

Arvioita:
Fables ykkösestä SallaHreathemus ja Sanasulka; Fables kakkosesta Salla ja Hreathemus, molemmista Linnea; Fables kolmosesta Salla ja Hreathemus


9 kommenttia:

  1. Tilasin itsekin juuri ekan osan kaukolainaksi. Onneksi meidän kirjastossa kaukolainaus maksaa vain 2 euroa. :)

    VastaaPoista
  2. Siinä vaiheessa kun tarina todella lähtee vauhtiin, on näitä todellakin luettava. Meillä mennään osassa 10 ja mies vaati samantien 11 ja 12 varaukseen. Minä olen aivan hurmaantunut paksupäiseen Bigbyyn ja Lumikissakin on sopivasti särmää tarvittaessa. Kiva että luet ja tosiaan, pitääkin tuota Unwrittenia muistaa katsastella.

    VastaaPoista
  3. Lukutoukka, toivottavasti se 2 e kattaa kulut! Tajusin juuri, että huomioni 64 eurosta taisi kuulostaa valitukselta kovasta hinnasta - se ei ollut tarkoitukseni. Kirjasto ja kaukolainaus ovat oikeasti mielestäni sivistyneen yhteiskunnan kulmakivi... Terkkuja vain Kotkan ja Lahden kirjastoihin, joita saan kiittää näistä kolmesta ensimmäisestä osasta!

    Tulethan lukutoukka sitten kertomaan mitä ykkösosasta ajattelit. :-)

    Linnea, vau, kuulostaa hyvältä! Ja kokeile ihmeessä The Unwrittenia! (Sen sarjan kanssa olen pääsemättömissä; ostan jokaikisen osa. :D

    VastaaPoista
  4. Hii, mahtavaa että olet hypännyt Fablesien kyytiin!

    4 euron kaukolainamaksun kalleus on toki suhteellista... mäkin olen maksanut näistä kirjastoon varausmaksuja että saa osat järjestyksessä, se on 0,5 euroa. Vaikka alussa päätin etten osta näitä itselle, niin se päätös on jo peruttu ja olen ryhtynyt hommaamaan näitä omaan hyllyyn. Ostohinnat ovat vaihdelleet. Adlibriksessä ja Amazonissa osat ovat halvimmillaan olleet 10 euron pinnassa, postikulut päälle tietty. Akateemisesta olen myös käynyt ostamassa, noin 18 euroa.

    Ja haa, olet bongannut näistä taas sellaisia viittauksia jotka ovat minulle ihan uusia. Dickens... taas kerran vahvistuu fiilis että häntä pitäisi lukea ihan vaan senkin vuoksi, että häneen viitataan niin paljon! Aarresaari-tulkintojakaan en hoksannut. Ja varmasti näissä on vielä vaikka kuinka paljon lisää...

    Rohkenenko toivoa, että bloggaisit myös jatko-osista, niissä kun on kaikenlaisia herkkukäänteitä kans. :) Oman ehtimisen ja jaksamisen mukaan tietty, en halua mitenkään painosta... :) Ois vaan mukava lukea mielipiteitäsi niistä!

    VastaaPoista
  5. Joo Salla, käännynnäinen ilmoittautuu... Eikä huolta, löydän aina hienoja selityksiä miksi on ihan järkevää maksaa kirjoista, tuli se hinta missä muodossa vain. Hih, olen harjoittellut selittelyä monta vuotta! Tähän kirjaston kaukolainailuun voi varmasti löytää myös trendikkään ekologisen perustelun, hmm...

    Dickensistä: en ole varma tuntuuko siltä, että kaikessa on viittauksia Dickensiin siksi, että kaikkialla viitataan Dickensiin - vai siksi, että Dickens kirjoitti niin laaja-alaisesti ja osuvasti aikansa yhteiskunnan ilmiöistä, että historialliset viitteet usein voisivat olla viittausta Dickensiin. Eli saatan olla väärässäkin. Toisaalta, Dickensin lukeminen voi olla oma palkintonsa. :-)

    Luultavasti näistä tulee blogattua, lainailen sopivina kolmen neljän albumin kimppuina jos voin. Mutta vähän kyllä ärsyttää näistä kirjoitella ilman näytekuvia. Kuvausjärjestelyt vaativat suunnittelua kun valo ei tahdo riittää sisällä. Onneksi kevät on tulollaan, tuo suuri valonheitin taivaalla on kohta apuna iltaisinkin!

    VastaaPoista
  6. Ykkösosa on nyt luettu. Kahdessa illassa meni, vaikka yritin säännöstellä sitä pidemmäksi aikaa. Olin myyty viimeistään siinä vaiheessa, kun eräs satupariskunta olisi kaivannut avioliittoneuvontaa...

    Täytynee painua heti huomenna kirjastoon ja laittaa kaukolainaukseen useampi osa kerralla. (Ei, en usko että tuo 2 euroa kattaa todellisia kuluja, kirjasto on ilmeisesti päättänyt tukea kaukolainaustoimintaa.) Odotan kovasti kakkososaa, sillä Orwellin Eläinten vallankumous on yksi suosikkikirjojani.

    VastaaPoista
  7. Lukutoukka, hih! "Onnellisina elämänsä loppuun asti" jättää aika paljon sanomatta. Mitähän mahdat tuumia Kultakutrista ja hänen suhteestaan karhuihin... :-)

    Kivaa että sinäkin innostuit näistä! Minulla on lainauspyyntö jo sisällä seuraavista.

    VastaaPoista
  8. Oi, hienoa että tämä leviää! Kakkososan arviokin löytyy: http://kirjanviemaa.blogspot.com/2010/03/bill-willingham-fables-2-animal-farm.html. Nämä kirjathan ovat siitä kivoja, että kun saa itseään sivistettyö kirjallisuuden klassikoilla niin uusintalukemisilla huomaa näissä aivan uusia intertekstuaalisuuksia, jotka aiemmin menivät hienosti ohi. Kuten minulla kakkososasta näköjään Dickens ja Stevenson. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hreathemus, en tiedä miksen tuota googlella löytänyt. Huoh, sorruin nyt shoppailemaan näitä sitten omaankin hyllyyn... että pääsisin lukemaan useampaankin kertaan. :-)

      Poista

Pahoittelut sanavahvistuksesta. Roskapostitulva pakotti pystyttämään suojavallin.